Wnętrze podzielone filcową konstrukcją

29 stycznia '24

Dwupoziomowe mieszkanie zlokalizowane jest w postmodernistycznej kamienicy na południu Warszawy. Kacper Gronkiewicz oraz Borys Lewandowski zaprojektowali to wnętrze dla małżeństwa z dwiema córkami.

Centralnie umieszczona konstrukcja dzieli przestrzeń

Centralnie umieszczona konstrukcja dzieli przestrzeń

Fot. Łukasz Kuś, Magda Rzeszot

Sprytny podział

Projekt nosi nazwę „nerka”. Jest to nawiązanie do specjalnie zaprojektowanego obiektu, który dzieli główną przestrzeń na strefę kuchenną i dzienną. Centralnie położona konstrukcja została pokryta
miłą w dotyku filcową bibułką. Obiekt dzieli się na dwie części. Od strony kuchni składa się z szafek oraz blatu roboczego. Natomiast druga część to schody wraz z pojemną biblioteczką i schowaną toaletą.

Od strony kuchni konstrukcja skrywa zlew i blat roboczy

Od strony kuchni konstrukcja skrywa zlew i blat roboczy

Fot. Łukasz Kuś, Magda Rzeszot

Sztuka i kamień

Źródłem inspiracji była twórczość Adama-X, czyli Adama Jastrzębskiego, artysty, a prywatnie przyjaciela rodziny. Jego „Winylowiec” składa się z winylowych naklejek starannie ułożonych jedna na drugiej. Razem tworzą one pofałdowaną, a jednocześnie płaską powierzchnię. Dzieło zdobi jedną ze ścian wnętrza. Jego nietypowy wygląd przywiódł architektowi na myśl, krzemień pasiasty. To rzadki kamień używany do wyrobu prehistorycznej biżuterii, spotykany w kopalniach południowej Polski.

W konstrukcji znajdują się schody prowadzące na górę      Nad schodami umieszczona została szklana kładka

W konstrukcji znajdują się schody prowadzące na górę

Fot. Łukasz Kuś, Magda Rzeszot

— Wyobrażaliśmy sobie naszą „nerkę” jako blok omszałego kamienia, który po wyrzeźbieniu ukazuje swój pasiasty charakter — opisuje Kacper Gronkiewicz.

Tajemne przejścia

Drewniane tło tworzy ścianka działowa zakrywająca część szafek kuchennych, kanały wentylacyjne i szafę. Za nią znajduje się główna sypialnia i łazienka. Pasiaste schody nawiązujące do krzemiennej struktury, prowadzą na drugie piętro. Tam znajduje się sypialnia dziewczynek, salon i łazienka. Pomieszczenia łączy korytarz pełen szafek. Znajdziemy tu także małą pralnię schowaną za białymi lakierowanymi frontami. Nad schodami umieszczono natomiast szklaną kładkę. Do wszystkich pomieszczeń można dojść poprzez antresolę nad korytarzem, do której prowadzi przejście ukryte w szafie w sypialni oraz w salonie.

W sypialni zaprojektowano dużo miejsca na książki

W sypialni zaprojektowano dużo miejsca na książki

Fot. Łukasz Kuś, Magda Rzeszot

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie:KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Bestsellery
Ergonomiczność i estetyka: najnowocześniejsze aluminiowe okucia okienne i drzwiowe
Oryginalne wanny, brodziki oraz zlewy emaliowane polskiej marki z tradycjami
Deszczownice i kaskady Aquatec – najprostszy sposób na domowe SPA we własnej łazience