Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Prywatny punkt widokowy. „Lewitujący” dom oparty o skarpę projektu Wrzeszcz Architekci

19 lutego '24
Dane techniczne
Nazwa: Dom oparty o skarpę
Lokalizacja: Polska
Projekt: Wrzeszcz Architekci
Zespół projektowy: Borys Wrzeszcz, Mariusz Wrzeszcz, Jarosław Bajer
Projekt wnętrz: EV Architects — Ewelina Jankowska
Projekt konstrukcji:

Pracownia Projektowa Krzysztof Ławniczak

Projekt krajobrazu: Marzena Bąkowska Barwy Ogrodów, Jerzy Kęcel Agrobud

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2019
2022

Powierzchnie:

  • działki
  • użytkowa domu z garażem

 
2 400 m²
280 m²

Na podłużnej działce rozrzeźbionej przez istniejącą skarpę zespół z poznańskiej pracowni Wrzeszcz Architekci zaprojektował sporych rozmiarów dom jednorodzinny. Horyzontalną bryłę wyróżnia konstrukcja, która sprawa, że obiekt zdaje się lewitować.

widok od strony ogrodu

widok od strony ogrodu

fot.: Przemysław Turlej © Wrzeszcz Architekci

Zdaniem, przed jakim stanęli architekci, było stworzenie domu opartego o wzniesienie terenu tak, aby nieco unieść bryłę i umożliwić mieszkańcom podziwianie widoków w oddali.

Autorzy projektu architektonicznego — Borys Wrzeszcz, Mariusz WrzeszczJarosław Bajer — współpracowali przy tej realizacji z konstruktorem Krzysztofem Ławniczakiem. Efekt?

przekrój

przekrój

© Wrzeszcz Architekci

Lewitujące narożniki domu zostały wykonane w konstrukcji wiszącej. Trzyma je żelbetonowa kratownica na poziomie attyki dachu. Betonowy pas na szczycie dachu uwypukla rzeczywistą konstrukcję budynku — tłumaczą projektanci z biura Wrzeszcz Architekci. — Bryłę domu dopełnia czarna rama okalającą elewację frontową, której narożniki wiszą w powietrzu. Pod jeden z wiszących narożników wjeżdżają samochody do garażu, drugi z nich unosi się nad ogrodem i podtrzymuje taras zewnętrzny — dodają.

wiszący narożnik       wjazd do garażu

wiszące narożniki

fot.: Przemysław Turlej © Wrzeszcz Architekci

Poziom -1, na którym oprócz garażu mieszczą się pokoje dzieci oraz części techniczna i sportowa z sauną, z której wyjść można bezpośrednio do ogrodu, tworzy prosta, żelbetowa bryła.

rzut poziomu -1

rzut poziomu -1

© Wrzeszcz Architekci

Na elewacji i w rzucie górnej części dzieje się zdecydowanie więcej. Na zewnątrz pojawiają się drewniane elementy, ocieplające i urozmaicające surową, minimalistyczną formę domu. Wejście podkreślone jest poprzez ukośnie biegnącą ścianę, która łagodnie prowadzi do drzwi.

rzut poziomu 0

rzut poziomu 0

© Wrzeszcz Architekci

Rozwiązanie to tworzy we wnętrzu trójkątne pomieszczenie pomocnicze ukryte za przestronną kuchnią. Wszystkie strefy zlokalizowane po południowo-zachodniej stronie parteru — jadalnia, pokój dzienny, biuro i łazienka — otwierają się na widok precyzyjnie wykadrowany przez okalającą fasadę czarną ramę.

czarna rama na elewacji

czarna rama na elewacji

fot.: Przemysław Turlej © Wrzeszcz Architekci

Za projekt wnętrz odpowiedzialna jest Ewelina Jankowska, architektka z poznańskiej pracowni EV Architects. Utrzymane są w klimacie zapowiadanym przez elewacje — dominują tu surowe ściany, rozmaite odcienie szarości oraz połączenia czerni z drewnem. 

pokój dzienny

pokój dzienny

fot.: Tom Kurek © Wrzeszcz Architekci

kuchnia

kuchnia

fot.: Tom Kurek © Wrzeszcz Architekci

Z nowoczesnością i minimalizmem zarówno bryły, jak i wnętrz kontrastuje wpisany w rzeźbę działki ogród stworzony dzięki współpracy Marzeny Bąkowskiej (Barwy Ogrodów), opiekującej się na co dzień kolekcją botaniczną Arboretum Trojanów, i Jerzego Kęcela (Agrobud).

 
oprac.: Ola Kloc

Ilustracje udostępnione dzięki uprzejmości pracowni Wrzeszcz Architekci

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE