4 rady, dzięki którym utrzymasz swoją lodówkę w czystości

Przepełniona i zdezorganizowana lodówka to same kłopoty i wyższe ryzyko marnowania jedzenia. Podpowiadamy, co zrobić by lodówka była lepiej zorganizowana.

1. Pusta lodówka jest zła – przepełniona jeszcze gorsza

Problem marnowania żywności jest powszechnym zjawiskiem — co roku marnujemy tony jedzenia. Przepełniona lodówka często zawyża te wskaźniki. Produkty przykryte warstwą nowych dopiero przyniesionych ze sklepu giną po kątach, sprawiając, że całkowicie o nich zapominamy. Gdy po tygodniach odnajdujemy jakiś pyszny jogurt, najczęściej nie nadaje się już do spożycia.
Jeśli zaś lodówka jest prawie pusta, można rozważyć zaopatrzenie jej w kilka butelek wody, która po schłodzeniu pomaga urządzeniu utrzymać niską temperaturę.

Wyciągnięcie wszystkich produktów z lodówki to dobry pierwszy krok

Wyciągnięcie wszystkich produktów z lodówki to dobry pierwszy krok

© Gareth Hubbard

2. Porządny remanent

Pierwszym krokiem do zrobienia porządku w lodówce jest wyciągnięcie z niej wszystkich produktów, sprawdzenie ich daty przydatności do spożycia. Następnie musimy oczywiście przeczyścić bardzo dokładnie każdą półkę, najlepiej wyjąć wszystkie przegrody i umyć dokładnie pod wodą. Wystarczy odrobina płynu do mycia naczyń. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, wystarczy wysypać na talerzyk sodę oczyszczoną i zostawić ją na noc wewnątrz lodówki.

Owoce i warzywa mogą wpływać na siebie niekorzystnie

Owoce i warzywa mogą wpływać na siebie niekorzystnie

© Brooke Cagle

3. Różne półki różne temperatury

Lodówka ma cieplejsze i zimniejsze miejsca. Powinniśmy wziąć to pod uwagę, gdy sortujemy jedzenie, wracając z zakupów. Zobaczmy co najlepiej przechowywać w poszczególnych częściach lodówki:

Drzwi

Wiele osób może być zaskoczonych tą informacją, ale trzymanie mleka w drzwiach lodówki nie jest najlepszym pomysłem. To najcieplejsza część lodówki.  Tutaj możemy umieścić dżemy czy np. majonez, który jest bogaty w ocet, co przedłuża jego świeżość. Przedmioty podatne na zepsucie, takie jak jajka i mleko, najlepiej przechowywać na środkowej półce, a nie na drzwiach.

Górna półka

To również jedno z cieplejszych miejsc. Unikajmy trzymania tutaj świeżego mięsa. Tę przestrzeń możemy przeznaczyć na pozostałości obiadów, dania na wynos – po prostu produkty, które musimy zjeść w pierwszej kolejności.

Środkowa półka

Ta część lodówki najlepiej nadaje się do przechowywania produktów mlecznych.

Dolna półka

Na dolnej półce warto umieścić mięso lub ryby. Jest to nie tylko najchłodniejsze miejsce w lodówce, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko zepsucia, ale także nie musimy się martwić przypadkowym wyciekiem płynów na resztę jedzenia, który powoduje nieprzyjemny zapach lub zanieczyszczenie. Jeśli chcemy zachować czystość, możemy umieścić tutaj tacę, na której będziemy trzymać produkty. Takie rozwiązanie jeszcze lepiej chroni przed zabrudzeniami.

Szuflady

W prawie każdej lodówce na dole znajduje się szuflada na warzywa i owoce, czasem nawet jest ona przedzielona. Pierwszym powodem, dla którego nie powinno się mieszać tych produktów razem, jest wydzielany przez owoce etylen, który może powodować przedwczesne psucie się warzyw. Szuflada na warzywa powinna być skalibrowana do produktów o wysokiej wilgotności (zielone warzywa więdną wolniej, gdy jest wilgoć), a szuflada na owoce odwrotnie ustawiona na niską wilgotność (owoce gniją wolniej w niskiej wilgotności). Wyjątkiem od tej reguły są truskawki. Podobnie jak warzywa, lubią wilgoć (choć nie za dużą, więc nie należy myć ich przed przechowywaniem) i nie tolerują etylenu.

Pojemniki do przechowywania pomogą w organizacji lodówki

Pojemniki do przechowywania pomogą w organizacji lodówki

© Elloproducts

Dobra organizacja – klucz do sukcesu

Tak jak już wcześniej pisaliśmy – dobra organizacja i używanie pojemników bardzo ułatwia funkcjonowanie w domu. To samo tyczy się naszych lodówek. Warto zobaczyć które produkty oddziałują niekorzystnie na siebie i oddzielić je od siebie np. cytrusy nie mieszają się dobrze z owocami wytwarzającymi etylen. Dobrym pomysłem jest zainwestowanie w kilka przeźroczystych pojemników. Są one bardzo pomocne w segregacji. Możemy podpisać każdy z nich datą ważności lub rodzajem przechowywanych produktów.
Ciekawym pomysłem jest także wyłożenie półek i szuflad lodówki ręcznikami papierowymi lub ściereczkami kuchennymi. Dzięki temu zabiegowi nie będziemy musieli często dogłębnie czyścić lodówki.

 

Opracowanie: Dominika Tyrlik  

 

DOMiTRENDY [DYWILAN]