Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Zobacz w portalu A&B!

Mieszkanie z widokiem na Amsterdam. Kolorowa transformacja wnętrza XIX-wiecznej kamienicy

19 kwietnia '23
Dane techniczne
Nazwa: Mieszkanie w dzielnicy Jordaan w Amsterdamie
Lokalizacja: Holandia, Amsterdam
Pracownia: Studio Woods
Architektka: Joanna Kręgiel-Vereecke
Inwestor: prywatny
Powierzchnia: 87 m²
Zdjęcia: Michał Suskiewicz

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2022
2022

Mieszkająca od lat w Holandii, architektka Joanna Kręgiel-Vereecke, założycielka pracowni Studio Woods, podjęła się wyzwania zaprojektowania dwupoziomowego wnętrza mieszkania znajdującego się w XIX-wiecznej kamienicy w sercu Amsterdamu. Życzenie klientów? Zaakcentowanie historii miejsca i dodanie kolorów.

Prezentowane mieszkanie znajduje się w amsterdamskiej dzielnicy Jordaan, znanej z licznych galerii, sklepików i klimatycznych restauracji. Dwupoziomowy lokal mierzy 87 metrów kwadratowych, a architektka zadbała, aby podkreślić i wykorzystać walory jego wnętrza.

Ważnym elementem salonu jest stara, ceglana ściana z bibilioteczką

Ważnym elementem salonu jest stara, ceglana ściana z bibilioteczką

fot.: Michał Suskiewicz © Studio Woods

fokus na cegłę

Życzeniem klientów była zmiana wnętrza i uczynienie z mieszkania przestrzeni, która będzie ich wyrażać i reprezentować. Ich nowy dom miał być nowoczesny, kolorowy, ale też autentyczny. Marzyli, aby ponownie wykorzystać, a nawet zaakcentować, oryginalne elementy budynku i wnętrza. Właśnie stąd wziął się pomysł na wyeksponowanie XIX-wiecznej ceglanej ściany w salonie — opowiada Joanna Kręgiel-Vereecke.

Mieszkańcem jest także kot

mieszkańcem jest także kot

fot.: Michał Suskiewicz © Studio Woods

Chcąc zaznaczyć historię miejsca, architektka zdecydowała się nie wypełniać dziur po starych gniazdkach elektrycznych i innych elementach. Ceglana ściana w salonie jest teraz tłem zarówno dla odrestaurowanych, jak i współczesnych mebli.

kobalt i róż

W centrum Amsterdamu najczęściej spotykanymi budynkami są wąskie kamienice, z charakterystycznymi elewacjami i stromymi schodami, a mieszkania, które się w nich znajdują, zajmują przeważnie kilka poziomów. W wąskich pomieszczeniach często brakuje miejsca na przechowywanie — tak też było w przypadku opisywanego mieszkania.

W kuchni architektka zastosowała różowe płytki na ścianie

w kuchni architektka zastosowała różowe płytki na ścianie

fot.: Michał Suskiewicz © Studio Woods

Projektantka zdecydowała się pomniejszyć toaletę, na rzecz kuchni, która dzięki temu zyskała dodatkowe szafki. Architektka nadała jej także nowoczesny wygląd, stosując akcenty kolorystyczne. W kuchni wzrok przyciągają kobaltowe gniazdka i fugi oraz różowe płytki.

Wnętrze kolorowej toalety   Żywego akcentu dodają rośliny

kolorowe płytki i dużo roślin ożwiają wnętrza

fot.: Michał Suskiewicz © Studio Woods

Autorka zastosowała także bardziej klasyczne elementy w postaci mozaikowych płytek na podłodze, przeplatając je kolorowymi rąbami. Te charakterystyczne płytki wyprodukowane przez polską firmę Wzorcownia Gdańsk, zostały specjalnie sprowadzone do Amsterdamu. Oprócz kuchni, w podobnym stylu została odnowiona toaleta, z tym że zamiast płytek, to ściany i sufit są różowe.

Sypialnia zyskała garderobę

sypialnia zyskała garderobę

fot.: Michał Suskiewicz © Studio Woods

nowy podział wnętrz

Dawne rozwiązania projektowe w mieszkaniu były dosyć zaskakujące. Okazało się, że na środku łazienki znajdowały się schody prowadzące na taras wypoczynkowy umieszczony na dachu. Niezbyt fortunne rozwiązanie, zwłaszcza gdy inwestorzy spodziewali się gości. Architektka postanowiła więc temu zaradzić, dzieląc starą łazienkę na dwa pomieszczenia — nową, mniejszą oraz pomieszczenie gospodarcze, które pełni także funkcję przedsionka. Właśnie w nim znajdują się teraz schody prowadzące na dach oraz przejście do łazienki, w której również zastosowano heksagonalne płytki.

Wnętrze głównej łazienki utrzymane jest w klasycznych kolorach

wnętrze głównej łazienki utrzymane jest w klasycznych kolorach

fot.: Michał Suskiewicz © Studio Woods

Główna sypialnia zyskała garderobę, dzięki pomniejszeniu sąsiedniego pokoju do pracy. Warto wspomnieć, że w celu zwiększania komfortu termicznego wszystkie ściany zewnętrzne mieszkania zostały ocieplone za pomocą stelaża drewnianego zastosowanego od wewnątrz. Dbając o jakoś powietrza, zmodernizowano również całą wentylację, dodając wentylację mechaniczną.

To była zdecydowanie wymagająca, ale fascynująca podróż, którą odbyłam z inwestorami. Praca nad projektem w dzielnicy Jordaan była warta wszystkich wysiłków. Jestem zachwycona, widząc, że klienci zyskali swój nowy dom, który ich wyraża i że teraz żyją tam szczęśliwie — to napawa mnie dumą — podsumowuje Joanna Kręgiel-Vereecke.

Poczytajcie także o transformacji lizbońskiego poddasza na przytulne mieszkanie.

 
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE