Mini spiżarnia. Jak ją urządzić?

Nie tylko właściciele dużych domów jednorodzinnych z przestronną kuchnią mogą sobie pozwolić na stworzenie specjalnej strefy do przechowywania żywności. Nawet kilka półek do składowania przetworów w kuchni może stać się małą domową spiżarnią.

Nie musisz posiadać osobnego pomieszczenia, aby stworzyć spiżarnię

Nie musisz posiadać osobnego pomieszczenia, aby stworzyć spiżarnię

© PEKA

Gdzie wyznaczyć strefę do przechowywania żywności?

Brak odrębnego pomieszczenia tylko na żywność nie wyklucza posiadania funkcjonalnej spiżarni. Możemy w taki sposób zagospodarować kuchenną przestrzeń, aby w kilku szafkach zmieścić wiele rzeczy. Świetnym miejscem na stworzenie mini spiżarni jest wnęka w kuchni. W ten sposób nawet w niewielkiej przestrzeni zyskujemy wiele półek i szuflad do uporządkowania sprzętów kuchennych i zapasów żywności. Co więcej, takie rozwiązanie pozwala nam zagospodarować przestrzeń, która zazwyczaj byłaby pusta. Ponadto, spiżarnia w szafie wnękowej prezentuje się niezwykle estetycznie. Szczególnie dobrze wygląda szafa wnękowa wykonana w jednolitym kolorze dobranym do odcienia zabudowy kuchennej. Wówczas całość wygląda spójnie, a w kuchni dominuje ład i porządek. Wykonanie spiżarni w zabudowie najlepiej powierzyć fachowcom. Jeśli jednak chcesz wykonać spiżarnię w zabudowie samodzielnie, wybierz meble na wymiar.

Szafka w zabudowie jest idealnym miejscem na mini spiżarnię        Meble w spiżarni muszą być odporne na wilgoć

 Szafka w zabudowie jest idealnym miejscem na mini spiżarnię

© PEKA

Jakie meble do spiżarni wybrać?

Meble do spiżarni powinny być wykonane z materiałów odpornych na wilgoć. Najlepiej sprawdzi się tu tworzywo sztuczne lub dobrze zabezpieczone drewno. Takie półki są również łatwe do utrzymania w czystości bądź. Możemy wybrać także regały stalowe, jednak należy wówczas o zabezpieczeniu metalu przed rdzewieniem. Koniecznie zwróćmy również uwagę na rodzaj produktów przechowywanych na stalowych półkach. Metal wchodzi bowiem w reakcję z artykułami kwaśnymi, wydzielając szkodliwe substancje. Umieszczajmy na nich zatem zamknięte słoje czy ceramiczne naczynia, a nie suszone czy świeże owoce i warzywa. Najlepiej postawić zarówno na pełne, jak i otwarte półki. W tych pierwszych schowamy słoiki z przetworami oraz pojemniki z żywnością. Natomiast otwarte półki zbudowane z listewek, zapewnią dobrą wentylację znajdującym się na nich świeżym produktom. Regały przeznaczone do magazynowania produktów spożywczych warto wyposażyć w akcesoria ułatwiające zachowanie porządku takie jak kosze wiklinowe, ceramiczne garnki oraz słoje szklane.

Plastikowe pojemniki ułatwią organizację produktów

Plastikowe pojemniki ułatwią organizację produktów

© PEKA

Nowoczesne systemy do przechowywania

Wąskie szafki najlepiej wyposażyć w systemy cargo. Pakowne cargo otwiera się jak lodówka i zawiera półki zarówno wewnątrz szafki, jak i na jej drzwiach. Półki schowane w szafce wysuwają się dodatkowo po jej otwarciu, żeby ułatwić dostęp do wszystkiego, co zostało schowane dalej i głębiej. Cargo można też łączyć, tworząc przestronne systemy. Dzięki tym rozwiązaniom wszystkie kuchenne produkty będą w zasięgu wzroku. Zapewniają one przejrzysty widok z dwóch boków na zawartość szafki. Dzięki dostępności produktów z każdej strony, bez konieczności wyjmowania i przestawiania pudełek, aby dostać się do tego jednego potrzebnego w danym momencie, nie będziemy tracić cennego czasu podczas codziennego gotowania. Dodatkowo, dostępne na rynku wyciągi pozwalają na zagospodarowanie nawet bardzo wąskich wnęk o szerokości 15 cm. Takie systemy są też zazwyczaj łatwe do zamontowania.

Szukasz porad na temat wyposażenia kuchni? Znajdziesz je tutaj

Opracowanie: Katarzyna Szostak

PORTA BY ME – konkurs
Sarnie osiedle - dni otwarte 15-16 listopada
Ergonomia. Twój przybiurkowy fizjoterapeuta
Bestsellery