Artykuł/projekt zostanie dodany do prywatnej biblioteki dostępnej w panelu użytkownika (wymaga zalogowania).

Projekt domu splecionego

i

Lokalizacja


Dom zaprojektowany został na działce zlokalizowanej na skraju kameralnego osiedla rezydencjonalnej zabudowy domów jednorodzinnych w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowy szeregowej. Ideą projektu stało się zaprojektowanie budynku, który będzie stanowił swoiste przejście od intensywnej skali szeregowej ku kameralnym formom willowym i stworzenie urbanistycznego łącznika pomiędzy przestrzeniami o odmiennym charakterze.

Projekt domu splecionego

Projekt domu splecionego

© Stoprocent Architekci

Działka


Malownicza wąska działka dostępna od zachodniej strony z ul. Tanecznej ma szerokość poniżej 16m i nieregularny podłużny kształt zbliżony do trapezu prostokątnego. Na działce występuje dzika roślinność z licznymi samosiewnymi zadrzewieniami i zakrzaczeniami. Choć występują na niej nieznaczne różnice wysokościowe wynikające z wcześniejszego użytkowania, działka w zasadzie jest płaska.

Projekt domu splecionego

Projekt domu splecionego

© Stoprocent Architekci

Lokalizacja na działce

W celu optymalnego wykorzystania tak wąskiej działki oraz zastanych uwarunkowań urbanistycznych budynek mieszkalny jednorodzinny 2 lokalowy zaprojektowany został w sposób wykorzystujący całą szerokość działki. Od strony wschodniej zbliża się do nieprzekraczalnej linii zabudowy ul. Tanecznej, natomiast od strony zachodniej swoimi uskokami wykorzystuje zastaną nieregularną geometrię działki.

Projekt domu splecionego

Projekt domu splecionego

© Stoprocent Architekci

Układ komunikacyjny


Pod względem komunikacyjnym działka obsługiwana będzie od strony wschodniej. Dostęp oraz dojazd dla każdego z 2 lokali zapewniony
będzie z drogi publicznej poprzez indywidualne zjazdy z ul. Tanecznej — jednen dla każdego z lokali. Dla każdego z 2 lokali budynku mieszkalnego jednorodzinnego zapewnione zostały 2 stanowiska postojowe, z czego jedno jako wbudowane w bryłę budynku i drugie na terenie działki.

Projekt domu splecionego

Projekt domu splecionego

© Stoprocent Architekci

Bryła budynku


Budynek zaprojektowany został jako 3 kondygnacyjna masywna bryła bardziej zwarta od wschodniej intensywnie zurbanizowanej strony oraz kaskadowo / uskokowo rozrzeźbiona w kierunku południowym i zachodnim, od których to stron przybrała pawilonową formę. Przyjęte
kształtowanie bryły ma sprawić wrażenie, że budynek niejako „rozmywa się” w kierunku południowo — zachodnim ku popołudniowej ekspozycji słonecznego światła oraz kameralnej zabudowy kolonii rezydencjonalnych domów jednorodzinnych. Tak kształtowana forma
pozwoliła na kontrolowaną grę naturalnym światłem w pomieszczeniach, a licznymi uskokami i patiami wytworzenie wielu intymnych przestrzeni ogrodu z urządzoną roślinnością wysoką niską. Przestrzenie wewnętrzne zostały oddzielone od zewnętrznych jedynie wielkogabarytowymi przeszkleniami niwelującymi wizualne ograniczenia i"wyprowadzającymi" tym, co wewnątrz do urządzonych ogrodów, tym samym wizualnie wypełniającymi wnętrza naturalnym światłem i roślinnością. Przydomowe ogródki wypełnione zostały ażurowymi formami lekkich pergol wysłaniających strefy intymne / prywatne od wglądu z ulic.

Projekt domu splecionego

Projekt domu splecionego

© Stoprocent Architekci

Układ funkcjonalny


Program funkcjonalny każdego z 2 lokali budynku jest jednakowy. Natomiast z uwagi na kierunki świata oraz bryłę budynku zorganizowane zostały w sposób odmienny. W parterach każdego z lokali zorganizowane zostały wszystkie funkcje dzienne: strefa wejściowa z garderobą, pokój dzienny z jadalnią, kuchnią oraz toaleta ogólnodostępna wraz z pomieszczeniem techniczno — gospodarczym i 1 stanowiskowym garażem wbudowanym w bryłę budynku.

Na piętrze zlokalizowane zostały 3 sypialnie, z których jedna od strony ulicy przewidziana została jako miejsce pracy. Sypialni głównej zapewniono obszerną garderobę oraz łazienkę en suite. Sypialnia ta jest najbardziej wyeksponowana od strony południowej oraz zachodniej.

Pozostałe sypialnie mają zapewnioną jedną wspólną łazienkę oraz obszerną garderobę dostępną z korytarza komunikacyjnego. Na najwyższej kondygnacji dla każdego z lokali zlokalizowane zostały jednoprzestrzenne pomieszczenia spotkań i relaksu. Dzięki przeszkleniu zarówno fasady wschodniej jak i zachodniej zapewniona została możliwość wydzielenia 2 niezależnych pokoi oraz łazienki. Wszystkie kondygnacje połączone zostały jednobiegową, w swojej formie lekką ażurową klatką schodową ze wspornikowymi stopniami. Centralne zlokalizowanie schodów oraz ich forma nadają wnętrzom plastyczności i indywidualnego charakteru. Budynek swoimi przeszkleniami „otwiera się” głównie w kierunku wschodnim oraz południowo-zachodnim, ku słońcu. Natomiast z uwagi na zlokalizowanie budynku w ostrych granicach południowej oraz północnej działki, poprzez ukształtowane kameralne patia w bryle budynku zapewnione zostało naturalne oświetlenie i widok na urządzoną zieleń niemalże we wszystkich pomieszczeniach, w tym również łazienkach. Z uwagi na wysoki poziom wód oraz zapisy MPZP budynek nie jest podpiwniczony.

Fasady

Układ fasad to dynamiczna gra pomiędzy tym co pełne i transparentne, tym co lekkie i ciężkie, masywne / monolityczne a kaskadowo rozrzeźbione, pełnymi płaszczyznami i przeszkleniami ujętymi w ramy oraz tym, co jasne monochromatyczne i naturalnie drewniane, ażurowe. Pełne fasady wysłaniają wnętrze tam, gdzie z uwagi na bliskość sąsiednich działek jest potrzeba ograniczenia wglądu a przeszklenia wprowadzają do wnętrza najpiękniejsze południowe i zachodnie światło oraz naturalną roślinność. Masywna bryła kontrastuje z przeszkleniami ujętymi w ramy i parkowymi formami zadaszeń — pergol. Od strony północnej i wschodniej zwarta, od strony południowej i zachodniej tworzy kaskadowe formy. Pełne płaszczyzny gładkich ścian sąsiadują z przeszkleniami ujętymi w ramy, co nadaje budynkowi dynamiki. Biel tynków oraz szlachetna jasna szarość stała się tłem dla dynamicznego układu przeszkleń, oraz licznych pergol wykonanych z naturalnego drewna okume. Dzięki naturalnym materiałom całość przybrała przyjazny idylliczny charakter. Tym samym została zrealizowana idea stworzenia prywatnych enklaw w kameralnej skali, gdzie natura pełnoprawnie współistnieje z tym, co wewnętrzne.

Głos został już oddany

Pompy ciepła Buderus
Pompy ciepła Buderus
DOMiTRENDY [DYWILAN]
DOMiTRENDY [DYWILAN]