shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Xylem — drewniany pawilon projektu Francisa Kéré

computer zapisz w ulubionych

Xylem — drewniany pawilon projektu Francisa Kéré

31 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Xylem
Inwestor: Tippet Rise Art Center
Lokalizacja: USA, Montana, Fishtail
Pracownia: Kéré Architecture, Diébédo Francis Kéré
Zespół autorski: Vincenzo Salierno, Nina Tescari

Współpraca:

Kinan Deeb, Andrea Zaia, Lina Wittfoht, N’Faly Ismaël Camara

Architekt lokalny:

Laura Viklund

Konstrukcja:

AECOM

Lokalny inżynier strukturalny:

DCI Engineers

Inżynieria:

DOWL Engineering

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2017
2018–2019

Powierzchnie:

  • zabudowy
  • platformy


 
256 m²
195 m²

Generalny wykonawca:

On Site Management

Lato to czas budowania pawilonów. Prezentowaliśmy już Second House w Los Angeles [info] i tegoroczny Serpentine Pavillon w Londynie [info], dziś przyszedł czas na Xylem.

Otwarty 13 lipca br. pawilon dla Centrum Sztuki Tippet Rise — Xylem, zaprojektowany został przez Francisa Kéré jako miejsce zbliżające zwiedzających do natury. Nazwany tak, aby nawiązać do kluczowych wewnętrznych tkanek drzewa, Xylem (ksylem) jest miejscem, w którym odwiedzający Tippet Rise mogą się spotykać, podziwiać otaczające ich drzewa osiki i topoli lub medytować w samotności.

© Tippet Rise Art Center

Pawilon położony jest na otoczonej drzewami polanie, pomiędzy głównymi obiektami centrum sztuki i w pobliżu początku okolicznych szlaków turystycznych. Wykonana z drewnianych bali konstrukcja symbolicznie zaprasza zwiedzających do spotkania z naturą, kontaktu poprzez jej najbardziej tajemniczą część — serca drzew. Użyte w pawilonie drewno sosny zostało pozyskane lokalnie z wycinki drzew, której celem była ochrona lasów przed owadami pasożytniczymi. Inspiracją dla masywnego dachu była toguna — tradycyjna konstrukcja budowana w dogońskich wioskach.

Drewno w baldachimie pawilonu połączone zostało w wiązki dopasowane do sześciokątnych modułów stalowej struktury, leżącej na szczycie siedmiu stalowych kolumn. Górna powierzchnia zadaszenia pawilonu jest wyprofilowana tak, aby wpisywać się w łagodnie górzysty krajobraz.

przekrój

przekrój

© Kéré Architecture

Promienie słoneczne przenikają pomiędzy drewnianymi elementami, tworząc malowniczą grę światła z cieniem. Architekt pod zadaszeniem pawilonu zaprojektował drewniane siedziska o organicznym kształcie oraz okrągłą, betonową platformę.

 
oprac. red.

na podstawie informacji prasowej