Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Harmonia i jakość. Pełne designu mieszkanie w Wilanowie

09 listopada '23
Dane techniczne
Nazwa: M135
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa, Wilanów
Pracownia: BO/SKO
Zespół projektowy: Daria Bolewicka, Daria Skoczylas-Woźniak
Zdjęcia: Jakub Nanowski
Powierzchnia: 135 m2
Projekt i realizacja: 2023

Zaglądamy do apartamentu mieszczącego się w centrum Wilanowa. Para młodych ludzi, prowadzących intensywne życie zawodowe, marzyła o mieszkaniu, pełnego wizualnego spokojuharmonii. Architektki Daria BolewickaDaria Skoczylas z pracowni bo/sko, pomogły stworzyć ten efekt, stawiając na minimalizm, jakościowe materiały oraz łącząc nowoczesne wzornictwo z elementami z mid-century. Akcentu wnętrzu dodają obrazy polskich artystów.

Do współpracy nad projektem wnętrz, swojego warszawskiego apartamentu, zaprosiła nas para młodych ludzi, prowadzących intensywne życie zawodowe, dla których przestrzeń prywatna miała gwarantować relaks, spokój i miejsce na spędzanie czasu wolnego z córeczką. Inwestorzy cenią sobie jakość, zależało im aby wnętrze wyróżniało się prostotąelegancją, by bazowało na naturalnych i jakościowych materiałach, także dobór elementów wyposażenia i sztuki był nieprzypadkowy — opowiadają projektantki.

Część dzienna z wyjściem na taras

część dzienna z wyjściem na taras

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Opisywane mieszkanie o powierzchni 135 metrów kwadratowych znajduje się na ostatnim, czwartym piętrze budynku nowoczesnego osiedla w centrum Wilanowa. Architektki postanowił podzielić projektowane wnętrze na dwie strefy: dzienną i prywatną.

Część dzienna z przeszkloną ścianką

część dzienna z przeszkloną ścianką

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

harmonia i umiar

Wejście do mieszkania wydziela przeszklona ścianka, o metalowej konstrukcji. Zabudowa, która rozpoczyna się przy wejściu, jest kontynuowana przez cały korytarz, tworząc jednorodną płaszczyznę.

Korytarz Widok z korytarza w kierunku kuchni, na podłodze mikrocement

stołek PLOPP Oskara Zięty i mikrocement na podłodze

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Strefa dzienna składa się z dwóch części: wypoczynkowejkuchennej.

Zaprojektowałyśmy przestrzeń wypoczynkową, łącząc nowoczesne skandynawskie wzornictwo z meblami z epoki mid-century oraz polskim wzornictwem. Inwestorzy cenią sobie sztukę, dlatego w apartamencie znajdują się obrazy młodych polskich artystów, klasyki wzornictwa oraz unikatowe obiekty projektu Oskara Zięty — dodają architektki.

Część kuchenna z jadalnią

część kuchenna z jadalnią

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Pracując nad kuchnią, autorki szczególny nacisk położyły na zachowanie harmonii pomiędzy strukturą dębu barwionego na czarno a granitem Viscont White, które użyty jest w zabudowie. Wyspę kuchenną podkreśla oświetlenie, a na jej przedłużeniu znajduje się minimalistyczny w formie, czarny skandynawski stół.

Czarny stół jadalniany kontynuuje układ wyspy kuchennej  ustro Oskara Zięty, na blacie wyciskarka do cytryn Starcka

czarny stół jadalniany kontynuuje układ wyspy kuchennej, na ścianie lustro Oskara Zięty

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Wnętrza uzupełniają dobrej jakości materiały, takie jak granit, metal oraz drewno dębowe (w wybarwieniach naturalnym i czarnym).

monomateriałowość

Strefa prywatna obejmuje główną sypialnię z przestronną łazienką, gabinetem oraz pokojem dziecięcym. Projektantki dbając o spójność stylu, zdecydowały się na zastosowanie podłogi z jasnoszarego mikrocementu we wszystkich pomieszczeniach. Mikrocement pojawia się również na części ścian, ale w większości są one białe. Co ciekawe, zamiast stereotypowego różu, pokój córki inwestorów, utrzymany jest w spójnej kolorystyce i stylistyce całego apartamentu. 

Pełna światła sypialnia

Pełna światła sypialnia

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Sypialnia, to miejsce, gdzie króluje duża ilość dziennego światła, wpadającego przez liczne przeszklenia. Kontynuując zabudowę z hallu, architektki stworzyły minimalistyczne, spokojne wnętrze, dobierając do niego elementy dekoracyjne.

Łazienka utrzymana w kontraście bieli i czerni Łazienka w Wilanowie

łazienki utrzymane są w bieli i czerni

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Łazienki zostały zaprojektowane z uwzględnieniem nietypowych układów. W obydwóch kontrast bieli i czerni optycznie skraca pomieszczenia, a kinkiety i lustra podkreślają ten efekt.

rozmowa z Darią Bolewicką

Dobrawa Bies: Czy projekt mieszkania uwzględniał również wybór sztuki?

Daria Bolewicka: Dobór dzieł sztuki był elementem naszej pracy, bardzo przyjemnym. Inwestorka jest pasjonatką polskiego malarstwa, jej udział był znaczący przy wyborze konkretnych dzieł.

Dobrawa: Co było największym wyzwaniem projektowym?

Daria: M135 z założenia jest wnętrzem minimalistycznym, prostota form, niemal monometariałowość były tu jednym z głównych założeń, które wyklarowały się na początku naszej pracy nad projektem. Konsekwencja w utrzymaniu tej prostoty i minimalnych działań była wyzwaniem, zwłaszcza że zależało nam na stworzeniu wnętrza przyjemnego i przytulnego, to w końcu codzienna przestrzeń do życia, a nie galeria sztuki.

Mieszkanie w Wilanowie, pokój córki  Pokój córki

również w pokoju córki inwestorów architektki postawiły na spójność wizualną

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Dobrawa: Jak projektowało się pokój dla małej dziewczynki? Czy otrzymałyście jakieś wskazówki? Widać, że jest fanką tygrysów.

Daria: Właściciele M135 postawili przed nami trudne zadanie: pokój dziecka miał korespondować z wnętrzem całego apartamentu, stąd decyzja o zachowaniu tych samych materiałów na posadzce, ścianach czy w zabudowie. Nie chciałyśmy tu sztucznie wprowadzać elementów dekoracyjnych, powielać stereotypu: pokój dziewczynki musi być różowy. Paleta materiałów i stonowanych barw tworzy delikatne tło dla kreatywnych zabaw i nauki.

Strefa dzienna mieszkania w Wilanowie

otwarta strefa dzienna to ulubione miejsce architektek

fot.: Jakub Nanowski © bo/sko

Dobrawa: A na koniec nasze standardowe pytanie. Wasze ulubione miejsce w mieszkaniu to?

Daria: M135 to wnętrze, w którym króluje konsekwencja i prostota, naszym ulubionym miejscem jest otwarta strefa dzienna, która jest wizytówką całego apartamentu. Zaprojektowałyśmy tę przestrzeń, łącząc nowoczesne skandynawskie wzornictwo z meblami z epoki mid-century oraz polskim wzornictwem.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE