Gdy piąta elewacja jest na pierwszym planie. Dom z czapką projektu IFAgroup

Ola Kloc
24 marca '21
Dane techniczne
Nazwa: Dom z czapką
Lokalizacja: Polska, Gdańsk
Pracownia: IFAgroup
Zespół projektowy: Kamil Domachowski, Maciej Busch, Karolina Wood, Adrianna Jemioł, Jakub Brzuchański
Kalendarium: 2020

Powierzchnia:

290 m²

Dach, poprzez swój kształt, kolor czy zastosowane do jego wykończenia materiały może urozmaicić niemal każdą bryłę. I to właśnie na piątą elewację największy nacisk położyli architekci z gdańskiej pracowni IFAgroup w projekcie zlokalizowanego w geometrycznym środku Trójmiasta domu... z czapką!

dom znajduje się w gdańskiej dzielnicy willowejdom znajduje się w gdańskiej dzielnicy willowejdom znajduje się w gdańskiej dzielnicy willowej

dom z czapką znajduje się w gdańskiej dzielnicy willowej

fot.: Sebastian Małyszczyk

Dom o powierzchni 290 metrów kwadratowych usytuowany jest w gdańskiej dzielnicy willowej. Choć gabarytowo wpisuje się w sąsiedztwo, wyróżnia go minimalistyczna formageometryczny kształt jasnego dachu. Minimalizm bryły, jak pisze Kamil Domachowski, architekt z biura IFAgroup, podkreśla płynne przejście płaszczyzny dachu w płaszczyznę ściany, a nałożona na budynek blaszana „czapka” optycznie zmniejsza jego gabaryty. Dom, jak dodaje architekt, jest jakby wyciosany z jednej, śnieżnobiałej bryły; biała jest nawet stolarka okienna i drzwiowa (jedynie okna w najwyższej kondygnacji dopasowane są do kolorystyki dachu).

        elewacja wschodnia

po lewej: elewacja zachodnia; po prawej: elewacja wschodnia

© IFAgroup

Zaprojektowany na planie prostokąta obiekt na poziomie parteru z obu stron (zarówno od strony ulicy, jak i ogrodu) powiększony jest o dodatkowe strefy — wejścia, której zadaszenie nawiązuje do kształtu dachu i tarasu — z przeszklonym ogrodem zimowym.

widok od strony ogroduwidok od strony ogroduwidok od strony ogrodu

widok od strony ogrodu

fot.: Sebastian Małyszczyk

 
Ola Kloc
: Co było priorytetem dla inwestorów?

Kamil Domachowski: Naszym zadaniem było zaprojektowanie bryły, funkcja była wcześniej wytyczona. Dla inwestorów priorytetem był ciekawy, współczesny pomysł, nowoczesna bryła domu. Zaczęło się od tego, że mieliśmy zaprojektować inne, mniejsze zlecenie, ale inwestor wspomniał, że planuje budowę domu i nie mogłem się nie zainteresować. Dostaliśmy określony czas na przygotowanie kilku koncepcji i udało się go przekonać do naszej wizji.

 
Ola
: Dom powstał na styku dwóch dzielnic o różnej zabudowie — zabytkowej i współczesnej, jak takie sąsiedztwo wpłynęło na kształt domu?

Kamil: Inwestor chciał mieszkać w nowoczesnym domu, a działka mieści się wśród między innymi historycznej zabudowy. W związku z tym forma domu jest współczesną interpretacją historycznych brył z otoczenia, głównie za sprawą dachu mansardowego wykonanego w nowoczesnym wydaniu, pozbawionego okapów i z pokryciem z blachy w przekrzywiony rąbek stojący.

elewacja zachodnia        elewacja wschodnia

po lewej: elewacja zachodnia; po prawej: elewacja wschodnia

© IFAgrou

 
Ola
: Dom z czapką, jak pan wspomniał, przykryty jest dachem z blachy tytanowo‑cynkowej, który przypomina kształtem dachy mansardowe w nowoczesnej wersji. Z czego wynika jego nieregularny kształt?

Kamil: Dom stoi pomiędzy dwoma budynkami, z których jeden jest niższy, a drugi od niego wyższy. Rozmiar i kształt dachu wynikają z linii łączącej te dwie sąsiednie budowle. Przez to dach mansardowy wieńczący dom jest przekornie przekrzywiony.

sylweta budynku od strony ulicysylweta budynku od strony ulicysylweta budynku od strony ulicy

sylweta budynku od strony ulicy

© IFAgroup

 
Ola
: Co było najtrudniejsze w tym projekcie, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

Kamil: Podjęliśmy próbę stworzenia bryły ponadczasowej, wpisującej się w kontekst istniejącego otoczenia. Jej forma podejmuje dialog z sąsiednimi budynkami w pierzei, wchodząc z nimi w relację. Dom jest nowoczesny, ale nie przytłacza, a raczej subtelnie wpisuje się w kontekst otoczenia. Efekt jest taki jak projekt — z tego jesteśmy najbardziej zadowoleni. Także z tego, że inwestorzy byli otwarci na pomysły i nam zaufali, dzięki czemu mogło się to udać.

Ola: Dziękuję za rozmowę.

 
rozmawiała:
Ola Kloc

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
ALUPROF