Stodoła i art deco — nietypowe połączenie

Jak połączyć nawiązania do stylu art déco, nowoczesność i dom w typie stodoły? Takiego wyzwania podjął się Roland StańczykRS Studio Projektowe. Na warszawskim Wilanowie powstał projekt wnętrza łączący te elementy.

Do architekta wnętrz zwrócili się inwestorzy, którzy chcieli stworzyć w swoim domu wyjątkową, otwartą przestrzeń.

Podjąłem się wyzwania, jakim było zrealizowanie wnętrza w ogromnej skali tak, by go nie przytłoczyć, zachować otwartą formę i lekkość. Architektura w stylu nowoczesnej stodoły musi współgrać z rozwiązaniami wnętrzarskimi – mówi architekt wnętrz Roland Stańczyk.

otwarta przestrzeń jest najważniejszą cechą tego wnętrza

otwarta przestrzeń jest najważniejszą cechą tego wnętrza

fot. Hanna Długosz, © RS Studio Projektowe

maksymalne otwarcie

W części dziennej najważniejsze było otwarcie na wielkie oszklenia. Salon łączy się z antresolą, która tworzy zawieszony w przestrzeni pomost. Listwy okalające antresolę wykonane zostały z dębu. W antresoli postawiono na przeszklenia.

Część dzienna złożona została z wysokiego salonu, kuchni połączonej z jadalnią oraz prywatnego gabinetu. Wszystkie te przestrzenie, poza gabinetem, który został zamknięty za aluminiowymi drzwiami, przenikają się między sobą.

część dzienna to miejsce spotkań

część dzienna to miejsce spotkań

fot. Hanna Długosz, © RS Studio Projektowe

tworząc jedną całość

Kuchnia wraz z jadalnią łączą się z salonem. Pojawiają się tu podobne rozwiązania stylistyczne. Zabudowa jest dwukolorowa. Górne fronty wykończone zostały na biało, w dolnych dominującym elementem jest ciemny kolor dębu. Do tego dochodzi delikatny blat ze spieku kwarcowego w ciemnej tonacji. To jest tzw. „kuchnia czysta”, ponieważ inwestorzy zdecydowali się też na „kuchnie brudną”. Druga przestrzeń jest bardziej praktyczna, przygotowana do korzystania na co dzień. Pośrodku kuchni zdecydowano się na wyspę kuchenną w kolorze dolnych frontów.

kuchnia podzielona została na dwa kolory

kuchnia podzielona została na dwa kolory

fot. Hanna Długosz, © RS Studio Projektowe

łącząc art déco z nowoczesnością

Wnętrze salonu skupia się wokół nowoczesnego kominka na gaz. Nad drzwiczkami i szybą kominka umieszczono geometryczny wzór ze szklanych kafli, który kojarzy się na pierwszy rzut oka z estetyką Wielkiego Gatsby”ego. Uwagę zwracają również wyjątkowe lampy utrzymane w podobnej stylizacji.

sypialnia syna właścicieli

sypialnia syna właścicieli

fot. Hanna Długosz, © RS Studio Projektowe

Na piętrze zlokalizowano sypialnie, garderobę i pokój kąpielowy. To przestrzeń bardziej prywatna, ale jej stylistyka spójna z estetyką strefy dziennej. Króluje tutaj delikatne szarości wkomponowane w drewnianą zabudowę.

kominek tworzy punkt centralny całego salonu

kominek tworzy punkt centralny całego salonu

fot. Hanna Długosz, © RS Studio Projektowe

opracował Wiktor Bochenek

Pompy ciepła Buderus
DOMiTRENDY [DYWILAN]