Grand Prix, Nagroda w kategorii Nowe życie budynków i Nagroda za rozwiązania zapewniające dostępność — Konior Studio

Wyniki 9. edycji Nagrody Architektonicznej Prezydenta m.st. Warszawy

Grand Prix, Nagroda w kategorii Nowe życie budynków i Nagroda za rozwiązania zapewniające dostępność
50 tys. zł (Grand Prix), 20 tys. zł brutto (Nagroda za rozwiązania zapewniające dostępność)

Modernizacja Biblioteki Narodowej

projekt
Konior Studio

zespół autorski
Tomasz Konior, Dominik Koroś, Andrzej Witkowski, Marcin Piotrowski, Wojciech Przywecki, Michał Lipiec, Angelika Drozd, Mikołaj Zdanowski, Piotr Straszak

współpraca
SOKKA: Katarzyna Sokołowska, Wojciech Sokołowski, Ewelina Bidzińska, Michał Latko, Marcin Maciejewski

konstrukcja i instalacje
MES, Arkadiusz Jakubowski, PKBI, WhiteMoose, Eltrim Projets

inwestor
Biblioteka Narodowa, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego


opis projektu
Modernizacja i rozbudowa czytelni Biblioteki Narodowej zajęła sześć lat. Projekt został wybrany w konkursie architektonicznym w 2015 roku. Architekci uznali, że najważniejszą strefą jest przestrzeń na przecięciu osi wejścia głównego oraz osi czytelni. Istniejący dziedziniec został przykryty szklanym dachem, który wspiera się na stalowych słupach. Wśród materiałów wykończeniowych jest miedź, drewno i kamień.

Lada recepcyjna wyznacza granicę między strefą publiczną a strefą czytelni. Jej część dolną i górną łączą monumentalne spiralne schody. Całość dopełniają cztery wewnętrzne ogrody o odmiennej stylistyce. Po modernizacji czytelnie Biblioteki Narodowej są trzykrotnie większe i oferują prawie 400 miejsc siedzących. Na półkach z wolnym dostępem do zbiorów znalazło się czterokrotnie więcej książek. Obiekt jest dostępny dla osób z niepełnosprawnościami.

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE