okno zamknie się za 5

GPP Eco Center – nowe katowickie Eco biurowce

computer zapisz w ulubionych

GPP Eco Center – nowe katowickie Eco biurowce

29 czerwca '20

GPP ECO Center to inwestycja powstająca przy ulicy Konduktorskiej w Katowicach. Realizowana jest w ramach rozbudowy kompleksu GPP Business Park, który zasłynął najwyższymi ocenami w ramach certyfikacji BREEAM. Za projekt architektoniczny nowego kompleksu budynków biurowych odpowiada pracownia architektoniczna PANOVA STUDIO gliwickiej firmy PANOVA S.A.

GPP Eco Center — nowy wymiar budownictwa energooszczędnego

Północna część Katowic od wielu lat przechodzi widoczną metamorfozę i staje się jasnym punktem na mapie miasta. To tu od kilkunastu lat z powodzeniem realizowana jest wizja nowej wielofunkcyjnej dzielnicy, opartej na idei ECO i Smart City. Jedną z pierwszych nowoczesnych inwestycji w tym rejonie były zrealizowane budynki biurowe GPP Business Park, które stały się symbolem budownictwa energooszczędnego w Polsce. Nowe założenie urbanistyczne, będące rozbudową GPP Business Park kontynuuje wprowadzanie najnowszych technologii w obszarze zwiększania efektywności energetycznej budynków oraz podwyższania komfortu pracy użytkowników powierzchni biurowych.

Projektowanie w zgodzie z zasadą biofili, czyli przywrócenie natury do otoczenia człowieka

Projekt GPP Eco Center nie tylko wdraża najnowsze rozwiązania energooszczędne, ale wprowadza nas w przyszłość. Tworzy przestrzeń biurową, która w myśl zasady Biophilic Design stanie się nowoczesnym założeniem urbanistycznym, z zespołem placów i ścieżek wkomponowanych w zieleń parkową. Będzie to przestrzeń, która w odróżnieniu od innych kompleksów biurowych, umożliwi pracę nie tylko w budynku, ale także w specjalnie do tego celu zaprojekowanych zielonych przestrzeniach. Zachęci tym samym pracowników do integracji, spotkań i kreatywnego myślenia, dając jednocześnie możliwość alternatywnego spędzania czasu w samym centrum kompleksu biurowego.

Eco Square — serce nowo powstającej dzielnicy

„Sercem całego założenia Eco Center i miejscem, gdzie skumuluje się biznesowy gwar, jest Eco Square. Pierwsze szkice nowego założenia bardzo szybko przerodziły się w ideę dwóch kompleksów budynków, a bryły bazujące na sprawdzonym biurowym module, dzięki świeżemu podejściu urbanistycznemu nabrały nowego wymiaru, tworząc niepowtarzalną i nowoczesną przestrzeń. Dwa budynki pierwszego kompleksu położonego bezpośrednio przy ul. Konduktorskiej „zbliżają się do siebie” tworząc domknięte wnętrze, natomiast budynki kompleksu tylnego „oddalają się od siebie” tak, by stworzyć otwartą formę placu. Zabieg ten, to nie tylko wynik idei, ale także optymalizacji nasłonecznienia wnętrz budynków i przestrzeni wykształconych pomiędzy nimi. Przestrzeń ta ukształtowana w formie placów i parków jest dostępna bezpośrednio z parterów wszystkich budynków biurowych.” — mówi arch. Stanisław Lessaer, generalny projektant pracowni architektonicznej PANOVA STUDIO, odpowiedzialnej za projekt.

Gra światła — szklane dominanty przy ul. Konduktorskiej

Już od wjazdu w ulicę Konduktorską w oddali będzie można zauważyć siedmiokondygnacyjne biurowce GPP Eco Center. Poprzez „ukrycie” kondygnacji parkingowych za fasadą kurtynową, budynki wydadzą się być znacznie wyższe. Dominująca w bryle budynku będzie trzy kondygnacyjna otwarta przestrzeń co-workingowa oraz strzelisty przeszklony narożnik. Widoczna przez niego monumentalna, nadwieszona, 9-metrowa klatka schodowa będzie witać gości i pracowników kompleksu. Każdy, kto przekroczy próg budynków GPP Eco Center, będzie wiedział, że znajduje się w nowoczesnym, przenikniętym zielenią miejscu, promującym kontakt jego użytkowników z naturą. Elewacje, obok których nie powinno się przejść obojętnie, będą odbijały otacząjącą zieleń oraz przyciągną wzrok swoimi światłocieniami. Mimo iż na każdym z budynków zastosowano identyczną ilość charakterystycznych elementów, to mieniące się w słońcu, zacieniające piony za każdym razem i w każdym miejscu tej przestrzeni stworzą inny rysunek elewacji.

Wszystkie projektowane budynki charakteryzują się dużymi przeszkleniami. Dodatkowo zapewniają panoramiczny wgląd w zaprojektowaną parkową zieleń. Założeniem koncepcji jest to, by zieleń nie została zarezerwowana tylko dla przestrzeni zewnętrznych. Wprowadzono ją do wnętrz budynków w przestrzeniach wspólnych takich jak korytarze czy łączniki oraz uwzględniono możliwość zastosowania indywidualnych rozwiązań w centralnych miejscach pięter, w zależności od upodobań najemców.

GPP Eco Center wieczorem

GPP Eco Center wieczorem

wiz.: © PANOVA Studio

Najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne

GPP Eco Center będzie wyposażone w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne. Prosta forma architektoniczna każdego z budynków daje możliwość wygenerowania najefektywniejszego podziału przestrzeni biurowej. Stały monitoring zużycia energii elektrycznej w czasie rzeczywistym umożliwi obniżenie generowanych kosztów. Celem nowego kompleksu jest uzyskanie jak najwyższych wskaźników efektywności, które przełożą się bezpośrednio na komfort i jakość pracy. Prawidłowe utrzymanie temperatury, jakości czy wilgotności powietrza istotnie wpływa na samopoczucie użytkowników. Dodatkowo oferować będą szereg rozwiązań przyjaznych środowisku takich jak trigeneracja, panele fotowoltaiczne czy system odzyskujący energię. W kompleksie przewidziano ponadto udogodnienia takie jak: rowerownie, stacje ładowania pojazdów elektrycznych, łatwy dostęp do komunikacji zbiorowej czy wolne od ruchu samochodowego przestrzenie wspólne i strefy „zielone”.

Eco Square — kreatywne miejsce do pracy i wypoczynku

Nie można pominąć wymienionego na wstępie Eco Square. Przestrzenie o charakterze parkowym, z reguły są elementem uzupełniającym duże założenia biurowe i ograniczają się do niewielkich przestrzeni z ławkami i urządzoną zielenią niską. W przypadku Eco Square jest dokładnie odwrotnie. Starannie zaprojektowana przestrzeń, w którą wtopione są budynki GPP Eco Center, to przede wszystkim zespół placów, które nie przypadkowo zostały podniesione względem ulicy o jedną kondygnację, gdyż dzięki temu w naturalny sposób wyłączono je z ruchu kołowego. Plac to przestrzeń stworzona dla pracowników i gości, którzy mogą czuć się tam bezpiecznie i komfortowo. To przestrzeń dla osób chcących skupić się i odciąć od zgiełku, popracować w spokoju w kontakcie z naturą, lub po prostu szukających miejsca na krótką przerwę, zebranie myśli lub aktywny wypoczynek.

Centralnym miejscem Eco Square jest plac łączący dwa główne wejścia do kompleksów biurowych oraz lokale usługowe dostępne w narożnikach budynków. Usługi takie jak restauracja, kawiarnia, piekarnia czy bar tapas urozmaicą wspólną przestrzeń. Łączniki znajdujące się pomiędzy budynkami pierwszego i drugiego kompleksu, dzięki pełnym przeszklonym ścianom, stają się integralną częścią Eco Square. Dodatkowo powiązanie to podkreślą posadzki, które zastosowane będą zarówno we wnętrzu łączników jak i na przestrzeni placu. Goście wchodzący do łącznika z garażu czy ze stref wejściowych, będą mieli wrażenie jasnego i przestrzennego wnętrza, którego naturalnym tłem będą trawy i drzewa Eco Square. Plac będzie najbardziej obleganym miejscem, dlatego w jego pobliżu zdecydowano się na zastosowanie wysokich lamp z generatorami mgiełki, która w upalny dzień da wytchnienie i komfort. Jednocześnie podkreśli ona ekologiczny wymiar tej przestrzeni. Do placu przylegają dwa mini parki, jeden z dużą ilością zieleni, pełniący funkcję „zielonej” sali konferencyjnej oraz drugi, który jest łąką wyniesioną delikatnie ponad płytę Eco Square, mającą zachęcać do aktywnego odpoczynku w cieniu dwóch dużych drzew.

Zachodnia część założenia to przestrzeń najlepiej nasłoneczniona w popołudniowej porze dnia. Dlatego w tej części zlokalizowane zostały takie nietypowe dla kompleksów biurowych funkcje jak amfiteatr, który będzie miejscem różnych aktywności, przestrzeń sportowa z miejscem do gry w koszykówkę, stołami do ping-ponga i otwarta siłownia oraz tzw. think-tank — park do spotykań i grupowych burzy mózgów. Ostatnim bardzo charakterystycznym elementem Eco Square jest ścieżka okalająca całe założenie. Zgodnie z nowoczesnymi trendami, coraz częściej wdrażanymi również przez rodzimych pracodawców, ważnym jest, aby w codziennym trybie pracy znalazło się miejsce na ruch, dlatego zaprojektowano prawie 700-metrową ścieżkę, łączącą wszystkie miejsca Eco Square, która na pewno będzie szczególnie lubiana przez użytkowników nowego kompleksu biurowego.

Nowe standardy przestrzeni biurowych

GPP Eco Center to miejsce odważnie wybiegające w przyszłość, kreujące nową jakość wielofunkcyjnego biurowego założenia urbanistycznego. To miejsce, które w centrum uwagi stawia przyszłego użytkownika, dając mu niespotykane dotąd możliwości pracy w sposób, jaki dotąd był nieosiągalny w miejscach znajdujących się przy zatłoczonych miejskich ulicach. Umożliwienie bezpośredniego obcowania z naturą w czasie pracy, to nowa jakość na rynku katowickich przestrzeni biurowych, od której nie powinno być już odwrotu.

artykuł powstał we współpracy z  PANOVA S.A.

inne w kategorii "PRODUKTY"

PALACIO CONDES DE CIRAC z oknami dachowymi FAKRO

Wyobraź sobie, że spacerujesz wąskimi uliczkami w Hiszpanii, mijasz stuletnie, kamienne domy a jak popatrzysz w dal [...]

Nowy budynek z wykorzystaniem systemów Aluprof

Dobiegły końca prace związane z rekonstrukcją i budową jednego z najbardziej rozpoznawalnych symboli Poznania. Słynne [...]

Dwa produkty, które stanowią idealny duet do pomieszczeń mokrych

Zgodnie z ogólnymi wytycznymi prawa budowlanego, obiekty budowlane muszą być rozmieszczone, urządzone i przystosowane [...]

Głos został już oddany