Nagroda specjalna za rozwiązania środowiskowe — Kacper Żak, Marta Szleper, Patryk Tatara, Jakub Srogosz

Wyniki studenckiego konkursu na projekt budynku dydaktycznego Politechniki Krakowskiej – „Łobzów Courtyard”

Nagroda specjalna za rozwiązania środowiskowe 
2 000 zł

zespół
Kacper Żak, Marta Szleper, Patryk Tatara, Jakub Srogosz

uczelnia
Wydział Architektury Politechniki Krakowskiej,
Katedra Urbanistyki i Architektury Struktur Miejskich (A-09)

opiekun
dr Filip Suchoń

opis autorski

Przemierzając korytarze Politechniki, zawsze zastanawialiśmy, się jak moglibyśmy ulepszyć nasz wydział, dzięki konkursowi przydarzyła się okazja, aby urzeczywistnić naszą wizję.

Projektowanie zaczęliśmy od analizy, czego tak naprawdę brakuje nam w istniejącym budynku Politechniki. Poza wymaganą salą wykładową chcieliśmy zaprojektować również niewielką kawiarnię, modelarnię z prawdziwego zdarzenia, wyposażoną w technologie, które pozwolą nam na tworzenie znacznie dokładniejszych i większych modeli, ale i laboratorium komputerowe dla studentów, umożliwiające pracę nad projektem grupowym w jednym miejscu.

Niemniej jednak od samego początku wiedzieliśmy, że to właśnie sala wykładowa będzie sercem naszego budynku. Zaczęliśmy więc od stworzenia idealnego audytorium w formie tak zwanego „pudełka w pudełku”, zachowując wszelkie proporcje, kąty widzenia oraz akustykę. Wokół tak stworzonego rdzenia zaaranżowaliśmy resztę pomieszczeń budynku, tworząc w ten sposób jedną całość.

Zależało nam na tym aby budynek był jak najbardziej funkcjonalny i samowystarczalny, stąd zaprojektowane przez nas pięć kondygnacji. Mała ilość miejsca między budynkami zmusiła nas do wykorzystania windy samochodowej zamiast tradycyjnej pochylni, co ostatecznie umożliwiło nam wykonanie dwóch kondygnacji podziemnych, znacznie zmniejszając tym samym wysokość projektowanego przez nas obiektu. Problemem jednakże okazało się doświetlenie modelarni znajdującej się na poziomie -1, dlatego zaprojektowaliśmy linearny świetlik wyposażony w lustrzaną powłokę, doprowadzający promienie słoneczne do wnętrza.

W trosce o ślad węglowy, nadziemne kondygnacje budynku zaprojektowaliśmy w technologii CLT, by jak najbardziej zmniejszyć emisję CO2 wytwarzanego podczas budowy. Ponadto takie rozwiązanie umożliwiło stworzenie stabilnej konstrukcji sali wykładowej, za którą odpowiada ruszt belek zawieszonych do stropu. Spód audytorium opiera się na słupie centralnym – kawiarni oraz sześciu mniejszych słupach rozstawionych w miejscach newralgicznych.

Jednym z wymagań projektowych było powiązanie budynku projektowanego z istniejącym Pałacem Królewskim w Łobzowie. Urzeczywistniliśmy to poprzez zastosowanie dwóch wiszących łączników, znacznie ułatwiających komunikację między dwoma obiektami, a różnicę poziomów między nimi, zniwelowaliśmy dzięki pochylniom, umożliwiając tym samym osobom z niepełnosprawnościami ruchowymi przemieszczanie się. W celu nawiązania wizualnej relacji z Pałacem postanowiliśmy, niejako odbić jego fasadę na budynek projektowany. Osiągnęliśmy to poprzez nadruk na dodatkowych panelach elewacyjnych, ukazując w ten sposób fragmenty historycznego budynku. Resztę fasady pokryliśmy płytami poliwęglanowymi, zapobiegającymi przegrzewanie się budynku.

Nie ulega wątpliwości, że budynek wydziału architektury jest niezwykle ważnym obiektem dlaczego? Bo w końcu to w nim kształcą się ludzie, którzy w przyszłości będą mieli znaczący wpływ na otaczający nas świat. Wobec tego chcieliśmy, aby nasz budynek był miejscem, w którym studenci mogą się rozwijać, integrować, ale i wspólnie pracować. Nasza koncepcja opiera się na funkcjonalności, tak potrzebnej dzisiejszej architekturze akademickiej, która poza edukacją ma pełnić również rolę drugiego domu dla nas, studentów.

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE