okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Wnętrze z błękitnymi akcentami. Projekt Ktura Architekci

22 września '20
Dane techniczne
Nazwa: Mieszkanie w Poznaniu
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, Poznań
Projekt: Ktura Architekci
Zespół projektowy: Katarzyna Buczkowska-Grobecka
Wizualizacje: VIZprofi Studio
Zdjęcia: FOTOGRAFy
Powierzchnia: 200 m²

Projekt:

2019

Realizacja:

2020

Jasne wnętrze poznańskiego mieszkania autorstwa Ktura Architekci przeplatają błękitne motywy inspirowane gobelinem Marii Komorowskiej, a kolekcjonowane przez mieszkańców dekoracyjne elementy w kształcie zwierząt nadają humorystycznego akcentu.

Głównym materiałem zastosowanym w tym mieszkaniu o powierzchni dwustu metrów kwadratowych jest jasne drewno — poza dębową podłogą architekci stworzyli zabudowę — wielofunkcyjny, drewniany kubik, który przechodzi od jadalni przez korytarz aż po wydzielony wiatrołap. Pełni on także funkcję pojemnej szafy garderobianej, otwartej szafki na podręczne przedmioty, a także siedziska i schowka na buty.

w salonie znajduje się stolik w ksztłacie psa

© Ktura Architekci

Jak mówi Katarzyna Buczkowska-Grobecka:

Zarówno mieszkańcy, jak i my mieliśmy ochotę wprowadzić tu kolor. Granat i błękit od początku mocno braliśmy pod uwagę, jednak to właśnie gobelin pt. „Morze” autorstwa Marii Komorowskiej pomógł w ostatecznym wyborze. Poza wyrazistą sofą i krzesłami, odcienie błękitu występują na dywanie oraz obrazie w jadalni. Blady błękit przemyciliśmy także na płytkach w kuchni. Obie łazienki i kuchnia pozostały w uspokojonej stylistyce biało-szarej.

  

gobelin stał się inspiracją do wprowadzenia błękitnych i szarych akcentów kolorystycznych

© Ktura Architekci

Akcent stanowią dekoracyjne elementy wyposażenia kolekcjonowane przez mieszkańców, takie jak odlany pies w salonie pełniący funkcję stolika, złoty taboret-krasnal w kuchni i ceramiczny hipopotam w łazience.

  

wielofunkcyjny, drewniany kubik

© Ktura Architekci

Najwięcej pracy projektowej i wykonawczej pochłonęły schody. Architektom zależało nam na tym, aby maksymalnie je ukryć, pomimo umieszczenia w salonie. Efekt ten uzyskali poprzez zaprojektowanie pełnej, jasnej balustrady, która dodatkowo przy podłodze skrywa drzwi do schowka na przedmioty gospodarcze. Detalem akcentującym komunikację na piętro mieszkania jest drewniany, obły uchwyt.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany