Architekci z pracowni Taller KEN zaprojektowali restaurację przy jednej z najbardziej ruchliwych dróg w Gwatemali. Siedziba Saúl Bistro jest czerwoną, nieprzezroczystą kostką, której elewację autorzy potraktowali z przymrużeniem oka — monochromatyczna bryła przydrożnej restauracji wysadzana jest…samochodami.
elewacja
© Taller KEN
Zaskakująca fasada nie zdradza wyglądu wnętrza — w środku restauracja jest pokrytą różnymi teksturami i kolorami szklarnią. Światło do wnętrza dociera dzięki zadaszeniu ze świetlików ułożonych w kształcie zębów piły. Konstrukcja uzupełniona jest poprzez pasywne technologie chłodzenia.
przekrój
© Taller KEN
Woda deszczowa zbierana jest do ogromnych, niebieskich zbiorników i wykorzystywana do utrzymania tropikalnych nasadzeń. Wprowadzenie roślinności do wnętrza — między innymi wysokich na pięć metrów palm i abażurów lamp z oplątwy brodaczkowej — uzupełnia chłodne kolory wertykalnych elementów konstrukcyjnych i hydraulicznych.
Przestrzeń restauracji jest prosta i wydajna jak przemysłowy magazyn czy fabryka, ale i przytulnie niedoskonała dzięki zróżnicowanym i kolorowym meblom oraz innym elementom wystroju.
oprac. red.
na podstawie opisu autorskiego