Stawiając na kontrast czerni i bieli połączony z drewnem

Celem pracowni Sojka&Wojciechowski było stworzenie przestrzeni otwartej, przestronnej i lekkiej. Postawili przede wszystkim na kontrast czerni i bieli, która doskonale zgrywa się z dużymi przeszkleniami oświetlającymi wnętrze.

czerń, biel i odcienie szarości definiują to wnętrze

czerń, biel i odcienie szarości definiują to wnętrze

fot. Konrad Sojka, © Sojka&Wojciechowski

Mieszkanie o powierzchni czterdziestu pięciu metrów kwadratowych miało stać się przede wszystkim przestrzenią wyrazistą w wizualny sposób. Jednocześnie konieczne było zapewnienie funkcjonalności mieszkania. Przeznaczone zostało dla dwójki młodych ludzi.

Wyzwanie stanowiły nieduże metraże pomieszczeń, zwłaszcza sypialni i łazienki, oraz ich wysokość – 2,7 metra. Dodatkowo okna są tu szerokie, ale kończą się stosunkowo nisko, bo na wysokości 2,2 metra, co niestety nie dodaje mieszkaniu przestrzeni – mówi Konrad Sojka, architekt z pracowni Sojka&Wojciechowski

na ścianach zdecydowano się na kolor imitujący beton

na ścianach zdecydowano się na kolor imitujący beton

fot. Konrad Sojka, © Sojka&Wojciechowski

biel, czerń i jasne drewno

We wnętrzach istotne było zastosowanie bieli i czerni jako kontrastowych elementów. Meble i akcesoria zdominowane zostały przez kolor ciemny i drewno. Biel mocniej widoczna jest w ścianach imitujących kolor betonu. Wszędzie pojawia się również drewno. Podobny zestaw kolorystyczny, szary i biel, zastosowany został we frontach kuchni. Dolna zabudowa to głównie elementy białe, zaś góra jest bliższa szarości. Przestrzenią, w której występuję tylko jeden dominujący kolor jest łazienka — w pełni wykończona w białej tonacji.

faktury zostały maksymalnie uproszczone we wszystkich powierzchniach     

faktury zostały maksymalnie uproszczone we wszystkich powierzchniach

fot. Konrad Sojka, © Sojka&Wojciechowski

stawiając na dobre światło i zasłonienie

Salon wraz z aneksem kuchennym został wyposażony w kilka punktów świetlnych. Nowoczesny rozkład lamp, złożony został z małych świetlówek, tub na suficie czy loftowej lampy nad stołem w jadalni.

Są bardzo wygodne w użytkowaniu. Można je swobodnie przesuwać i dowolnie kierować, a także bez remontu i bez dużych wydatków zwiększyć ich liczbę ­­— zwraca uwagę Konrad Sojka.

źródło światła zostało w mieszkaniu rozproszone   

źródło światła zostało w mieszkaniu rozproszone

fot. Konrad Sojka, © Sojka&Wojciechowski

Nie oznacza to, że mieszkanie jest źle oświetlone. Architekci zdecydowali się na wprowadzenie dekoracyjnych osłon okiennych. Zasłony umieszczone zostały na schowanych karniszach, które nie są widoczne. To rozwiązanie techniczne było bardzo istotne.

Wykorzystaliśmy tu szyny montowane do sufitu, z których bardzo chętnie korzystamy w naszych projektach. Osłoniły je proste maskownice szerokości 10 centymetrów, pomalowane na kolor sufitu. Za sprawą tak powściągliwej formy i kolorystyki elementy te nie koncentrują na sobie uwagi – mówi Konrad Sojka.

szukając odpowiedniej formy

Mieszkanie zaprojektowane przez Sojka&Wojciechowski wykorzystuje czarno-biały kontrast w celu optyczne powiększenia mieszkania, zapewnienia mu odpowiednich proporcji i wygospodarowaniu odpowiedniej przestrzeni dla przechowywania.

toaleta w pełni została zdominowana przez biel      

toaleta w pełni została zdominowana przez biel

fot. Konrad Sojka, © Sojka&Wojciechowski

opracował Wiktor Bochenek

DOMiTRENDY [DYWILAN]