Wyróżnienie w kategorii Nowo wykreowana przestrzeń publiczna w zieleni — INVEST Grzegorz Piwnik

Wyniki konkursu na najlepiej zagospodarowaną przestrzeń publiczną 2023

Nowo wykreowana przestrzeń publiczna w zieleni
Wyróżnienie

Miejsce
Wołczyn

Realizacja
Tężnia solankowa wraz z ogrodem halofitów

Pracownia
INVEST Grzegorz Piwnik

Autorka
Agnieszka Chudzińska


Uzasadnienie jury

Wołczyńska tężnia jest obiektem wykorzystującym naturalne zasoby wód termalnych oraz łączącym funkcję rekreacyjną i leczniczą z ochroną zagrożonych gatunków roślin i zwierząt w siedliskach wodno-błotnych. Zaaranżowana przestrzeń stanowi atrakcyjne miejsce spotkań i integracji mieszkańców oraz przyciąga turystów odwiedzających Wołczyn. Na uznanie zasługuje czytelna kompozycja zespołu i konsekwencja w kształtowaniu elementów architektonicznych tężni i pawilonu edukacyjnego oraz umiejętne powiązanie naturalnych walorów lokalizacji, tj. występujących wód termalnych i ekspozycji zagrożonych wyginięciem roślin słonolubnych – halofitów.

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE