Osiedle w otoczeniu zieleni. Apartamenty Nakielska na warszawskiej Woli

Dobrawa Bies
25 maja '21
Dane techniczne
Nazwa: Apartamenty Nakielska
Inwestor: PROFIT DEVELOPMENT
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: GCK Architekci
Architekci: Dariusz Kurowski, Piotr Chwazik, Andżelika Dąbrowska, Aleksandra Walkiewicz, Karolina Bogusz, Agnieszka Jurczak, Dagmara Witczak
Konstrukcja: AKMD Sp. z o.o.
Instalacje elektryczne: JF Amper Sp. j.
Instalacje sanitarne: NOMO Projekt
Projekt architektury krajobrazu: LandArch Patrycja Janus
Powierzchnia zabudowy: 2754  m²
PC części nadziemnej: 19953 m²
PC części podziemnej: 5355 m²
Kubatura: 80137 m³
Powierzchnia mieszkań: 13244  m²
Powierzchnia lokali usługowych: 368 m²
Ilość mieszkań: 218
Ilość lokali usługowych: 4

Kalendarium:

  • rozpoczęcie budowy
  • realizacja

 

1. kw 2021
1. kw 2023

Apartamenty Nakielska to nowa inwestycja mieszkaniowa realizowana na warszawskiej Woli, w bliskim sąsiedztwie Parku Powstańców Warszawy i Parku Moczydło. Osiedle autorstwa pracowni GCK Architekci specjalizującej się w projektach budynków wielorodzinnych, łączy w sobie spokój i kameralność zielonej dzielnicy z jej przemysłową historią.

Mnogość spacerowych alejek, skrótów pieszych, przestronne ogródki — wszystko to tworzy parkowy klimat inwestycji, zachęcający do odpoczynku na świeżym powietrzu i rekreacji. Jednocześnie główna elewacja budynku, nawiązująca do wolskiej architektury sprzed lat, przypomina, w jakiej dzielnicy Warszawy się znajdujemy i wprowadza w charakterystyczny, nieco industrialny klimat.

Apartamenty Nakielska
w Warszawie

bryła zyskała czytelny podział stref

© GCK Architekci

Archtekci uzyskali ponadczasowy charakter obiektu dzięki wyważonym proporcjom. Bryła zyskała czytelny podział stref: frontowa elewacja z dziedzińcem, strefa pośrednia półprywatna i całkowicie prywatna zwieńczona ogródkami. Proporcje zachowano również w wielkości okien, a także wcięciach w budynku, zapewniających mieszkańcom więcej światła i poczucia przestrzeni.

Budynek, którego budowa już ruszyła, składa się z siedmiu pięter, reprezentacyjnego hol wejściowego, wewnętrznego, zielony dziedzińca i garażu podziemny. Przeważają mieszkania trzy i czteropokojowe — wszystkie z balkonami lub loggiami. Na parterze przygotowane zostaną zielone ogródki, a na ostatnich kondygnacjach przestronne tarasy. Na parterze, od strony ulicy Nakielskiej, zostały zaprojektowane lokale usługowe pod różne funkcje — restaurację, drogerię, dyskont.

Apartamenty Nakielska, PZT   Apartamenty Nakielska, rzut
parteru

osiedle jest otoczone zielenią

© GCK Architekci

Dobrawa Bies: Co było dla Państwa priorytetem w tym projekcie?

GCK Architekci: Priorytetem było dla nas stworzenie maksymalnie przyjaznej dla mieszkańców przestrzeni do życia. W tym celu musieliśmy również wykorzystać wszelkie ograniczenia przestrzenne. Jednym z nich był zapis w miejscowym planie, który ograniczał możliwość lokalizacji budynku na 1/3 powierzchni działki, co pozwalało nam na zaprojektowanie i urządzenie dużej przestrzeni na tereny rekreacyjne. Przeprowadziliśmy również gruntowną analizę rozwiązań komunikacyjnych funkcjonujących od lat w otoczeniu działki. Postanowiliśmy maksymalnie wykorzystać walory sąsiedztwa, by zapewnić mieszkańcom jeszcze więcej zieleni. W ten sposób od strony południowej osiedla mamy widok na zadrzewioną parkową panoramę. W części północnej, gdzie okna wychodzą na ulicę, widok rekompensujemy otulonym w zieleń dziedzińcem, który dodatkowo pozostaje otwarty, aby nie tworzyć efektu studni.

Apartamenty Nakielska są obiektem multifunkcyjnym, w którym przewidziane są miejsca na lokale usługowe wzdłuż całej pierzei zewnętrznej. W tym kontekście naszym priorytetem było zapewnienie sprawnych i niezakłócających życia mieszkańców dostaw. Udało się to osiągnąć poprzez zaplanowanie ich nie od ulicy Nakielskiej, ale od zaplecza.

Apartamenty Nakielska
to nowoczesna kamienica z dziedzińcem

powstał projekt nowoczesnej kamienicy z dziedzińcem

© GCK Architekci

Dobrawa: Czego oczekiwał inwestor?

GCK Architekci: Dla inwestora była to pierwsza tego typu inwestycja po tej stronie Wisły. Nieco na przekór trendom sprzedażowym, oczekiwał on większych i ustawnych mieszkań, a przy tym klarownych rzutów. W tym celu zwiększyliśmy ilość klatek schodowych, rezygnując z układu korytarzowego i bryły w kształcie „U” — naszej pierwszej koncepcji. Zastosowaliśmy rozwiązania bardziej kameralne, charakterystyczne dla mieszkań o wyższym standardzie. Finalnie powstał projekt nowoczesnej kamienicy z dziedzińcem, z reprezentatywnym otwartym wejściem, zapraszającym mieszkańców do części ogrodowej. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, takim jak „pęknięcia” w dziedzińcu, osiedle zyskało więcej przestrzeni i światła, przez które przebija się zieleń, tworząca kameralny charakter miejsca. W myśl zasady dobrego sąsiedztwa pokazaliśmy również możliwości zabudowy działek sąsiadujących z inwestycją, gdyż zależało nam na spójnej urbanistyce również dla mieszkańców pozostałych osiedli.

Apartamenty otoczone
zielenią

od strony południowej osiedla mieszkańcy mają widok na parkową panoramę

© GCK Architekci

Dobrawa: Proszę opowiedzieć o pracy projektowej i zastosowanych rozwiązaniach.

GCK Architekci: Realizacja wymagała do nas intensywnych prac na etapie koncepcji — finalnie powstały dwa projekty zupełnie odmiennych budynków. Wyzwaniem było efektywne zaplanowanie garaży, gdyż przestrzeń była dosyć ograniczona. Zadanie udało się wykonać, korzystając z jednej kondygnacji. Jednym z zaproponowanych przez nas rozwiązań było zaprojektowanie stacji do ładowania pojazdów elektrycznych, działających na zasadzie prepaid. Zostały one zlokalizowane na terenie osiedla i korzystać z nich mogą tylko mieszkańcy. Warto podkreślić także przyjazne rozwiązania w ramach systemu inteligentnego domu, które mogą być dostosowywane do indywidualnych potrzeb lokatorów i istotnie przyczynić się do obniżenia kosztów użytkowania lokali mieszkalnych. Biorąc pod uwagę liczbę ścieżek rowerowych i przestrzeni do aktywności poza domem w sąsiedztwie inwestycji, postawiliśmy również na rozwiązania funkcjonalne takie jak rowerownie. Są one przewidziane na parterze przy każdym pionie mieszkań.

Apartamenty Nakielska,
przekrój

wszystkie mieszkania mają balkony lub loggie

© GCK Architekci

Dobrawa: Nakielska to duże osiedle, jak mądrze zaprojektować taki obiekt, aby jego mieszkańcy mieli poczucie przestrzeni?

GCK Architekci: Wszystko zaczyna się od poczucia przestrzeni w samym mieszkaniu, które tworzą między innymi duże okna, światło, otwarcia widokowe pozwalające na nieskrępowane wodzenie wzrokiem. Na odbiór przestrzeni wpływają również przestronne loggie i tarasy. Partery mają zapewnione duże przedogródki, podobne do domów w układach szeregowych. Istotne znaczenie mają również odległości między samymi budynkami i sąsiedztwem. Przy tej skali inwestycji, bryła budynków i okoliczna zabudowa nie jest odbierana jako gęsta, a wprost przeciwnie — kameralna i zachęcająca do powrotów. Jeśli spojrzelibyśmy na inwestycję z góry, zobaczymy liczne zwyżki, obniżenia i „pęknięcia”. To istotnie obniża skalę budynku i wpływa na poczucie „przestrzeni”.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

 

rozmawiała: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
ALUPROF