Wyróżnienie (ex aequo), kategoria dyplom licencjacki — Julia Safin

Wyniki konkursu Najlepsze Dyplomy Wydziału Architektury Wnętrz i Scenografii 22/23 Akademii Sztuki w Szczecinie

Wyróżnienie (ex aequo)
kategoria: dyplom licencjacki

autorka
Julia Safin

projekt
„Adaptacja żłobka przy ul. Mazowieckiej 11-12 w Szczecinie. Dostosowanie przestrzeni pod kątem sensorycznym dla dzieci w wieku 1-3 lat”

promotorka
dr hab. Mirosława Jarmołowicz

opis autorski

Projekt żłobka przy ulicy Mazowieckiej (Muchomorek) powstał z myślą o prawidłowym rozwoju sensorycznym dzieci w wieku 1-3 lat. Głównym celem analizy przestrzeni było unikanie nadmiernego bodźcowania dzieci oraz stworzenie środowiska, które zapewni im bliskość natury pomimo miejskiego zgiełku. Przestrzeń miała także sprzyjać rozwojowi osobistemu dzieci, biorąc pod uwagę, że spędzają one dużo czasu z dala od swoich najbliższych. Projektowanie przestrzeni inspirowane było stylem skandynawskim, wykorzystując naturalne materiały i kolorystykę o czystych formach. Moja praca licencjacka koncentruje się na tym, jak odpowiednio zaprojektowane przestrzenie mogą stymulować rozwój sensoryczny dzieci w wieku 1-3 lat. Okres ten jest kluczowy w rozwoju dziecka, a zrozumienie jego doświadczeń i interpretacji otoczenia jest istotne w tworzeniu przestrzeni wspierających jego rozwój. Praca ma na celu odkrycie wpływu przestrzeni na rozwój dziecka oraz identyfikację elementów otoczenia, które mogą stymulować zmysły. Projekt przestrzeni skupia się na stymulowaniu zmysłów dziecka, zapewnieniu mu bezpieczeństwa i komfortu oraz praktycznym zastosowaniu. Dzięki inspiracjom, jak i analizie całego procesu rozwoju zmysłów człowieka, dążyłam do lepszego zrozumienia roli architektury wnętrz w kształtowaniu doświadczeń najmłodszych, pokazując, jak przemyślane projektowanie może wspierać rozwój sensoryczny i ogólny rozwój dziecka.


opinia jury

Przedstawiony projekt stanowi indywidualne i interesujące podejście do tematu projektowania przestrzeni dla najmłodszych użytkowników. Na uwagę zasługuje przede wszystkim szeroki wachlarz szczegółowo i wnikliwie opracowanych rozwiązań zachęcających młodego odbiorcę do zabawy i interakcji z otoczeniem. Zarówno przyjęte rozwiązania funkcjonalne, układ przestrzenny jak i środki artystycznego wyrazu są logiczne i spójne, a ich miękki i stonowany charakter uzasadniony w przestrzeni dedykowanej najmłodszym użytkownikom.
Komisja doceniła również fakt, że autorka podjęła się rewitalizacji istniejącego obiektu, wzbogacając jego funkcje i nadając mu nowy przyjazny oraz interesujący charakter.

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
LS Dark — żaluzje zaciemniające
INSPIRACJE