Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Wnętrze bez klasycznej bieli. Dwupoziomowe mieszkanie w Rudzie Śląskiej

08 lutego '24
Dane techniczne
Nazwa: Mieszkanie architektów
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Ruda Śląska
Pracownia: Nanovo
Projektanci: Natalia Gurak, Marcin Kasprzyk
Zdjęcia: Patryk Polewany
Projekt i realizacja: 2020

„Nie chcę białego koloru w naszym domu” — powiedziała projektantka Natalia Gurak z pracowni Nanovo i... słowa dotrzymała. Jej mieszkanie w Rudzie Śląskiej pełne jest ciemnych kolorów, nietypowych rozwiązań materiałowych oraz dopracowanych detali. Ciekawostką jest to, że znajduje się w budynku Nowy Werdon autorstwa MAŁECCY biuro projektowe. Jak architektka nawiązała do tego charakterystycznego obiektu? Zobaczcie sami.

Mieszkanie w Rudzie Śląskiej, część dzienna

mieszkanie w Rudzie Śląskiej, część dzienna

fot.: Patryk Polewany © Nanovo

Chciałam jednocześnie sprawić, by mieszkanie było szyte na miarę z zastosowaniem nietypowych detali, zaprojektowanych i wykonanych przez naszych zaprzyjaźnionych wykonawców. Moja pracownia Nanovo oprócz projektów zajmuje się realizacjami pod klucz, więc ważne jest dla nas, aby wraz z rozwojem firmy rozwijali się również nasi wykonawcy. Lubimy idealne dopasowanie projektów i nietypowe rozwiązania, które najpierw testujemy u siebie, zanim zaproponujemy je klientom. A że często się przeprowadzamy, a nieruchomości to nasze hobby to jest gdzie testować — opowiada Natalia Gurak.

Mieszkanie w Rudzie Śląskiej, rzut parteru

mieszkanie w Rudzie Śląskiej, rzut parteru

© Nanovo

otwarta przestrzeń

Projekt i realizacja mieszkania powstawała w duecie, oprócz Natalii pracował nad nim Marcin Kasprzyk. Architektom bardzo zależało na możliwie jak najbardziej otwartej przestrzeni. Aby uzyskać ten efekt, zdecydowali się na zmianę układu funkcjonalnego, wyburzyli kilka ścian oraz postawili nowe. Na piętro wprowadzili dodatkową łazienkę i garderobę oraz powiększyli obrys, by móc zmieścić też biuro wydzielone szklanymi przegrodami.

Duża, otwarta przestrzeń mieszkania  Przeszklone drzwi prowadzą do biura

przestrzeń mieszkania jest maksymalnie otwarta

fot.: Patryk Polewany © Nanovo

Warto też wspomnieć, że nie chcieliśmy dzielić przestrzeni standardowymi drzwiami, dlatego w apartamencie znajdują się tylko jedne, do łazienki na parterze — podkreślają projektanci.

Klinkier elewacyjny na ścianie z telewizorem  Wnętrze łazienki

klinkier na ścianie i płytki w łazience nawiązują do elewacji budynku

fot.: Patryk Polewany © Nanovo

niestandardowe materiały

Kolejne niestandardowe rozwiązania to brak typowych umywalek, maksymalnie otwarta przestrzeń oraz nietypowe materiały wykończeniowe, takie jak klinkier elewacyjny na ścianie z telewizorem.

Budynek zaprojektowany jest przez Małeccy Biuro Projektowe i wykończony klinkierem, który przenika również do części wspólnej obiektu. Stąd też w naszym mieszkaniu pojawił się klinkier, fakturą i kolorem nawiązujący do Śląska — mówią autorzy.

Czarny stół jadalniany  Blat z granitu nagrobkowego

blat kuchenny został wykonany z granitu nagrobkowego

fot.: Patryk Polewany © Nanovo

Każdy element mieszkania został wykonany według autorskiego projektu. W łazienkach farba została pokryta lakierem, blat kuchenny został wykonany z... granitu nagrobkowego, a podłogi z mikrocementu. Znajdziecie też tutaj dużo stali oraz szkła.

Nawet przycisk do WC zrobiliśmy u zaprzyjaźnionej firmy ślusarskiej — dodają architekci.

Charakterystyczne schody prowadzą na piętro z sypialnią i biurem  Widok z piętra na przestrzeń salonu

klatka schodowa wykonana jest ze stali

fot.: Patryk Polewany © Nanovo

ciemno, a mimo to jasno

Projektanci chcieli też ograniczyć ilość użytych kolorów i skupić się na jednym odcieniu szarości, który tworzyli za pomocą mieszania różnych tonów, metodą prób i błędów. Ten sam kolor pojawia się również na zabudowach stolarskich oraz elementach stalowych. W myśl stworzenia jednolitej, otwartej przestrzeni całego domu łazienki są również kontynuacją projektu.

Jadalnia połączona z kuchnią utrzymaną w szarościach

jadalnia połączona z kuchnią utrzymaną w szarościach

fot.: Patryk Polewany © Nanovo

Mogę zagwarantować, że apartament mimo użytych surowych materiałów o ciemnej tonacji kolorystycznej jest przytulny i jasny. Dobrze się tu mieszka! — zapewnia Natalia Gurak.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE