Metamorfoza wnętrz piętnastowiecznej willi

26 czerwca '24
w skrócie
  1. Willa mieści się we Florencji.
  2. Renowację wnętrz przeprowadzili architekci z pracowni Pierattelli Architetture.
  3. Salon posiada sklepienie krzyżowe.
  4. W ogrodzie znajduje się basen wykonany z białego kwarcytu.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu PdD

Villa il Gioiello znajduje się we Florencji. Architekci ze studia Pierattelli Architetture przeprowadzili renowację wnętrz, łącząc wyrafinowany styl z historycznym urokiem budynku.

Z sypialni możemy wyjść na loggię

Z sypialni możemy wyjść na loggię

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Zachowując duszę

Willa położona jest na wzgórzach, blisko centrum starego miasta. Budynek ma pięć kondygnacji i łączną powierzchnię blisko 700 m². Dzięki przemyślanej renowacji udało się zachować wyjątkową atmosferę tego miejsca, jednocześnie tworząc komfortową przestrzeń do życia. Ślady przeszłości łączą się tu ze współczesną funkcjonalnością, a wykonane na wymiar meble wchodzą w dialog z kolekcją dzieł sztuki takich artystów jak Alighiero Boetti, Ettore Spalletti, Jannis Kounellis i Mario Schifano.

Willa wypełniona jest sztuką

Willa wypełniona jest sztuką

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Nowe wcielenie klasyki

Oryginalne elementy wnętrz zostały odrestaurowane oraz zaadaptowane na potrzeby nowej aranżacji. Pozostawiono m.in. loggię wychodzącą na ogród oraz łuki i drewniane belki, a także charakterystyczne sklepienie w holu. Lity parkiet został odnowiony i ułożony ponownie, tym razem w formie płytek. Nowoczesnego sznytu dodają naturalne materiały takie jak marmur, trawertyn oraz dwa rodzaje drewna – teak i orzech.

Architekci zachowali oryginalne łuki i drewniane belki       Nowoczesnego charakteru dodaje zastosowanie kamienia naturalnego

Architekci zachowali oryginalne łuki i drewniane belki

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Przeplatając współczesność z historią

Parter składa się z charakterystycznych dla tamtego okresu, niezwykle przestronnych pomieszczeń. Architekci stworzyli w nich strefę dzienną. Salon wyróżnia się nie tylko imponującą wysokością, ale także pięknym krzyżowym sklepieniem.

W salonie możemy podziwiać sklepienie krzyżowe

W salonie możemy podziwiać sklepienie krzyżowe

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Typowo toskańska kuchnia zyskała nową twarz dzięki wprowadzeniu kontrastu pomiędzy ciepłymi odcieniami drewna tekowego a wyrafinowaną kolorystyką naturalnego kamienia. W jadalni uwagę przyciągają dekoracyjne okna weneckie. Tuż obok możemy natomiast podziwiać klatkę schodową wykonaną z drewna i kortenu.

Schody łączą drewno i korten      Kamień urozmaicił tradycyjną aranżację kuchni

Kamień urozmaicił tradycyjną aranżację kuchni

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Zdecydowana większość mebli została stworzona na zamówienie. Architekci zaprojektowali nie tylko wyposażenie łazienki i strefy dziennej, ale także pokaźny regał będący podstawą aranżacji czytelni. Jego geometryczna forma łączy orzechowe drewno i szczotkowany mosiądz. Dodatkową zaletą mebla są podświetlane półki.

Regał na książki został stworzony z drewna orzechowego i szczotkowanego mosiądzu       Parkiet został odnowiony i zamieniony w kafelki

Parkiet został odnowiony i zamieniony w kafelki

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Strefa prywatna z widokiem na Toskanię

Na antresoli stworzono domowe kino oraz pokój multimedialny z regałem mieszczącym profesjonalny sprzęt nagłaśniający. Schody zostały wykonane z połączenia orzecha Canaletto oraz drewna z odzysku, które podobnie jak parkiet, zostało ułożone w formie płytek. Główna sypialnia mieści się na pierwszym piętrze. Możemy podziwiać z niej piękny widok na toskańskie wzgórza. Orzech pojawia się także na suficie i ścianach, a także ukrytych drzwiach prowadzących do garderoby. Pokój posiada także wyjście na loggię z przytulną strefę wypoczynkową.

Architekci zaprojektowali regał na sprzęt audio       Ukryte drzwi prowadzą do garderoby

Ukryte drzwi prowadzą do garderoby

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Relaks wśród wzgórz

W piwnicy wybudowano strefę wellness z siłownią i sauną. Na poddaszu zaaranżowano przestrzeń gościnną. W jej skład wchodzą sypialnia, łazienka oraz pokój dzienny. 

Schody zostały wykonane z drewna z odzysku

Schody wykonano z drewna z odzysku

Fot. Iuri Niccolai © Pierattelli Architetture

Ogród został stworzony we współpracy z architektem krajobrazu Giannim Medoro. Znajduje się w nim m.in. basen wykonany z białego kwarcytu.

Basen został wykonany z kwarcytu

Basen został wykonany z kwarcytu

Fot. Nicola Gnesi © Pierattelli Architetture

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne zawsze na czasie
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
Bestsellery
Białe Ciepło® – ochrona przed ogniem, hałasem, ciepłem, zimnem i kondensacją
Otwórz się na przestrzeń
Łazienka TECE – przestrzeń dla idei, technologii i zmysłów