Artykuł/projekt zostanie dodany do prywatnej biblioteki dostępnej w panelu użytkownika (wymaga zalogowania).

„Wisząca stodoła” – projekt domu na górskiej działce

i

Teren Beskidów zawsze był dla nas bliski. Zarówno pod względem rekreacyjnym, jak i projektowym. Mimo że siedziba naszego biura znajduje się w Gliwicach, to wiele projektów naszych domów jednorodzinnych realizujemy właśnie tam, czyli w górach. Piękne krajobrazy, bogata rzeźba terenu i również trochę sentymenty — jeden z założycieli naszego biura INOSTUDIO, pochodzi właśnie z Ustronia a rodzinne strony, wiadomo, przyciągają. Projektowanie w górach, szczególnie na działkach w spadku, jest jednak trudne, wymaga wiele wysiłku, kreatywności, projektowej gimnastyki, żeby wyszła z tego porządna architektura.

Wisząca stodoła na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

O ile łatwiej jest projektować na płaskich działkach, gdzie wszystko jest oczywiste i o wiele prostsze… jednak jest coś w górskich lokalizacjach, co nas przyciąga, może jest to fakt, że podejmując się danego tematu, nigdy nie wiemy, co nas zaskoczy i jaki będzie efekt końcowy. Tak było również w przypadku domu w Ustroniu. Inwestorzy stali się posiadaczami pięknej górskiej działki. Z jednej strony otoczonej doliną z drugiej górami: Równicą i Czantorią. Działka, a właściwie dwie duże działki, przedzielone szpalerem drzew, były w spadku i miały możliwość dojazdu zarówno od północy, jak i od południa.

Wisząca stodoła na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

Inwestorzy chcieli dość duży dom. Nie dość, że miała się w nim znaleźć standardowa część domowa, z częścią dzienna i nocną, to dodatkowym wymaganiem była strefa SPA z saunami oraz salą do ćwiczeń. Podczas wspólnych rozmów okazało się również, że dwa domy dalej mieszkają rodzice jednego z Inwestorów i jednym z wymagań był niezależny dostęp do strefy SPA właśnie przez rodziców.

Wisząca stodoła na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

Mimo że wjazd od północy jest teoretycznie lepszy niż wjazd od południa, po licznych próbach ułożenia budynku na działce, zdecydowaliśmy się na to drugie rozwiązanie. Dzięki temu, zarówno dojazd do domu, jak i dłuższy jego bok ułożone są równolegle do warstwic terenu, a co za tym idzie, mogą być płaskie i na jednym poziomie.

Wisząca stodoła na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

 Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

Działka jest dość duża, dlatego dom śmiało mógł być parterowy. Zdecydowaliśmy się jednak, że jedna jego część będzie wyniesiona na drugi poziom. Ten zabieg podyktowany był dwoma aspektami. Pierwszy: widoki. Z piętra można oglądać okolicę z innej perspektywy, pojawiają się widoki niedostępne z kondygnacji parteru. Drugi, typowo praktyczny, naturalne zadaszenie wejścia oraz części tarasu.

Dom „Wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO Dom „Wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

Strefę SPA zdecydowaliśmy się oddzielić od domu i zlokalizować w dolnej, północnej części działki, czyli od strony, z której mieliby przychodzić odwiedzający rodzice. Ze względu na spadek terenu, jest ona posadowiona nieco niżej niż część mieszkalna i połączona z domem lekkim, szklanym łącznikiem, w którym znajduje się niezależne wejście. I o to chodziło — żeby wejść do SPA, nie trzeba przechodzić przez dom.

Dom „Wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO - zagospodarowanie terenu

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO – zagospodarowanie terenu

© INOSTUDIO

W projekcie postawiliśmy na współczesną, minimalistyczną formę architektoniczną. Dom składa się z trzech, wyraźnie zaakcentowanych brył — dwóch na parterze, na kształcie litery „L”, w kolorach jasnej szarości oraz jednej „wisząca stodoły” na piętrze, w brunatnej kolorystyce palonego drewna i ciemnej dachówki. Poprzez dodanie górnej, nadwieszonej części, horyzontalna bryła parteru zyskała dynamikę.

Dom „Wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

Ważne dla nas było również uzyskanie wrażenia wyraźnie przecinających się brył góry i dołu, czarnej i białej, dlatego linia okapu części dolnej jest w tym samym miejscu, w którym zaczyna się spód górnej bryły budynku.

Dom „Wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

Część parterowa, w kształcie litery L, tworzy osłoniętą przestrzeń rekreacyjną ogrodu, w której znajdują się dwa tarasy na różnych poziomach. Od strony przestrzeni rekreacyjnej, czyli od zachodu, zaprojektowaliśmy dużą ilość przeszkleń otwierających jednocześnie widok na dolinę. Z drugiej strony domu, w nadwieszonej części, mimo że znajduje się ona od strony północnej, przez ogromne przeszklenia otwiera się widok na góry.

Dom „Wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Dom „wisząca stodoła” na górskiej działce w Beskidach autorstwa INOSTUDIO

Wiz.: studiotiimo © INOSTUDIO

W projekcie zachowaliśmy również istniejące na działce drzewa, na czym zależało zarówno nam, jak i Inwestorom.

Magdalena Wolska

 

Więcej projektów na stronie pracowni INOSTUDIO architekci w portalu PdD.

Głos został już oddany