Wytypuj najlepszy projekt w 11. edycji konkursu „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”
Głosowanie na najlepszy projekt dyplomowy w 11. edycji konkursu „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Agnieszka Niczyporuk - "Concept for the conversion of a summer-forest lodge into a year-round residential house".

07 of April '21
Technical data
Type: undergraduate thesis
Year of defense: 2020
Name: "The concept of converting a summer-forest lodge into a year-round residential house".
Author: Agnieszka Niczyporuk
University:
Bielska Wyższa Szkoła J. Tyszkiewicza, faculty of Interior Architecture
Promoter:
Dr. Marek Blazucki

The work submitted for the competition
"Best Diploma - Interiors"

The starting point for the considerations in my bachelor's thesis was the thesis that a house is a kind of organism, a living system, connected with the environment both on a visual and psychological level. Understanding what a house actually is is a kind of conscious, never-ending process.

Leśniczówka, salon

living room and stairs to the first floor

© Agnieszka Niczyporuk

The sense that home is a kind of link between man and the environment has a material dimension, the essence of which boils down to the idea of sustainability. How important this issue is, each of us had the opportunity to see during the spring lockdown. Locked inside four walls, detached from the daily hustle and bustle, we finally had time to look more carefully at the environment in which we live. This cessation of human activity paradoxically contributed to the "rejuvenation" of nature, which was doing just fine without human harmful interference.

Leśniczówka
przerobiona na dom mieszkalny Przekrój leśniczówki

building is designed on the site of a former forester's lodge

© Agnieszka Niczyporuk

In this context, the subject of the building of a former forester's lodge integrated with its surroundings, which was the subject of my thesis, seemed even more relevant.

Theforester's lodge to which the project relates was built in the 1920s in the village of Lazy in Cieszyn Silesia. On the south side, the property's windows overlooked the Błatnia massif. The building itself was situated on a slope surrounded by forest on two sides. The building was to double in volume (from 70 square meters to 145), thanks to the expansion I had planned.

Elewacje
leśniczówki

The entire house is covered with shingles

© Agnieszka Niczyporuk

The planned panoramic window faces south, highlighting the qualities of the surroundings and illuminates the living area. The mass gained a modernist look by covering it entirely with shingles, which with its target gray color refers to the color of tree trunks. The shingle is a nod to the traditional buildings of the region and the craftsmanship of local artisans. Thanks to its physical properties, the material is a response to the changing, demanding foothill climate. The ecological aspect of the raw material used was also important - reducing the carbon footprint (it is a local raw material) and ease of disposal. With additional solutions in the form of solar panels and a rainwater drainage system, the building has a minimal impact on the environment.

wnętrze
leśniczówki, biblioteka

On the first floor there is a library

© Agnieszka Niczyporuk

The interior of the lodge is conducive to relaxation, creating a harmonious connection with the landscape outside the window. I used neutral colors in the interior finishes and natural materials, such as oak wood, granite, glass and quartz sinter. The floors on the entire first floor are covered with architectural concrete, while on the first floor they are covered with barlinek plank, which is supposed to give the impression of interpenetration of individual rooms. Minimalist solutions emphasize the simplicity and functionality of both form and materials, introducing discipline and clarity. I kept the original division of rooms, but gave them new functions.

Leśniczówka, rzut
parteru

first floor plan

© Agnieszka Niczyporuk

Thus,the first floor has an open living area, a kitchen, a utility room, a guest room with a bathroom and a toilet, while the first floor has a bedroom with an adjoining bathroom, an open dressing room and a library. The various zones have been accentuated with vertical divisions thanks to the use of specially designed interior treatments (for example, boarding imprints in concrete, stone veneer cladding, metal profiles as a design element).

Leśniczówka,
sypialnia

All interiors are maintained in a consistent style

© Agnieszka Niczyporuk

The coherence of the interior is also emphasized by the uniformity of colors and materials used in the built-in cabinetry, made to measure. In turn, the diverse choice of lighting distinguishes individual zones and meets the functional objectives. The building, as intended, has become a comfortable place to live for two or three people.

The diploma is published as part of the Best Diploma - Interiors competition.

Agnieszka Niczyporuk

© Author

The vote has already been cast

Interior trends 2023
Interior trends 2023
IGP-Effectives®
INSPIRATIONS