Dom na Słowacji z widokiem na Tatry Wysokie. Projekt wykorzystujący walory i ograniczenia stromej działki

Dobrawa Bies
11 czerwca '21
Dane techniczne
Nazwa: Dom jednorodzinny w Námestovie
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Słowacja, Námestovo
Pracownia: Z3Z ARCHITEKCI
Powierzchnia domu: 280 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2018
2020

Słowacka miejscowość Námestovo, położna u brzegu Jeziora Orawskiego, słynie z pięknych widoków na Tatry Wysokie. Właśnie w tej malowniczej okolicy, na zboczu stromej działki, architekci z pracowni Z3Z ARCHITEKCI zaprojektowali dom jednorodzinny, w pełni wykorzystując walory górzystego terenu.

Dom zlokalizowany na skośnej działce, położonej w wyższych partiach miasta zapewnia widok na Jezioro Orawskie i Tatry Wysokie. Teren, na którym go wybudowano, charakteryzuje się dużym nachyleniem — różnica poziomów w najwyższym i najniższym punkcie działki, sięga aż siedmiu metrów. Natomiast droga dojazdowa biegnie w jego górnej części. Nietypowy w stosunku do drogi układ działki dał architektom niecodzienne możliwości projektowe.

Dom na Słowacji

dom wpisany jest w zbocze działki

© Z3Z ARCHITEKCI

odwrócone strefy

Garaż i wejście do domu zostały zlokalizowane na poziomie drogi, znajduje się też tam część dzienna z kuchnią, jadalnią i tarasem oraz główna sypialnia. W odróżnieniu od większości domów jednorodzinnych pozostałe sypialnie, pomieszczenie rekreacji i drugi taras znajdują się na poziomie -1, z którego mieszkańcy mają bezpośredni dostęp do ogrodu. Piętro budynku architekci przeznaczyli na pokój gościnny z łazienką oraz gabinet pana domu. To pomieszczenie góruje nad miastem i całością budynku, można z niego dojrzeć, nawet bliżej położoną Babią Górę.

Dom na Słowacji, widok od
strony drogi

od strony drogi elewacja jest bardzo zwarta i zamknięta

© Z3Z ARCHITEKCI

dużo światła i prywatności

Wyzwaniem dla architektów było także optymalne nasłonecznienie pomieszczeń. Wspaniałe widoki, na które dom powinien się otwierać największymi przeszkleniami, znajdują się od strony wschodniej. Dla sypialni może być to dobry kierunek, ale dla strefy dziennej już niekoniecznie. Dlatego, aby zapewnić światło dzienne w tej części, a także zachować prywatność od drogi, zastosowano wąskie przeszklenia przy suficie, biegnące przez całą długość części dziennej. Wpuszczają one dużo słońca, jednocześnie nieeksponując wnętrz przechodniom.

Widok domu na
Słowacji od strony ogrodu

ostatnia kondygnacja przeznaczona jest na gabinet, z którego można podziwiać widok na góry

© Z3Z ARCHITEKCI

Dobrawa Bies: Projektowany przez Państwa dom ma interesującą, kubiczną bryłę. Jakie były założenia i inspiracje projektowe?

Z3Z ARCHITEKCI: Chcieliśmy, jak przy większości naszych projektów, aby forma budynku wynikała z funkcji. Stąd front jest bardzo zwarty i zamknięty — stoi przy samej drodze. Jednocześnie, założeniem był brak ogrodzenia, albo jego minimalna wielkość. Front domu jest umieszczony od strony zachodniej, więc musieliśmy wykonać w nim przeszklenia, które doświetlą wnętrze domu. Przeszklenia te są na tyle wysoko, że nikt z ulicy przez nie nie zajrzy, przechodzą przez całą część dzienną domu i dobrze ją doświetlają. Drewniana bryła podkreśla mniejsze piętro i trzon komunikacyjny między kondygnacjami domu. Zadaszenia i wysunięcia białej bryły, dają cień pomieszczeniom domu i osłaniają okna od deszczu.

Dom w Namestovie

duże przeszklenia wprowadzają światło do wnętrz

© Z3Z ARCHITEKCI

Dobrawa: Jakie wymagania postawił przed Państwem inwestor?

Z3Z ARCHITEKCI: Inwestor to Słowak mieszkający przy granicy z Polską. Jego wymaganiem było stworzenie ciekawiej bryły wykorzystującej walory i ograniczenia działki. Głównie — piękny widok, skarpę i jej trójkątny kształt.

Dobrawa: Co sprawiało Państwu największą trudność projektową, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

Z3Z ARCHITEKCI: Zdecydowanie największą trudność projektową, ale i świetnym, niecodziennym zadaniem było projektowanie w innym kraju. Dużą pomoc niósł inwestor, który pomagał w tłumaczeniu projektu dla słowackiego urzędu. Bardzo zadowoleni jesteśmy też z tego, jak dobrze udało się wpisać w skarpę budynek i jego funkcje.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview