I Wyróżnienie — Heinle Wischer und Partner

Wyniki realizacyjnego konkursu architektonicznego na koncepcję nowej siedziby Międzynarodowego Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie

I Wyróżnienie
10 tys. zł brutto

pracownia
Heinle Wischer und Partner

zespół projektowy
Edzard Schultz (Berlin), Anna Stryszewska-Słońska (Oleśnica), Natalia Olkowska (Wrocław), Agnieszka Łuksik (Łańcut), Natalia SOchacka (Wrocław), Tijana Pejic (Srebrenica), Włodzimierz Werochowski (Gdańsk), Bohdan Humeniuk, Maciej Matłok, Dawid Milewski, Mirosław Arentowicz, Marek Pobłocki, ŁukasZ Tryc

opis projektu

PZT

Komunikacja kołowa (garaż, strefa dostaw, parking) wzdłuż elewacji płn.-wsch. Parking – 10 m.p. (MIBMiK wnioskował o 23 m.p.) przy podjeździe 6 m.p. i 4 m.p. w północnym narożniku działki.

architektura

Bryła budynku zwarta, regularna na planie kwadratu 71×71 m. Kondygnacja podziemna 93,5×91 m ze ściętym narożnikiem zachodnim. Centralnie na poziomie parteru i pierwszego piętra okrągłe audytorium, powyżej okrągłe patio o średnicy 24 m. Hall wejściowy o wysokości 2 kondygnacji, symetryczny połączony z salą wystawową w południowym skrzydle budynku. Podcień od strony ul. Flisa (wejście główne) i płd.-zach.(taras zewnętrzny) połączony z bufetem.
Na kondygnacji parteru zlokalizowano pomieszczenia, które przeznaczone są przede wszystkich dla użytkowników zewnętrznych i gości Instytutu, w tym przede wszystkim lobby, salę konferencyjną w powiązaniu z salą wystawową na kondygnacji podziemnej, bufet i warsztaty BioCEN oraz pomieszczenia towarzyszące takie jak szatnie, ogólnodostępne sanitariaty.
Na kondygnacji 1-szego piętra znajdują się zespoły laboratoriów oraz strefa administracji dostępna z holu wokół sali konferencyjnej, który dostępny jest poprzez reprezentacyjne schody, łączące tą przestrzeń z lobby i bufetem. Zarówno strefa administracji, jak i laboratoria wydzielone są dodatkowo od przestrzeni ogólnodostępnej.
Poziomy 2-giego i 3-ciego piętra mieszczą wyłącznie zespoły laboratoriów i dostępne są wyłącznie dla pracowników Instytutu.
Kondygnacja podziemna mieści laboratoria, strefy magazynowo – techniczne oraz parking podziemny na 38 miejsc postojowych (MIBMiK wnioskował o 114 m.p.) i strefę dostawczą. Centralna strefa wystawiennicza została wydzielona od pozostałych stref okalającym korytarzem i strefami buforowymi z reprezentacyjnymi schodami prowadzącymi na poziom parteru oraz windami. Przy sali zaplecze cateringowe.
Konstrukcja żelbetowa słupowo-płytowa.


opinia jury

Wyróżnienie przyznano za regularny, konsekwentny i elastyczny układ funkcjonalno-przestrzenny z okrągłą, dwupoziomową salą konferencyjną w centrum i dwupoziomowym hallem wejściowym.

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE