Stonowana i elegancka strefa dzienna

09 lutego '24

Poprzednio przyglądaliśmy się łazience oraz kuchni projektu Anny Marii Sokołowskiej. Dziś prezentujemy strefę dzienną apartamentu w Gdyni.

Podstawą aranżacji była drewniana podłoga

Podstawą aranżacji była drewniana podłoga

Fot. Fotomohito

Otwarta przestrzeń

Inwestorzy uwielbiają spędzać letnie weekendy nad morzem. Zdecydowali się więc zakupić mieszkanie w samym centrum miasta tuż przy marinie. Niestety, takie położenie niesie ze sobą również wyzwania. Apartament usytuowany jest bokiem do przystani jachtowej, a jego pomieszczenia były niewielkie. Właścicielka poprosiła więc o otwarcie przestrzeni kosztem likwidacji jednego z trzech pokoi. Dzięki temu architektka miała możliwość wykorzystać pełny potencjał dużych okien tarasowych. Wnętrze przystosowane jest dla dwojga, dlatego nie było konieczności tworzenia jadalni czy dodatkowej sypialni. Najważniejsze było poczucie przestrzeni.

Strefa dzienna stanowi przeciwwagę dla zdobnej kuchni

Strefa dzienna stanowi przeciwwagę dla zdobnej kuchni

Fot. Fotomohito

Ciepło i przytulnie

— Klienci nie przedstawili mi inspiracji. Powiedzieli, że zdają się na mnie. Jedynym wybranym przez nich elementem jest ciemna, drewniana podłoga ułożona w jodełkę francuską. Zobaczyli ją w moim wcześniejszym projekcie i przypadła im do gustu – opisuje Anna Maria Sokołowska.

Inwestorom zależało na otwarciu przestrzeni

Inwestorom zależało na otwarciu przestrzeni

Fot. Fotomohito

W ten sposób podłoga z naturalnego wędzonego dębu stała się wyznacznikiem przestrzeni i pierwszym punktem tworzenia aranżacji. Początkowo, zaproponowana przez architektkę kolorystyka była chłodna, opierająca się na szarościach, bieli i czerni. Jednakże zastosowanie podświetlonego onyksu i złota w kuchni, skłoniło ją do ocieplenia bazy kolorystycznej, tak, aby wnętrze nie było surowe, lecz przytulne i eleganckie.

Aranżacja salonu jest bardziej stonowana

Aranżacja salonu jest bardziej stonowana

Fot. Fotomohito

Estetyczna równowaga

Aranżacja salonu jest przeciwwagą dla zdobnej aranżacji kuchni. Znajdująca się w części wypoczynkowej zabudowa jest prosta i monochromatyczna. Meble wypełnione są schowkami ułatwiającymi przechowywanie. Znalazło się w nich także miejsce na sprzęt RTV. Ponadto, w górnej części zabudowy ukryto klimatyzator. Dzięki temu przestrzeń jest schludna, a wszelkie potrzebne, lecz niezbyt estetyczne elementy pozostają ukryte. Całość uzupełnia oryginalne oświetlenie w postaci trzech kręgów.

Pojemna zabudowa ukrywa m.in. klimatyzator

Pojemna zabudowa ukrywa m.in. klimatyzator

Fot. Fotomohito

Spojone złotem

Zabudowa w części dziennej płynnie przechodzi w szeroki korytarz. Znajduje się w nim szafa z lustrzanymi frontami, która dodatkowo optycznie powiększa przestrzeń. Mebel został ozdobiony elementami złota. Taka dekoracja nawiązuje do aranżacji kuchni i sprawia, że całość jest spójna.

W korytarzu znajduje się lustrzana szafa ze złotymi elementami

W korytarzu znajduje się lustrzana szafa ze złotymi elementami

Fot. Fotomohito

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Bestsellery
Systemowe rozwiązania produktowe OPTOLITH – piękna przeszłość, pewna przyszłość
Trwałe i ponadczasowe okładziny kwarcowe
Aquaakryl – to jest PREMIUM