Metamorfoza niedużego mieszkania w Gdańsku

14 kwietnia '20

Nieduże mieszkanie zlokalizowane w Łostowicach, spokojnej i urokliwej dzielnicy Gdańska, zostało poddane metamorfozie przez projektantów z pracowni Raca Architekci. Właściciele mieszkania mieli jasno sprecyzowane oczekiwania: jasna przestrzeń miała zachęcać do relaksu i być nasycona klimatem letnich, skandynawskich podróży. Zobaczcie, jaki jest tego efekt!

W mieszkaniu o powierzchni 45 m², poza właścicielami, stałymi rezydentami są także dwa wszędobylskie koty. Dokazywanie futrzanych lokatorów w pewnym momencie musiało wpłynąć na decyzję o remoncie, a ich obecność miała niemały wpływ na projekt wnętrza. Jedną z wytycznych było zastosowanie podłogi, która nie będzie wrażliwa na wodę, a także ograniczenie ilości tkanin. Kluczem do sukcesu okazała się konsekwencja w doborze elementów wyposażenia, sprawdzone materiały i subtelna kolorystyka z „przykurzoną szałwią” w roli głównej.

pokój dzienny, fot.: Fotomohito

pokój dzienny

fot.: Fotomohito

seledynowa równowaga

Właściciele od początku współpracy zaznaczali, że mieszkanie nie musi być idealne, bo będą w nim żyć i mieszkać prawdziwi ludzie. Układ pomieszczeń i sposób funkcjonowania został niezmieniony, ponieważ tego wymagał tryb życia i przyzwyczajenia domowników. Pracownia Raca Architekci postanowiła więc maksymalnie otworzyć zastaną przestrzeń i zaproponować nowe, bardziej funkcjonalne i estetyczne rozwiązania. Otwory drzwiowe powiększono do pełnej wysokości pomieszczenia i wszędzie zastosowano przesuwne drzwi, które na co dzień są otwarte, by nie utrudniać swobodnego poruszania się po domu. W pokoju dziennym pełnoprawny element aranżacji stanowią drzwi ze sklejki. Drzwi do pokoju dziennego były zresztą jednym z wymagań klientów, ponieważ dość często przestrzeń salonu wykorzystywana jest jako pokój gościnny. Wejścia do pozostałych pomieszczeń wykonano z płyt MDF, lakierowanych w kolorze ścian i pozbawionych klamek i uchwytów.

pokój dzienny, fot.:
Fotomohito

pokój dzienny

fot.: Fotomohito

Mieszkanie zaprojektowano w stylu skandynawskim w nowoczesnym wydaniu. Naturalna brzozowa sklejka, w połączeniu z pastelowym seledynowym odcieniem zieleni, stanowi element powtarzający się w każdym pomieszczeniu. Tłem dla tego zestawienia jest biel i jasna szarość. Dla kontrastu zdecydowano się na wprowadzenie czarnych elementów w konstrukcji mebli i dodatkach. Większość mebli wykonano na zamówienie u stolarza, dzięki czemu zabudowy są spójne zarówno materiałowo, jak i kolorystycznie. Dodatki i meble ruchome pochodzą ze sprawdzonych skandynawskich marek Muuto, Hay, i Normann Copenhagen.

pokój dzienny, fot.:
Fotomohito

pokój dzienny

fot.: Fotomohito

nordyckie SPA

Łazienka jest spójna kolorystycznie z resztą mieszkania. Zanurzeniu się w harmonii sprzyja tu ograniczona do minimum liczba przedmiotów i subtelna kolorystyka. Czystym, klarownym formom oraz organicznej palecie barw towarzyszą produkty marki KOŁO: dyskretny antybakteryjny przycisk Koło Nova Pro, schowany w obudowie ze sklejki stelaż Technic GT+ i prostokątna umywalka Twins.

łazienka, fot.:
Fotomohito    Å‚azienka, fot.: Fotomohito

łazienka

fot.: Fotomohito

Sprawdzone rozwiązania uzupełnia spokojna baza białych i szarych płytek, ocieplona sklejką wyeksponowaną na dużej powierzchni szaf oraz wspomnianych wcześniej elementach w kolorze zielonym. W niewielkiej przestrzeni liczy się przede wszystkim ergonomia i niewymuszona skandynawska elegancja, bezpretensjonalna, uporządkowana, spokojna i neutralna.

oprac. red.

Ilustracje dzięki uprzejmości OKK!

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview