okno zamknie się za 5

Zielona enklawa pod Warszawą. Kompleks turystyczno‑usługowy w Woli Rasztowskiej projektu 2H+ Architekci

computer zapisz w ulubionych

Zielona enklawa pod Warszawą. Kompleks turystyczno‑usługowy w Woli Rasztowskiej projektu 2H+ Architekci

24 lipca '20
Dane techniczne
Nazwa: Kompleks TurystycznoUsługowy w Woli Rasztowskiej
Inwestor: Orange Polska S.A.
Lokalizacja: Polska, Wola Rasztowska
Projekt: 2H+ Architekci Sp. z o.o., Łukasz Homan, Anna Homan
Współpraca: Natalia Miłczak

Kalendarium:

  • projekt


 
2019–2020

Powierzchnie:

  • terenu
  • użytkowa

 
35,6 ha
18 211 m²

Kompleks turystyczno‑usługowy projektu architektów z pracowni 2H+ zlokalizowany jest niedaleko Warszawy, we wsi Wola Rasztowska. Zgodnie z założeniem stanowić ma przestrzeń odpoczynku i rekreacji wśród zieleni dla mieszkańców stolicy.

widok z lotu
ptaka

widok z lotu ptaka

© 2H+ Architekci

Otoczony zielenią teren opracowania podzielony został na połączone ścieżkami strefy funkcjonalne: sportu (z zewnętrzną siłownią, kortami tenisowymi, torem rowerowym, torem saneczkowym i ścieżkami zdrowia), strefę dla najmłodszych z placem zabaw, strefę dla młodzieży z parkiem linowym i mini golfem, strefę rekreacjiszkółkę leśną.

W centralnej części obszaru, od strony zachodniej, zlokalizowane są trzy budynki z lat 50. ubiegłego wieku — dwukondygnacyjny o pałacowym charakterze i dwa parterowe o funkcji gospodarczej. Lokalizację nowej zabudowy określono zgodnie z wytycznymi Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego — istniejące budynki (przebudowane i rozbudowane) uzupełniono dwoma dodatkowymi.

plan zagospodarowania
terenu

plan zagospodarowania terenu

© 2H+ Architekci

Budynek A o funkcji usługowej przeznaczony został na centrum informacji turystycznej i nauki o przyrodzie. Istniejący budynek rozbudowano o dodatkową kondygnację. Aby uwydatnić historyczny charakter elewacji, jak piszą architekci, nadbudowę zaprojektowano minimalistycznie, jako szklane „pudło”. W nadbudowanym piętrze przewidziano przestrzeń wystawienniczą. Podobnie rozwiązano rozbudowę pozostałych istniejących obiektów — budynku B, w którym zaplanowano salę bankietową, sale szkoleniowe i restaurację oraz budynku C przeznaczonego na basen. Zabudowę kompleksu uzupełnia nowy budynek D z podziemnym garażem, który w części parterowej mieści restaurację, kawiarnię, i wielofunkcyjną salę, a na wyższych kondygnacjach centrum hotelowe. Z kolei budynek E, na którego parterze zlokalizowano przestrzenie usługowe, na wyższych kondygnacjach mieści hostel.

plan zagospodarowania terenu   szkic, aksonometria

plan zagospodarowania terenu i aksonometria

© 2H+ Architekci

Ola Kloc: Co było priorytetem dla inwestora?

Łukasz Homan: Nieruchomość zlokalizowana jest w centralnej części Woli Rasztowskiej, w gminie Klembów, około 35 kilometrów od Warszawy. Dla Inwestora najważniejsze było zaprojektowanie miejsca, które przyciągałoby mieszkańców stolicy, które mogłoby stać się zieloną enklawą, pomagało oderwać się od pośpiechu i rutyny dnia codziennego.

W nowym kompleksie hotelowo‑turystycznym można poczuć się jak w samym sercu gęstego lasu. Na całym terenie przewidziano liczne atrakcje turystyczne i sportowe oraz edukacyjne związane z obcowaniem z naturą.

Jedną z ważniejszych wytycznych było zachowanie budynków z lat 50. XX wieku z elewacjami o historyzującym charakterze, jednocześnie istotne było nadanie im nowej ciekawej funkcji.

szkic, schemat
elewacji   szkic

szkic, schemat elewacji budynków istniejących i nowych

© 2H+ Architekci

 
Ola: Co było największym wyzwaniem w tym projekcie?

Łukasz: Największym wyzwaniem stało się to, w jaki sposób powiązać istniejącą zabudowę z nowo projektowaną. Budynki istniejące narzucały już swój charakter, którego nie chcieliśmy zmieniać a bardziej wyeksponować, tak aby dało się odczuć historię i przeszłość miejsca. Pomimo wielkiego terenu o powierzchni prawie 35,6 ha, plan miejscowy pozwalał na zabudowanie tylko części działek, które zagospodarowaliśmy niemal maksymalnie (na tyle ile było to możliwe). Przy takiej intensywności zabudowy zaproponowaliśmy nowe budynki, które będą zupełnie inne niż te istniejące, ale wprowadziliśmy powtarzalny element elewacji, który znalazł się zarówno na nowej, jak i na starszej zabudowie.

 
Ola: Na elewacjach planowane jest wykorzystanie blachy odbijającej otoczenie, drewna i szkła, co zadecydowało o wyborze takich materiałów?

Łukasz: Na części elewacji zarówno istniejących, jak i nowo projektowanych budynków wprowadziliśmy analogiczne rozwiązanie, które pozwoliło scalić i ujednolicić zabudowę. Nadbudowa istniejących budynków została przeszklona i wprowadzono drewniane podcienie. Takie samo rozwiązanie zostało wprowadzone w parterach nowej zabudowy. Przeszklenia pozwalają na wgląd na otaczający teren (z różnych poziomów). Kolejnym materiałem na elewacji jest blacha stalowa polerowana, która odbija otoczenie. Takie rozwiązanie pozwala na wtopienie się zabudowy w gęstą zieleń, a w odbiorze budynki będą lżejsze.

 
oprac.:
Ola Kloc

inne w kategorii "ARCHITEKTURA"

Promenada i wodny plac zabaw nad Jeziorem Paprocańskim w Tychach

W Tychach nad Jeziorem Paprocańskim powstała promenada oraz wodny plac zabaw. Ta działająca niezależnie od miasta [...]

Projekt architektów z pracowni petrjanda/brainwork

Plan przebudowy nadbrzeżnego obszaru obejmuje liczne interwencje architektoniczne rozmieszczone na rozległym terenie [...]

Rekreacja w stylu „Alicji w Krainie Czarów”

Przygoda na basenie Loong Swim Club w Suzhou autorstwa pracowni X+LIVING przypomina nieco „zatopienie się” w świecie [...]

Głos został już oddany