NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Harmonia i natura. Wnętrza warszawskiego mieszkania z akcentem boho

29 sierpnia '22
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie na Mokotowie
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: Fantakrea
Architektka: Dorota Kudła
Zdjęcia: Marta Behling, Pion Poziom
Powierzchnia projekotwa: 62 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2021
2022

Kojąca przestrzeń i kolory oraz dodatki w stylu boho. Z takimi wymaganiami zgłosili się do pracowni Fantakrea właściciele warszawskiego mieszkania znajdującego się na Mokotowie. Architektka Dorota Kudła podjęła wyzwanie i stworzyła wnętrza pełne światła, naturalnych materiałów oraz etnicznych wzorów.

Część dzienna mieszkania na Mokotowie

otwarta część dzienna

fot.: Pion Poziom © Fantakrea

Inwestorom zależało na wnętrzu o zrównoważonej, wręcz kojącej kompozycji. Od początku podkreślali, że minimalizm wnętrza ma znaleźć wyraz zarówno w koncepcji plastycznej, jak i w użytych rozwiązaniach funkcjonalnych i materiałowych. Jednocześnie wnętrza miały być ciepłe, stąd decyzja o dodatkach w stylu boho — mówi Dorota Kudła.

Rzut mieszkania na Mokotowie  Część jadalniana

wyzwaniem było ustalenie rzutu funkcjonalnego w obszarze kuchni i salonu

fot.: Pion Poziom © Fantakrea

Mieszkanie znajdujące się w nowej inwestycji Wiślany Mokotów wynosi sto metrów kwadratowych, jednak architektka została poproszona o zaprojektowanie jego bardziej reprezentacyjnej części — dziennej oraz sypialni inwestorów. Projektantka oparła założenie o wykorzystanie spójnego zestawu materiałów i rozwiązań funkcjonalnych dla wszystkich pomieszczeń. Stąd przełamanie prostych białych powierzchni mebli, otwartymi dębowymi półkami. Rozwiązanie to zostało zastosowane zarówno w kuchni i salonie, jak i w sypialni i obu łazienkach.

 Minimalistyczna przestrzeń korytarza  Biel kuchni przełamują dębowe półki

jasne ściany kontrastują z drewnianymi dodatkami

fot.: Pion Poziom © Fantakrea

wokół stołu

Największym wyzwaniem projektowym było ustalenie rzutu funkcjonalnego w obszarze kuchni i salonu — klienci mieli tu duże oczekiwania. Przygotowałam kilka wersji układu funkcjonalnego, zakładające częściowe lub całkowite wyburzenie ściany między kuchnią a salonem. Finalne rozwiązanie z szerokim blatem kuchennym przechodzącym w dębowy stół jadalniany było pewnym kompromisem w stosunku do programu inwestorów. Przekonałam ich jednak, że jest optymalne i że więcej na tej powierzchni po prostu nie zmieścimy, jeśli ma pozostać założone poczucie przestrzenności wnętrza — tłumaczy architektka.

Część dzienna skupia się wokół stołu

część dzienna skupia się wokół stołu

fot.: Pion Poziom © Fantakrea

Aby uzyskać większą przestrzeń i korzystniejsze oświetlenie, ścianka działowa w sypialni, a także ściana między kuchnią z salonem została wyburzona. Na miejsce tej ostatniej autorka zaproponowała wspomniany już szeroki blat kuchenny z przestrzenią na przechowywanie, dostępną zarówno od strony kuchni, jak i salonu. Blat, który płynnie przechodzi w stół, jest centrum strefy dziennej. Właściciele mieszkania lubią gotować i przyjmować gości.

Wszystkie wnętrza utrzymane są w spójnym stylu

wszystkie wnętrza utrzymane są w spójnym stylu

fot.: Pion Poziom © Fantakrea

harmonia w stylu boho

Spokój i harmonia projektowanych elementów mieszkania zostały wzbogacone o dodatki w stylu boho. Matowa biel, ciepłe szarości oraz kolor naturalnego drewna dębowego zostały zestawione z wyrazistymi splotami lnów, kolorami ziemi i dopełnione etnicznymi dodatkami o mocnych, linearnych wzorach. Prosta dębowa podłoga oraz czyste linie minimalistycznych mebli stanowią tło dla przedmiotów o organicznych kształtach i wyraźnej fakturze.

Łazienka przy sypialni   Dodatki w stylu

ściany ozdabiają grafiki Wojciecha Tylbora-Kubrakiewicza

fot.: Pion Poziom © Fantakrea

W łazience znajdującej się przy sypialni, duże lustro o nieregularnym kształcie i asymetryczne oprawy kolorowych kloszy, stanowią akcent na tle prostych form.

Spokojne barwy i proste formy pozwalają użytkownikom cieszyć się prostotą i przestrzenią, dzięki którym mogą zregenerować siły. Dopełnieniem całego projektu jest sztuka — zawieszone na ścianach grafiki autorstwa Wojciecha Tylbora-Kubrakiewicza — podsumowuje Dorota Kudła.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE