okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Zabudowa szeregowa w Luksemburgu od DA Dziuba Architekci

17 sierpnia '20

Na obrzeżach luksemburskiego miasteczka Machtum położonego przy granicy z Niemcami powstaje bliźniacza zabudowa szeregowa. Za projekt składający się z trzech prostych, prostopadłościennych brył odpowiadają Polacy z pracowni DA Dziuba Archtekci.

Projekt autorstwa Julii Kucharskej-Dziuby, Karol Dziuby, Jerzego Dziuby i Bożenny Kosińskej to trzy, czterokondygnacyjne budynki w zabudowie bliźniaczej, tworzące sześć dużych lokali mieszkaniowych. Działka pod inwestycję znajduje się we wschodniej części Luksemburga, pośród malowniczych winnic z eksponowanym widokiem na wijącą się w dolinie rzekę Mozelę.

Zabudowa szeregowa
w Luksemburgu

układ brył podyktowany jest planem miejscowym oraz opadającym terenem działki

© DA Dziuba Architekci

Jak o bryle mówią architekci:

Układ brył podyktowany był przede wszystkim opadającym terenem ku meandrującej zakolami Mozeli oraz chęcią otwarcia się na malownicze kadry rzeki wraz z licznymi winnicami. Na kształtowanie brył znacznie wpłynął plan miejscowy, który rygorystycznie wyznaczał nie tylko miejsce lokalizacji budynków oraz ich wysokość do kalenicy, ale także takie szczegóły jak maksymalne rzędne frontowego i tylnego gzymsu, rzędną stropu nad parterem czy maksymalne zagłębienie posadzki garażu — oczywiście dla każdej z działek osobno.

zabudowa szeregowa

Ponieważ zapisy dotyczące rzędnej frontowego gzymsu, według architektów nie były korzystne, zrezygnowali oni z układu dwupołaciowego na rzecz jednej połaci z kalenicą na froncie działki. Takie rozwiązanie dodatkowo pozwoliło na efektywne wykorzystanie południowej połaci dachowej pod panele fotowoltaiczne, co wraz z dużymi przeszkleniami od strony północnej podniosło efektywność energetyczną budynków.

Rzut parteru

rzut parteru zabudowy szeregowej

© DA Dziuba Architekci

Każdy z projektowanych budynków składa się z dostępnego z poziomu ulicy przyziemia z dojściem do garażu i windy. Główne wejście ze strefą dzienną znajduje się na poziomie +1, natomiast na poziomie +2 przewidziano strefę sypialnianą. Ostatnia kondygnacja to przestrzeń rekreacyjna z dużym tarasem z panoramicznym widokiem dolinę Mozeli. Wszystkie kondygnacje w każdym budynku są obsługiwane przez windy, tym samym każdy lokal mieszkalny jest dostępny dla osób z niepełnosprawnościami. W projekcie fasad autorzy wykorzystali głównie dwa materiały — drewniane panele Prodema oraz matowe panele kompozytowe Alucobond w kolorze czarnym. Charakterystyczne są także duże przeszklenia z wysokoenergetycznymi trójszybowymi zestawami.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany