Strefa dzienna podzielona kolorem

14 listopada '23
w skrócie
  1. Autorką projektu jest Małgorzata Wojtyczka.
  2. Inwestorom zależało na tym, aby myślą przewodnią projektu był kolor.
  3. Architektka wydzieliła poszczególne części strefy dzinnej za pomocą barw.
  4. Błękitna zabudowa została uzupełniona miedzianymi dodatkami.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu PdD

Wcześniej prezentowaliśmy już odważną aranżację łazienki autorstwa Małgorzaty Wojtyczki. Dziś przyglądamy się strefie dziennej wrocławskiego bliźniaka.

Inwestorom zależało na aranżacji opartej o kolor

Inwestorom zależało na aranżacji opartej o kolor

Fot. Mood Authors

Przede wszystkim kolor

Dzięki lokalizacji na obrzeżach miasta, dom posiada spory ogród, który jest „przedłużeniem” salonu. Dzięki temu wnętrze jest pięknie oświetlone. Inwestorzy życzyli sobie, aby myślą przewodnią projektu był kolor. Małgorzata Wojtyczka stworzyła więc aranżację, w której przez cały rok panuje wiosna. Właścicielom zależało także na stworzeniu strefy dziennej, w której salon będzie połączony z kuchnią oraz wydzielone zostanie miejsce na stół. Równocześnie poszczególny strefy miały być wyraźnie odseparowane. Architektka zadziałała więc kolorem. W każdej części strefy dziennej dominuje inna barwa.

Architektka użyła miedzianych dekoracji        Kuchenny półwysep ma ryflowaną podstawę

Kuchenny półwysep ma ryflowaną podstawę

Fot. Mood Authors

Pastelowa kuchnia

Sercem domu jest kuchnia znajdująca się na parterze. Przykuwa ona uwagę nietypowym dla tego miejsca, błękitnym kolorem zabudowy. Architektka uzupełniła ją miedzianymi elementami, które dodatkowo podbijają tę barwę. Dekoracją strefy nad blatem są oryginalne, geometryczne płytki. Natomiast na półwyspie widocznym już od salonu – ryflowana podstawa również w kolorze niebieskim.

Błękitna zabudowa została uzupełniona miedzianymi dodatkami       Błękit zabudowy jest głównym punktem aranżacji kuchni

Błękitna zabudowa została uzupełniona miedzianymi dodatkami

Fot. Mood Authors

Z myślą o zwierzętach

W korytarzu, który prowadzi do salonu, zaprojektowana została ukryta szafa. Stworzono w niej okrągłe otwory przeznaczone dla futrzastych mieszkańców. W ten sposób udało się sprytnie ukryć kuwety.

- Błękitna kuchnia i ogólne bogactwo koloru tego wnętrza były głównymi wytycznymi od klientów. Nie ukrywam, że bardzo ucieszyłam się na taką propozycję, reszta została
pozostawiona już w moich rękach – opisuje Małgorzata Wojtyczka.

Szafa w korytarzu skrywa kuwety       Inwestorom zależało na wygospodarowaniu miejsca na stół

Inwestorom zależało na wygospodarowaniu miejsca na stół

Fot. Mood Authors

Nawiązania do przeszłości

W salonie możemy zaobserwować inspiracje stylem vintage. Odnowiona przez inwestorów komoda znalazła miejsce na ścianie ozdobionej nowoczesną interpretacją boazerii. Salon dopełnia musztardowa kanapa, która dobrze komponuje się z zielenią oraz błękitem. Jest swego rodzaju łącznikiem pomiędzy salonem a kuchnią. Na podłodze zostały wykorzystane panele winylowe ułożone w ulubiony wzór inwestorów, czyli jodełkę.

Musztardowa kanapa łączy strefę salonu z kuchnią

Musztardowa kanapa łączy strefę salonu z kuchnią

Fot. Mood Authors

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Okna, Drzwi, Okucia i Osłony - Trendy 2024
Okna, Drzwi, Okucia i Osłony - Trendy 2024
LS Dark — żaluzje zaciemniające
LS Dark — żaluzje zaciemniające
TECTUS - całkowicie ukryty system zawiasów

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
Bestsellery
Hybrydowy oczyszczacz i osuszacz powietrza Arete
Rolety – bezpieczeństwo i wygoda
Ergonomiczność i estetyka: najnowocześniejsze aluminiowe okucia okienne i drzwiowe