Check out the A&B portal!

A private vantage point. "Levitating" house leaning against the slope

19 of February '24
Technical data
Name: House based on the slope
Location: Poland
Project: Wrzeszcz Architekci
Design team: Borys Wrzeszcz, Mariusz Wrzeszcz, Jarosław Bajer
Interior design: EV Architects - Ewelina Jankowska
Structure design:

Krzysztof Ławniczak Design Studio

Landscape design: Marzena Bąkowska Barwy Ogrodów, Jerzy Kęcel Agrobud

Calendar:

  • design
  • implementation

2019
2022

Areas:

  • plots
  • Usable area of house with garage


2 400 m²
280 m²

On an elongated plot of land carved by an existing escarpment, a team from Poznan-based Wrzeszcz Architects designed a sizable single-family house. The horizontal block is distinguished by a structure that makes the object seem to levitate.

widok od strony ogrodu

view from the garden

Photo: Przemyslaw Turlej © Wrzeszcz Architekci

The task faced by the architects was to create a house based on the elevation of the terrain so as to slightly lift the block and allow the residents to admire the views in the distance.

The authors of the architectural design Borys Wrzeszcz, Mariusz Wrzeszcz and Jaroslaw Bajer collaborated with designer Krzysztof Lawniczak on this project. The result?

przekrój

A cross-section

© Wrzeszcz Architekci

The levitating corners of the house were made in a suspended structure. They are held by a reinforced concrete truss at the level of the roof attic. The concrete strip at the top of the roof highlights the actual structure of the building, the designers from {tag:pracownia} explain. The body of the house is complemented by a black frame surrounding the front elevation, the corners of which hang in the air. Cars enter the garage under one of the hanging corners, while the other hovers over the garden and supports the outdoor terrace they add.

wiszący narożnik        wjazd do garażu

hanging corners

Photo: Przemyslaw Turlej © Wrzeszcz Architekci

The -1 level, which in addition to the garage houses children's rooms and technical and sports areas with a sauna, from which one can go directly to the garden, is formed by a simple reinforced concrete block.

rzut poziomu -1

plan of level -1

© Wrzeszcz Architekci

There is definitely more going on on the façade and in the floor plan of the upper part. Wooden elements appear on the exterior, warming and diversifying the austere, minimalist form of the house. The entrance is emphasized by a diagonally running wall, which gently leads to the door.

rzut poziomu 0

level 0 plan

© Wrzeszcz Architekci

In the interior, this solution creates a triangular auxiliary room hidden behind the spacious kitchen. All zones located on the southwest side of the first floor the dining room, living room, office and bathroom open up to a view precisely framed by the black frame surrounding the facade.

czarna rama na elewacji

black frame on the facade

Photo: Przemyslaw Turlej © Wrzeszcz Architekci

Ewelina Jankowska, an architect from EV Architects in Poznań, is responsible for the interior design. They are maintained in the climate announced by the facades raw walls, various shades of gray and combinations of black and wood dominate.

pokój dzienny

living room

Photo: Tom Kurek © Wrzeszcz Architects

kuchnia

kitchen

photo: Tom Kurek © Wrzeszcz Architekci

The modernity and minimalism of both the body and interiors are contrasted by a garden inscribed in the sculpture of the plot, created thanks to the cooperation of Marzena Bąkowska (Barwy Ogrodów), who takes care of the botanical collection of the Trojanów Arboretum on a daily basis, and Jerzy Kęcel (Agrobud).


compiled by: Ola Kloc

Illustrations courtesy of Wrzeszcz Architekci studio

The vote has already been cast

INSPIRATIONS