Nagroda Główna (ex aequo) — Kinga Niebieszczańska

Wyniki konkursu „Architektura Betonowa – Gra Brył – Dom w Krajobrazie Miejskim”

Nagroda Główna (ex aequo)

autorka
Kinga Niebieszczańska

projekt
Gra brył — Dom w krajobrazie miejskim — Architektura betonowa

przedmiot
Projektowanie architektoniczno-urbanistyczne

prowadzący przedmiot
prof. Tomasz Kozłowski

prowadzący grupę projektową
Marek Początko


fragment opisu autorskiego

Obiekt kubaturowy, niepodpiwniczony, trzykondygnacyjny z dwoma balkonami, o powierzchni użytkowej 333,07 mkw przykryty dachem płaskim. Przestrzeń stanowiąca dom dla czteroosobowej rodziny. Przewidziane są: przedsionek, hall, 3 sypialnie, 3 łazienki, salon, jadalnia, biblioteka, kuchnia, pom. tech., pom. gościnne, garderoba oraz garaż dostosowany dla stworzenia dwóch miejsc
parkingowych.

Zagospodarowanie terenu

Budynek usytuowany jest na ogrodzonej działce z możliwością dojazdu od drogi lokalnej od strony północnej. Powierzchnia działki wynosi 1752,34 m Całość została podzielona na 2 części; część przeznaczoną do zabudowy oraz miejsce na ogród. Przestrzeń mieszkalna została wydzielona od ogrodu murem wymiarów: 34,8 ×17,4 × 4,8 m. Od strony południowej zaprojektowany został ogród. Wewnątrz muru znajdują się przestrzenie przeznaczone na posadzenie zieleni niskiej, a od zachodu mieści się basen.

Wnętrze domu
Fundamentalną sprawą było zaprojektowanie 3 stref; wejściowej, dziennej i nocnej. Budynek został podzielony zgodnie z zestawieniem kondygnacji. Taki podział zdecydowanie porządkuje i ułatwia czytanie przestrzeni. Strefę wejściową stanowi parter wraz z garażem. Wejście znajduje się od północy. W przedsionku znajdują się drzwi prowadzące do holu, z którego na prawo można się przedostać do części gościnnej mieszkania, z sypialnią, pom.gosp. oraz łazienką. Po lewej stronie od wejścia znajduje się garderoba,
oraz klatka schodowa naprzeciwko niej. Od strony wschodniej znajduje się garaż. Klatką schodową przechodzimy do strefy dziennej. Naprzeciwko schodów znajduje się jadalnia wraz z salonem i wejściem na balkon od południa. Od północy natomiast umieszczona została biblioteka, a od wschodu jadalnia.
Na ostatnim, drugim piętrze czyli w strefie nocnej znajdują się 3 sypialnie. Jedna z nich – sypialnia rodziców z własną łazienką, dwie oddzielne sypialnie oraz duża, wspólna łazienka.

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro