NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Vertikal Nydalen projektu Snøhetta – powrót do (zielonej) przyszłości już w Oslo

18 czerwca '24
w skrócie
  1. Vertikal Nydalen to nowy zeroemisyjny budynek w Oslo zaprojektowany przez Snøhetta.
  2. Lokalizacja Vertikal Nydalen znajduje się w historycznym obszarze przemysłowym Nydalen nad rzeką Akerselva przekształconej w strefę biznesu.
  3. System energetyczny Vertikal Nydalen opiera się na zasadzie potrójnego zera, eliminując potrzebę dostaw energii do ogrzewania, chłodzenia i wentylacji.
  4. Energetyczna efektywność Vertikal Nydalen osiągnęła ponad 50% redukcję emisji CO₂ w porównaniu z projektem referencyjnym.
  5. Wnętrza Vertikal Nydalen wykorzystują naturalne materiały, takie jak sosnowe drewno i dębowy parkiet, oraz zapewniają optymalne nasłonecznienie.
  6. Wentylacja Vertikal Nydalen opiera się na różnicach ciśnień tworzonych przez ukośną fasadę, eliminując potrzebę tradycyjnych systemów wentylacyjnych.
  7. Zespół badawczy LowEx opracował nowe koncepcje energetyczne zastosowane w Vertikal Nydalen a projekt badawczy Naturally skupił się na rozwijaniu strategii naturalnej wentylacji w budynkach — Snøhetta wykorzystała rezultaty badań w projekcie.

  8. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B.

Nazwa: Vertikal Nydalen
Przeznaczenie
Mieszane (restauracje, biura, apartamenty, tarasy dachowe)
Inwestor: Avantor
Lokalizacja: Norwegia, Gullhaug Torg, Nydalen, Oslo
Projekt: Snøhetta

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2015
2024

Powierzchnie i wymiary:

  • całkowita
  • wysokość

 

11 000 m²
18 pięter

Generalny wykonawca: Skanska

 

Nowy budynek zeroemisyjny stanął w norweskiej stolicy

Snøhetta zaprezentowała Vertikal Nydalen, wielofunkcyjny budynek z samowystarczalnym systemem regulującym temperaturę oraz naturalną wentylacją. Budynek, który został oficjalnie otwarty 25 kwietnia 2024 roku, mieści się w historycznym obszarze przemysłowym Nydalen nad rzeką Akerselva w Oslo. Vertikal Nydalen jest przykładem realizowania budynków zeroemisyjnych w świetle idei zrównoważonego rozwoju i najnowszych zdobyczy nauki.

Vertikal Nydalen geneza przez transformację

W przeciągu kilku ostatnich dekad Nydalen przeszło transformację z tradycyjnej dzielnicy przemysłowej w strefę biznesu. Ponieważ Miasto zaplanowało ożywić okolicę i zmniejszyć w niej ruch samochodowy, wieżowiec stanął na miejscu dawnego parkingu. Na parterze mieści restauracje, na pierwszych pięciu piętrach biura, a na pozostałych — mieszkania.

Dla zachowania linii widokowych budynek został podzielony na dwie bryły o różnych wysokościach, z których tylko jedna wykorzystuje maksymalny pułap wysokościowy działki wynoszący 18 pięter. Wokół wieżowca utworzono zaułki i ciągi komunikacyjne dla pieszych. Wewnątrz budynek zapewnia optymalne nasłonecznienie, a na zewnątrz osłania przed wiatrem.

Fasada pokryta sosnowym drewnem

Fasada pokryta sosnowym drewnem

fot.: Lars Petter Pettersen | © Snøhetta ​

energetyczne potrójne zero: majstersztyk Snøhetta

Wedle zastosowanej zasady triple zero solution, Vertikal Nydalen nie wymaga dostaw energii służącej do: 1. ogrzewania, 2. chłodzenia i 3. wentylacji. Osiągnięto to za pomocą wody ze studni głębinowych, paneli fotowoltaicznych, niskoenergetycznego systemu termoregulacji oraz naturalnej wentylacji. Projekt osiągnął ponad 50-procentową ogólną redukcję emisji CO₂ (w produkcji materiałów i ich transporcie) w porównaniu z projektem referencyjnym.

obieg wody i powietrza

Krążąca w betonowych płytach i ścianach z cegły ceramicznej woda z odwiertów geotermalnych w zależności od pogody ochładza lub ogrzewa budynek. Energia cieplna pochłaniana przez beton w ciągu dnia uwalniana jest w nocy i w ten sposób optymalizuje temperaturę w wieżowcu. Panele fotowoltaiczne na dachu zasilają pompę ciepła, która steruje systemem ogrzewania i chłodzenia.

 

Jako architekci i członkowie branży budowlanej ponosimy wielką odpowiedzialność za znalezienie realnych rozwiązań dla ogromnych wyzwań środowiskowych, przed którymi dziś stoimy. Wramach wysiłków innowacyjnych naszego biura, dzięki Vertikal Nydalen zbadaliśmy nowe sposoby pracy — mówi Kjetil Trædal Thorsen, jeden z założycieli biura Snøhetta.

 

Ponieważ tradycyjne systemy wentylacyjne w biurowcach często wymagają obniżenia sufitu nawet o metr, rozwiązanie niewykorzystujące rur wentylacyjnych pozwala zaoszczędzić dużo miejsca — przestrzeni, która jest lepiej wykorzystana na światło i otwartość, która może radykalnie poprawić walory przestrzenne.

jak pozbyto się wentylatorów?

Ukośna fasada została zaprojektowana tak, aby tworzyć różnice ciśnień, które umożliwiają przepływ powietrza przez budynek. Powietrze dostaje się przez zawory w fasadzie, które otwierają się i zamykają w zależności od potrzeb. Gdy dwa okna otwierają się po różnych stronach budynku, różnica ciśnień wymusza ruch powietrza przez pokoje. Oprócz oczywistych korzyści środowiskowych naturalnie wentylowane biura mają mniejszą potrzebę przebudowy i konserwacji technicznej, dzięki czemu takie przestrzenie służą dłużej.

Perforowane balustrady balkonów

Perforowane balustrady balkonów

fot.: Lars Petter Pettersen | © Snøhetta ​

Vertikal Nydalen widok z bliska i z daleka

Elewacja składa się z elementów pokrytych sosnowymi deskami. Drewno poddano obróbce cieplnej, co nadało mu ciepłego charakteru. Na drewnianej powierzchni wyróżniają się 43 skośne balkony wykończone stalą. Ich perforowane balustrady i wielopłaszczyznowe płyty przechwytują światło pod różnymi kątami, zapewniając obserwującym zależne od pory dnia wrażenia wizualne.

Nietradycyjne rozwiązania konstrukcyjne wymusiły pewne konsekwencje w projektowaniu wnętrza. Użycie materiałów wykończeniowych zniwelowałoby wpływ surowego betonu i dużej wysokości sufitu na system termoregulacji budynku. Dlatego też beton jest odsłonięty tak bardzo, jak to możliwe, a jedynie cienka warstwa dębowego parkietu jest przyklejona do betonowej podłogi apartamentów. Duże okna zapewniają mnóstwo światła (co jest rzadkością w przypadku nowego budownictwa) oraz widoki na okolicę, z których większość sięga aż do fiordu Oslo.

Przykład wnętrza Vertikal Nydalen urządzonego z minimalną ilością materiałów wykończeniowych

Przykład wnętrza Vertikal Nydalen urządzonego z minimalną ilością materiałów wykończeniowych

fot.: Lars Petter Pettersen | © Snøhetta ​

LowEx i Naturally — zdobycze nauki w realizacji Snøhetta

Rozwiązania zastosowane w Vertikal Nydalen są pokłosiem pracy dwóch zespołów badawczych wspieranych przez Norweską Radę ds. Badań Naukowych. Pierwszy, LowEx, ma na celu opracowanie nowych koncepcji zapewniających energię cieplną w budynkach o zerowym zużyciu energii i budynkach o dodatnim bilansie energetycznym, które docelowo mają być od 2 do 2,5 razy bardziej wydajne niż obecnie. Drugi, interdyscyplinarny projekt badawczy Naturally (Naturligvis), z udziałem 13 uczestników z norweskiego przemysłu budowlanego, koncentruje się na opracowywaniu nowych strategii naturalnej wentylacji.

Budynek jest projektem pilotażowym FutureBuilt certyfikowanym zgodnie z BREEAM NOR (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), z poziomem Excellent dla powierzchni biurowej i Very Good w mieszkaniach.

oddychający budynek — mikroklimat Vertikal Nydalen

Aby zbierać dane dotyczące wentylacji i temperatury budynku, we wszystkich jego obszarach rozmieszczono czujniki, które będą działać w czasie eksploatacji wieżowca. Ponadto wszystkie biurka w przestrzeniach biurowych mają kody QR, które prowadzą do formularza rejestracyjnego, w którym można zostawić zarówno pozytywne uwagi, jak i krytykę. Otwory wentylacyjne zostaną zaprogramowane tak, żeby reagować na bieżące pomiary z czujników i informacji użytkowników budynku. Użycie energii, klimat wewnętrzny i zadowolenie użytkowników będą mierzone w ramach projektu badawczego Hybrids — będącego rozszerzeniem projektu Naturally. Doświadczenia użytkowników w zakresie komfortu cieplnego i jakości powietrza będą monitorowane w ramach projektu SmartTune.

Jedno z ważnych pytań, na które może odpowiadzieć Vertikal Nydalen, brzmi następująco: czy możemy wyeliminować 80 procent technologii w nowoczesnym biurowcu i nadal osiągnąć doskonałe warunki jego użytku? Czy możemy pominąć większość drogich i skomplikowanych rozwiązań mechanicznych i zamiast tego zbudować solidny budynek z rozwiązaniami, które będą funkcjonować przez wiele dziesięcioleci, a jednocześnie zapewnią komfort termiczny i jakość powietrza? Wierzymy, że odpowiedź jest twierdząca, a Vertikal Nydalen pokazuje, jak można to zrobić — podsumowuje dr Tor Helge Dokka, główny doradca Skanska, dewelopera realizacji.

 

oprac.: Ania Kociucka

[na podstawie opisu autorskiego]

 

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
INSPIRACJE