okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Mieszkanie w stylu mid-century modern. Projekt od AMJ studio

Dobrawa Bies
17 grudnia '20
Dane techniczne
Nazwa: POZ_02
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Poznań
Pracownia: AMJ studio
Zespół projektowy: Kamil Paszek, Adam Jankowski
Zdjęcia: Kamil Paszek
Powierzchnia: 43,60 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2019
2020

Naturalne drewno, biel, beż, granat i złote akcenty — tak w skrócie można opisać poznańskie mieszkanie autorstwa pracowni AMJ studio. Architekci zainspirowani stylem mid-century modern stworzyli stonowane, rozrzeźbione ciekawymi detalami wnętrze. Zastosowanie bieli i licznych luster pozwoliło natomiast na doświetlenie i optycznie powiększenie przestrzeni.

Celem projektu było stworzenie nowoczesnego, funkcjonalnego mieszkania utrzymanego w duchu minimalizmu, ale jednocześnie pozwalającego poczuć domową atmosferę, w którego centrum znajdzie się kuchnia otwarta na salon. Elementami spajającymi przestrzeń jest dębowa podłoga oraz pionowe drewniane listwy na ścianach w salonie i toalecie.

Salon
w poznańskim mieszkaniu     Drewniana zabudowa

dębowa podłoga i drewniane lamele spajają całą przestrzeń

fot.: Kamil Paszek © AMJ studio

Pierwszym elementem, który zauważamy po wejściu do mieszkania, jest podzielona na dwie części zabudowa meblowa w przedpokoju.  Podział na białą głęboką szafę oraz drewnianą wnękę pozwolił maksymalnie wykorzystanie niewielkiej przestrzeni strefy wejściowej — cofnięta wnęka ułatwia poruszanie się przy drzwiach, tworzy miejsce do odwieszania kurtek, a na półkę odłożyć można klucze lub torebkę. Na bocznej ścianie szafy umieszczono wysokie lustro, które wizualnie powiększa przedpokój.

W aneksie kuchennym jedna ze ścian od podłogi aż po sufit została zaaranżowana zabudową meblową. Nietypowy kształt mieszkania został tutaj wykorzystany jako atut — rozszerzający się salon umożliwił zaprojektowanie szerokiej kuchni na stosunkowo niewielkiej powierzchni. Dodatkowo przestrzeń roboczą powiększa wyspa dostawiona do ściany, oddzielająca strefę kuchenną od salonu. Kolorystyka frontów to granat i jasna szarość zestawiona z drewnem blatu. Okrągły stół z litego, dębowego drewna umieszczony między kuchnią a salonem dopełnia aranżacji.

Plam mieszkania

mieszkanie ma nietypowy kształt 

© AMJ studio

W salonie oraz sypialni motywem przewodnim są drewniane lamele na grafitowym tle. Dopełniają one wnętrze, tworząc motyw przewodni — w salonie podkreślając miejsce do pracy, a w sypialni toaletkę. Oba te miejsca architekci skryli za uchylnymi frontami.

Łazienka została zaprojektowana z tych samym materiałów co całe mieszkanie. Szafki umieszczone tuż przy samej umywalce tworzą praktyczne miejsce do przechowywania. Cała ściana została zaaranżowana jako zabudowa meblowa z szafkiami, chowając przy tym stelaż miski ustępowej. Przeniesienie pralki do kuchni zaaowocowało większą przestrzenią.

Salon
w poznańskim mieszkaniu     Zabudowa kuchenna

naturalne drewno, biel, beż i granat

fot.: Kamil Paszek © AMJ studio

Dobrawa Bies: Jakie były założenia i inspiracje projektowe? Czy wszystkie udało się osiągnąć?

AMJ studio: Punktem wyjścia była dla nas wizja jasnego, nieszablonowego wnętrza, które sprawi, że inwestorzy poczują się w nim przytulnie i komfortowo. Naturalna, nowoczesna przestrzeń czerpie inspiracje ze stylu mid-century modern. Charakter wnętrz, w którym dominują kształty geometryczne, czyste linie, dąży do osiągnięcia stonowanej elegancji, wysmakowanego detalu, gry kolorami i kontrastami przy zastosowaniu szlachetnych materiałów. Dodatkową inspiracją były Włochy — ulubiony kraj inwestorów. W projekcie znalazły się dekoracje nawiązujące do tej krainy, bujna zieleń oraz fotografie z wycieczek z Półwyspu Apenińskiego. Wydaje nam się, że wszystkie z postawionych założeń udało się nam ostatecznie zrealizować.

Granatowa zabudowa
kuchni

granat w kuchni kontrastuje biel i złote dodatki

fot.: Kamil Paszek © AMJ studio

Dobrawa: Jakie są zasady projektowania przestrzeni małego mieszkania?

AMJ studio: W projekcie kierowaliśmy się kilkoma głównymi zasadami. Rozrysowując kuchnię i szafy walczyliśmy o każdy centymetr — zabudowy meblowe przewidziano do sufitu, maksymalizując przestrzeń przechowywania. Zastosowaliśmy jasną paletę kolorów oraz zredukowaliśmy ilość materiałów. Podłoga w kuchni, przedpokoju i łazience pokryta jest płytką gresową o tym samym wzorze, natomiast w salonie i sypialni położyliśmy deskę dębową. Postawiliśmy również na zdecydowane wiodące akcenty — złote dodatki oraz wertykalne drewniane listwy przy biurku i toaletce, które spajają wnętrze, dodatkowo powiększając je wizualnie. Ważnym aspektem przy projektowaniu kuchni w niewielkim mieszkaniu jest używanie realnych wymiarów sprzętów, zachowanie trójkąta roboczego i dobrze rozplanowany blat. W projekcie zdecydowaliśmy się dodać półwysep i był to strzał w dziesiątkę — to na nim inwestorzy najczęściej przygotowują potrawy.

Zabudowa przedpokoju     Drewniane lamele na ścianach

wertykalne listwy optycznie powiększają przestrzeń

fot.: Kamil Paszek © AMJ studio

Dobrawa: Czego oczekiwali inwestorzy, czy byli otwarci na propozycje projektowe?

AMJ studio: Inwestorzy oczekiwali przestronnego, nowoczesnego wnętrza, które będzie odpowiedzią na ich zainteresowania i pasje. Byli oni otwarci na indywidualne rozwiązania — pozostawili nam wolną rękę co do sposobu przeniesienia ich do projektu. Inspirując się stylem mid-century modern, zaproponowaliśmy wnętrze stonowane, rozrzeźbione ciekawym detalem, w którym możemy znaleźć motywy z podróży — jak choćby miniaturową kopię rzeźby Dawida autorstwa Michała Anioła.

Dobrawa: W mieszkaniu dominuje biel, drewno oraz granat w kuchni, skąd taka decyzja?

AMJ studio: Wpisując się w założenia inwestorów oraz wspomniane inspiracje, biel wraz z lustrami odpowiadają za rozświetlenie wnętrza i wpuszczenie jak największej ilości promieni słonecznych. Drewno jako materiał naturalny, szlachetny, ponadczasowy doskonale spaja całą przestrzeń, pojawia się na podłodze, blatach, pionowych listwach na ścianie, wprowadzając wrażenie spokoju. Pomysł na granat pojawił się przy poszukiwaniach koloru, który dopełni drewno, a zarazem skontrastuje biel oraz złote dodatki. Pierwszą myślą były odcienie grafitu, jednak postawiliśmy na coś bardziej nieszablonowego, co zdecydowanie przypadło do gustu inwestorom.

 

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany