Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Paulina Pernak - "Design of a regional beer brewery in the village of Laziska".

03 of July '20
Technical data
Type: engineering thesis
Year of defense: 2018
Name: "DESIGN OF A REGIONAL BEER BREWERY IN THE VILLAGE OF ŁAZISKA".
Authors: Paulina Pernak
University:
Promoter:

Jan Słyk, Ph.D., prof. of PW.

The goal of the urban planning part of the project was to organize the disharmonious spatial layout of the village of Laziska. The concept was based on an extensive analysis of the village and a comparison with Western European villages of similar parameters.

Currently, the central part of the village is occupied by warehouses, industrial facilities and vacant historic buildings. Residents lack a meeting place, and the low population density makes the village rather desolate. The improvement of the spatial layout of the village of Laziska implies a smooth transition from homestead development, on the outskirts of the village, to development of a more urban character in the center.

sytuacja

situation

© Paulina Pernak

A sizable area of the central part, currently unused by residents, will become the main meeting place. A central, paved square of the village will be created, bringing together various activities, including being a market place. The square is adjacent to an organic fruit orchard, which can be used by all residents.

architecture

The theme of the architectural part is the design of a regional beer brewery, whose production is based on local raw materials: hops and grain. The brewery will not only be a production facility, it will also bring together the local community. It will let people into the village's main public square, create a friendly working environment and allow anyone interested to learn about the beer production process. Another important aspect is the sensual perception of the space and that the facility, with its scale and form, will fit into the context of the village.

schemat wpisaniaw kontekst

scheme of inscribing into the context

© Paulina Pernak

Laziska brewery

Manufacturing plants usually find it difficult to fit into the surrounding village environment due to the large scale of the establishment. The brewery in Laziska is broken into three parts: a hot production block on level 0, a cold production block in the basement and a service pavilion. As a result, it fits in with the surrounding context in terms of scale. The front elevation does not disturb the existing image of the village, and is kept in a calm style. It has a small number of window openings and large wooden door openings alluding to local barns. The shape of the roof also alludes to local buildings. The body of the building lets the user directly into the brewery's production level through a gap with sloping walls alluding to the hop fields. The entire building is made of light-colored stone - the "opica" - historically found in the area and used in local construction.

aksonometria

axonometry

© Paulina Pernak

The courtyard is an extension of the brewery space, and has a socializing function - the local community can use it for various activities. From the level of the courtyard, it is possible to directly observe production, taste beer, and access the finished product warehouse. To maintain the atmosphere of the production facility, the floor is a mosaic lined with bottle bottoms in colors consistent with those of the EBC scale - used in Europe to determine the color of malt and beer. The color bands of the courtyard correspond to the species of beer stored in the warehouse. From the walls dividing the finished product warehouse with the courtyard, cabinets with bottles of beer slide out. Product tasting can take place in the brewery courtyard.

widok z dziedzińca na szklany pawilon — schemat zgodności kolorystyki ze skalą EBC

A view from the courtyard to the glass pavilion - a scheme for color compliance with the EBC scale.

© Paulina Pernak

In addition to using the color scheme of different beer varieties, an ingredient was introduced to the brewery - hops. Cultivated in nearby fields, it grows by climbing ropes tied to tall poles; it emits an intense aroma. It is a characteristic element of the area. The brewery includes a hop drying room. The courtyard's arcade space is designed to take advantage of the plant's health-promoting properties - inhaling its fragrance has a calming effect and helps treat insomnia.

Directly adjacent to the courtyard is a glass pavilion, located on level 0, framing the view from the courtyard to the surrounding orchard. It is also a meeting place, housing a beer pump room, a dance hall with kitchen facilities that converts into two workshop rooms. The pavilion is a place for special events that can extend their reach to the entire courtyard, as well as for organic production workshops, farmer training, day-care activities and the like.

schemat ideowy

conceptual diagram

© Paulina Pernak

The brewery building has been designed so that the communication routes available to outsiders do not intersect with employees' spaces, while direct observation of production is possible. The direction of communication in the brewery follows the direction in which the beer production process takes place. Blocks were separated according to the conditions that prevail during production. The hot production block is located on level 0, and the cold production block is located in the basement, which makes it easier to maintain the right temperature here. The third block is a glazed pavilion accessible to the public. Observation of the hot part of production is possible through large window openings, observation of the cold part is possible from the mezzanine level above the production hall. Entrance to the mezzanine is possible from the courtyard level (-1).


Paulina PERNAK

© Author

The vote has already been cast

Interior trends 2023
Interior trends 2023
IGP-Effectives®
INSPIRATIONS