okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Jak wykorzystać używane kontenery w architekturze? Poznański Kontenerart od wiercinski-studio

Ola Kloc
06 listopada '20
Dane techniczne
Nazwa: Kontenerart
Lokalizacja: Polska, Poznań
Pracownia: wiercinski-studio

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2019
2020

Powierzchnia:

1 800 m²

Budownictwo kontenerowe ma swoje zalety — proste konstrukcje używanych kontenerów morskich pozwalają na szybką budowę i mobilność, a przy tym dają drugie życie istniejącym już modułom. Po takie rozwiązanie sięgnął Adam Wierciński, wykorzystując kontenery w projekcie Kontenerart — publicznej przestrzeni w Poznaniu.

aksonometria

aksonometria

© wiercinski-studio

Tymczasowa przestrzeń przeznaczona na rekreację i kulturę Kontenerart zlokalizowana jest w centrum Poznania, między terenem zabytkowej Starej Gazowni a ścieżką rowerową biegnącą wzdłuż Warty. W tym miejscu w przyszłości powstać ma kładka pieszo‑rowerowa łącząca teren w starym korycie rzeki z kampusem politechniki. Ze względu na tymczasowość inicjatywy, jej głównym założeniem było wykorzystanie używanych kontenerów morskich i nadających się do recyklingu materiałów, które pozwalają na szybką budowę i rozbiórkę.

widok z lotu ptakawidok z lotu ptakawidok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

fot.: Przemysław Turlej

kontenery w architekturze

Na piaszczystym terenie o powierzchni 1 800 m² ustawiono drewniane boksy z siedziskami i zacieniającymi tkaninami, które domykają założenie i dwadzieścia trzy kontenery, w których mieszczą się sala spotkań, galeria, pracownia muzyczna i warsztatowa, biuro, magazyny, toalety i punkty gastronomiczne.

główne wejście na teren założeniagłówne wejście na teren założeniagłówne wejście na teren założenia

główne wejście na teren założenia

fot.: Przemysław Turlej

Między prostopadłościennymi modułami kontenerów znajduje się scena przeznaczona na koncerty i wydarzenia artystyczne. Na części dachów zaprojektowano drewniany taras pozwalający podziwiać widoki na rzekę, katedrę i wschodnią część miasta, a prowadzące na platformę schody pełnią jednocześnie funkcję trybuny dla widowni podczas odbywających się występów. Całość zaplanowana została tak, aby tworzyć bezpieczną, odseparowaną od drogi rowerowej przestrzeń.

drewniane boksy z siedziskami i zacieniającymi tkaninami domykają teren założeniadrewniane boksy z siedziskami i zacieniającymi tkaninami domykają teren założeniadrewniane boksy z siedziskami i zacieniającymi tkaninami domykają teren założenia

drewniane boksy z siedziskami i zacieniającymi tkaninami domykają teren założenia

fot.: Przemysław Turlej

czerń i biel

Kontenerart projektu Adama Wiercińskiego z wiercinski‑studio poza modnym i ekologicznym rozwiązaniem budowlanym, jest także spójny kolorystycznie i graficznie — kontenery zostały pomalowane na biało, dzięki czemu zróżnicowane formy zabudowy tworzą jasny, świeży obiekt w mieście. Co więcej, jak podkreśla autor projektu, jasny kolor pozytywnie wpływa na zmniejszenie przegrzewania się wnętrz metalowych brył.

Główne wejście na teren założenia zaakcentowane jest poprzez bramę podkreśloną czarnymi kształtami, które tworzą skadrowany napis KONTE.

główne wejście
zaakcentowane jest poprzez bramę podkreśloną czarnymi kształtami, które tworzą skadrowany napis KONTE

główne wejście zaakcentowane jest poprzez bramę podkreśloną czarnymi kształtami, które tworzą skadrowany napis KONTE

fot.: Przemysław Turlej

W tymczasowej przestrzeni Kontenerartu główne elementy, czyli kontenery, nie są na stałe związane z gruntem. Pozostałe części — moduły tarasowe, ścieżki i balustrady zostały zaprojektowane w uniwersalnych wymiarach tak, aby mogły zostać powtórnie wykorzystane w innym układzie lub miejscu.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany