Czy drewno w kuchni to dobry materiał?

To, jakiego materiału użyjesz do wykończenia swojej kuchni, decyduje o jej wyglądzie i odporności na codzienne użytkowanie. Drewno jako element wykończeniowy wnętrz nie od dziś ujmuje swoim pięknym wyglądem i trwałością, stając się obiektem aranżacyjnego pożądania. Czy ten naturalny materiał sprawdzi się również w kuchni? Na to pytanie odpowiada architektka wnętrz Sylwia Gulewicz-Wysocka.

Już na etapie produkcji jakośćwykończenia stanowi o trwałości mebli

Już na etapie produkcji jakość wykończenia stanowi o trwałości mebli

© Domar

Jakość na etapie produkcji

Zanim wybierzesz drewniane szafki, wiedz, że mogą się łatwo wypaczać, gdy zmienia się wilgotność. Dlatego ważne jest, aby drewno było odpowiednio wykończone, zanim opuści fabrykę.

Drewno, odpowiednio zaimpregnowane i przygotowane, to ponadczasowy materiał, który wspaniale sprawdzi się w kuchni. Coraz częściej występuje w naszych kuchniach pod postacią korpusów, frontów i blatów, a także podłóg czy elementów ścian. Pamiętajmy jednak, że aby wykorzystać drewno w tak wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, musimy zdecydować się nie tylko na wybór odpowiedniego gatunku, ale również uprzednio bardzo dobrze je przygotować, a po czasie konserwować. Dzięki temu drewniane meble będą służyć nam latami.


Odpowiednio impregnowane
drewno może być niezwykle trwałe

Odpowiednio impregnowane drewno może być niezwykle trwałe

© Domar


Natura gwarantem trwałości

Drewniane fronty kuchenne wysokiej jakości to z pewnością wyposażenie, które posłuży nam przez lata. W przeciwieństwie do mebli wykonanych ze sprasowanych włókien drzewnych (MDF) czy z płyty meblowej, nadają się do renowacji i są bardziej wytrzymałe pod względem uszkodzeń mechanicznych. Za pomocą odpowiedniej impregnacji – olejowania, woskowania, lakierowania lub całkowitego przemalowania, będzie także odporne na wszelkiego rodzaju zabrudzenia oraz na wilgoć.

Czym się kierować

Decydując się na drewniany akcent we wnętrzu, weź pod uwagę te czynniki, które pomogą Ci wybrać najlepszy materiał:

  • Kolor — Nie zawsze naturalny kolor drewna odpowiada naszym preferencjom. Bejca może na przykład odtworzyć kolor klonu na podstawie brzozy. Malowanie drewnianych szafek jest zawsze opcją, która dodatkowo je impregnuje. Taki zabieg może być również odciążeniem dla naszego portfela.
  • Konstrukcja — Szuflady szafek drewnianych mogą być konstruowane za pomocą kołków lub śrub, a także wczepów na jaskółczy ogon. Szuflady z jaskółczymi ogonami na ogół wytrzymują dłużej, ale potrzeba więcej drewna do ich produkcji, a zatem są droższe.
  • Trwałość — Wysoka cena może odstraszać, ale musimy wiedzieć, że jest to jednorazowa inwestycja na lata, z której — dzięki odpowiedniej dbałości — będziemy korzystać przez wiele pokoleń.
  • Konserwacja — Przy zakupie mebli drewnianych musimy również liczyć się z tym, że by służyły nam przez długi okres, musimy odpowiednio o nie dbać. Trzeba będzie się przygotować na zakup odpowiednich środków, które pomogą nam w konserwacji oraz wygospodarować czas na impregnację sprzętów.

Tańsza alternatywa

Szafki z drewna to klasyczny element każdej kuchni. Pasują do prawie każdego stylu dekoracji, co czyni je popularnym wyborem. Chociaż te najdroższe obudowy są wykonane z litego drewna, materiał ten jest często stosowany jako forniry na podłożu, takim jak sklejka, w celu obniżenia kosztów. Alternatywy, takie jak laminatfolia termoizolacyjna, stanowią kolejną opcję materiału frontów, która zapewnia wygląd prawdziwego drewna przy jeszcze niższych kosztach.

 

Opracowanie: Dominika Tyrlik

Koły Buderus
DOMiTRENDY [DYWILAN]