I Nagroda — Piotr Mazur

Wyniki studenckiego konkursu na projekt budynku dydaktycznego Politechniki Krakowskiej – „Łobzów Courtyard”

I Nagroda
12 000 zł

autor
Piotr Mazur

uczelnia
Wydział Architektury Politechniki Krakowskiej,
Katedra Projektowania Architektonicznego (A-06)

opiekun
dr Paweł Żuk

opis autorski

Nawiązanie poziomych linii pięter do gzymsów pałacu oraz rozmieszczenie osi konstrukcyjnych zostały bezpośrednio dostosowane do podzielonej elewacji pałacu, co efektywnie integruje się z przestrzenią. W ramach projektu konsekwentnie uniknięto wycinki drzew, wykorzystując tę przestrzeń do stworzenia atrium. Lekka drewniana konstrukcja, łącząca technologie GluLam i CLT podwójnego podciągu, wprowadza obfitość światła do wnętrza. Dla ochrony przed nadmiernym nagrzewaniem zastosowano perforowane osłony przeciwsłoneczne, pełniące również rolę stelażu dla lekkiej zielonej fasady z drutów. Podniesienie terenu dziedzińca do poziomu parteru zostało zrealizowane w celu ułatwienia poruszania się osobom niepełnosprawnym. Nowa łąka zostanie miejscem spotkań studenckich, a akcenty kolorystyczne we wnętrzu zostały wprowadzone nie tylko w celach estetycznych, ale również mają wspomagać orientację użytkowników. Projekt obejmuje wielofunkcyjną salę wykładową, a dzięki systemowi składanej widowni można w kilka minut przekształcić ją w przestrzeń wystawienniczą. Składające się okiennice i świetliki, oprócz regulacji światła, pełnią funkcję efektywnych ekranów akustycznych.

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE