Zobacz w portalu A&B!

Małopolska Chata Podcieniowa najpiękniejszą rezydencją świata!

Dobrawa Bies
27 września '21
Dane techniczne
Nazwa: Małopolska Chata Podcieniowa
Lokalizacja: Polska, małopolska
Pracownia: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespoł projektowy: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Urszula Furmanik, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska, Magdalena Fuchs
Powierzchnia: 362 m²
Zdjęcia: Sławomir Ślusarczyk, BXB studio, Luke Skyvideo
Produkcja filmowa: Unique Vision Studio Rafał Barnaś

Kalendarium:

  • projekt:
  • realizacja:

 
2015-2017

2017-2020

Małopolska Chata Podcieniowa projektu BXBstudio Bogusław Barnaś zwyciężyła w międzynarodowym konkursie Global Architecture & Design Awards 2021 w kategorii prywatna rezydencja. Nagrodzony budynek znajdujący się w okolicach Krakowa zainspirowany został polską, drewnianą architekturą podcieniową, a w szczególności domami stojącymi wokół rynku w Lanckoronie.

Małopolska Chata Podcieniowa inspirowana jest tradycyjnym budownictwem drewnianym

wideo: Unique Vision Studio Rafał Barnaś © BXBstudio Bogusław Barnaś

Global Architecture & Design Awards 2021 to konkurs organizowany przez platformę Rethinking the Future Awards skierowany do architektów oraz projektantów wnętrz, którzy wyznaczają trendy, stawiają na innowacje i tworzą inspirujące projekty. Konkurs miał charakter honorowy — nie przewidziano w nich nagród pieniężnych. Prace oceniało profesjonalne jury złożone z architektów, projektantów i artystów z całego świata między innymi: Anne Cecilie Haug (Snøhetta), Dan Howarth (Dezeen), Chiara Domenici (Chapman Taylor), Alain Gilles (Alain Gilles The Studio), Daniel Woodroffe (Studio Dwg), Peter Kuczia (Kuczia Architects).

Małopolska Chata
Podcieniowa, zima    Małopolska Chata Podcieniowa

dom zwyciężył w kategorii prywatna rezydencja

© BXBstudio Bogusław Barnaś

nagroda za najlepszą, prywatną rezydencję

Nagrody przyznano w ponad 60 kategoriach na przykład projekty komercyjne, mieszkalne, publiczne, wnętrza, ikoniczny budynek, budynek rekreacyjny, architektura zrównoważona, projekt studencki, czy prywatna rezydencja. To właśnie w kategorii prywatna rezydencja, pierwszą nagrodę otrzymała pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś za Małopolską Chatę Podcieniową.

Laureatami ostatniego konkursu RTF były takie pracowanie jak Zaha Hadid Architects, Bjarke Ingels Group & Dialog, Perkins Eastman, Page, RTKL, AHR, Aecom, Henning Larsen, CAZA, DLR Group, HKS, Behnisch Architekten, UNstudio, HOK, Gensler, HKA, LMN Architects.

Małopolska Chata
Podcieniowa, od strony wjazdu

projekt czerpie z tradycji architektury podcieniowej

© BXBstudio Bogusław Barnaś

inspiracja drewnianą architekturą

Małopolska Chata Podcieniowa to dom, znajdujący się w okolicach Krakowa, który został zainspirowany tradycją budownictwa polskiej, drewnianej architektury podcieniowej.

Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich i ulic, umożliwiając pieszą komunikację podczas deszczowych dni. W terenach górzystych podcienia podążały za topografią, tworząc podcieniowe schody, interesującym przykładem tego typu rozwiązań są charakterystyczne domy skupione wokół rynku w Lanckoronie.

Małopolska Chata
Podcieniowa, inspiracje      Małopolska Chata
Podcieniowa, zimą

forma została zainspirowana budownictwem drewnianym

© BXBstudio Bogusław Barnaś

Projektując ten dom, dostosowaliśmy się do zapisów planu miejscowego, który pozwalał na budowę jedynie domu parterowego z poddaszem dwuspadowym. Pomimo restrykcyjnych zapisów, udało nam się wykreować ciekawą strukturę budynku. Twórczo wykorzystaliśmy topografię widokowej działki i wydzieliliśmy aż pięć różnych poziomów, prawnie mieszczących się w definicji obiektu dwukondygnacyjnego — mówi Bogusław Barnaś.

 Schemat projektowy
domu     Rzut parteru i piętra

architekci wydzielili aż pięć różnych poziomów domu

© BXBstudio Bogusław Barnaś

pięć poziomów w parterowym domu

Parter od strony wejścia i wjazdu do garażu powiązany jest z istniejącym poziomem terenu. Następnie w strefie dziennej — kuchni i jadalni, poziom nieznacznie obniża się, otwierając wysokie wnętrza na otaczającą budynek naturę. Jeszcze niżej, bezpośrednio na poziomie terenu, znajduje się salon. W centralnej części strefy dziennej, gdzie zlokalizowaliśmy kominek, tworzy się kilkustopniowy uskok przebijający taflę szkła, mający swoją kontynuację na zewnątrz.

Wnętrze strefy
dziennej

w otwartej strefie dziennej architekci wyeliminowali tradycyjne słupy nośne

© BXBstudio Bogusław Barnaś

Uskok we wnętrzu tworzy przestrzeń siedziska, formę wielopoziomowego audytorium, czy nietypowej aranżacji przestrzeni gościnnej. Na zewnątrz to współczesne schody podcieniowe, dynamiczny akcent stylistyczny, który harmonijnie spaja bryłę parteru z dwuspadową formą strzelistego poddasza — tłumaczy architekt.

współczesność i tradycja

W całości przeszklony od południa parter domu został wykończony naturalnie patynującym i starzejącym się drewnem na wzór historycznych domów podcieniowych. Natomiast wyrazistą formę poddasza pokrywa blacha Ruukki, wydobywając precyzyjny detal architektoniczny. Rynny i piony spustowe skrywają się w połaciach dachu oraz ścianach zewnętrznych. Brama garażowa została wykończona materiałem elewacyjnym zlicowanym z fasadą domu.  W otwartej strefie dziennej architekci wyeliminowali tradycyjne słupy nośne, zastępując je stalową konstrukcją zintegrowaną z podziałami ślusarki okiennej. W ten sposób powstała otwarta przestrzeń, przeszklona na całej długości elewacji południowej.

Małopolska Chata
Podcieniowa, nocą

poddasze tworzy wyrazisty podcień

© BXBstudio Bogusław Barnaś

Zamknięta w formie trójkąta, pokryta blachą bryła poddasza tworzy wyrazisty podcień, chroniący przed słońcem i deszczem. Poddasze od strony południowej mieści otwarte aż do kalenicy wnętrze widokowej sypialni, a od strony północnej dwupoziomowy gabinet z antresolą na najwyższym już piątym poziomie.

Małopolska Chata Podcieniowa to dom designerski, ale jednocześnie trwały i ponadczasowy, bo zakorzeniony w tradycji. Wierzymy w BXB studio, że dzięki temu jest on czymś więcej niż tylko nowoczesnym budynkiem — podsumowuje Bogusław Barnaś.

 
oprac.:
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
Margate XLDF – cegła klinkierowa o wyjątkowej fakturze oraz barwie
REHAU NA WARSAW HOME
Farby – innowacje 2021