RE: REDWOOD HOUSE. Metamorfoza dwudziestoletniego domu

Dobrawa Bies
29 kwietnia '21
Dane techniczne
Nazwa: RE: REDWOOD HOUSE
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska
Pracownia: REFORM Architekt
Architekci: Marcin Tomaszewski
Powierzchnia domu: 550 m²
Powierzchnia domku dla gości: 160 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2021
-

Marcin Tomaszewski z REFORM Architekt stanął przed interesującym wyzwaniem. Inwestorzy, którzy zgłosili się do architekta, kupili działkę z domem, którego nie chcieli burzyć a przebudować. Tak powstał RE: REDWOOD HOUSE o ciemnej bryle, idealnie wpasowanej w leśne otoczenie.

Dom w lesie

dom tworzą dwie bryły połączone przeszkleniem

© REFORM Architekt

Architekt Marcin Tomaszewski został poproszony o przebudowę dwudziestoletniego domu. Wykorzystując zastały rzut bryły, zaproponował charakterystyczny dla swojego stylu dom — leśny azyl dla nowych właścicieli. Czarna fasada domu o powierzchni aż 550 metrów kwadratowych sprawia wrażenie dwóch osobnych brył w stylu nowoczesnej stodoły połączonych przeszklonym łącznikiem. Również wnętrze domu jest utrzymane w ciemnej kolorystyce, jednak połączenie odpowiednich materiałów i tonacji barwnej nadaje mu przytulnego charakteru.

RE:REDWOOD HOUSE  Dom aktualnie

zakupiony dom przyjmie zupełnie nową formę

© REFORM Architekt

całkowita przemiana

Ta dwupoziomowa budowla z dwuspadowym dachem swoją formą opiera się o istniejący dom, jednak różnica w odbiorze jest diametralna. Bryłę tworzą dwie stodoły połączone łącznikiem, obydwie ściśle do siebie nawiązują. Pościnane, szklane narożniki unowocześniły bryłę, z kolei okna w narożnikach to element dodany, z którego rozpościera się piękny widok na las — tłumaczy architekt.

Dom RE:REDWOOD

budynek opiera się na konstrukcji starego domu

© REFORM Architekt

Nawiązanie do współczesnej formy stodoły pozwoliło architektowi stworzyć strefowość we wnętrzach. Dzięki temu w domu jest wiele otwartych przestrzeni z wyraźnie zaznaczoną funkcją. Powstała bryła jest uzupełnieniem otoczenia i wpisuje się w leśny krajobraz. Drewniana fasada i jej ciemne wykończenie spowodują, że cały obiekt wkomponowuje się w otaczającą go naturę.

las we wnętrzach

Wnętrze kuchni
z nietypowymi lampami

powtarzającym się elementem we wnętrzach są specjalnie zaprojektowane lampy

© REFORM Architekt

Architekt zaproponował również podobną, leśną scenerię we wnętrzach. Marcin Tomaszewski postawił na naturalne materiały — duże ilości drewna na suficie oraz beton na podłodze. Wszystko w utrzymane w czerniach i szarościach. Salon sąsiaduje z jadalnią i kuchnią, w której zastosowano dużo lakierowanych frontów, odbijających światło wpadające przez liczne okna. Przestrzenie te łączą lampy wykonane na indywidualne zamówienie — z wyglądu przypominające gałęzie.

W mojej wizji, lampy miały wyglądać jak instalacje z gałęzi w salonie. Mają nieliczne punkty świetlne, a zatem nie oświetlają całej przestrzeni — zupełnie jak w lesie, gdy światło słoneczne jedynie częściowo przedziera się przez drzewa — mówi Marcin Tomaszewski.

Wnętrze sypialni    Wnętrze łazienki

w sypialni rosną drzewa, a w łazience wanna ma wielkość małego basenu

© REFORM Architekt

Na tym samym piętrze znajduje się również sypialnia, w której... rosną żywe drzewa. W tej przestrzeni również pojawił się kamień, a przytulność nadają ciężkie, welurowe materiały. Z sypialnią sąsiaduje przestronna garderoba, przypominająca luksusowy butik z wyeksponowanymi ubraniami i odpowiednim oświetleniem. Ważnym elementem domu jest łazienka w kolorach ziemi — przestronna, przywodząca na myśl pomieszczenie wykute w skale. Obok imponującej wanny o rozmiarach niewielkiego basenu znalazły się wygodne fotele. Uwagę przyciągają również ogromne lustra oraz relingi na ręczniki, które są spuszczone bezpośrednio z sufitu.

domek z basenem dla gości

Domek dla gości

do dyspozycji gości oddano basen i obszerny taras

© REFORM Architekt

Inwestorzy zadbali również o swoich gości. Z myślą o nich stworzyli zupełnie osobną przestrzeń — domek gościnny z basenem i tarasem, którego bryła idealnie komponuje się z głównym domem. Również tutaj architekt zastosował sporo przeszkleń, a strefa kuchenna, jadalniana oraz wypoczynkowa tworzą całość. Powierzchnia tego domu wynosi 160 metrów kwadratowych, a jego aranżacja jest spójna z wnętrzem domu inwestorów. Budynek jest idealnym miejscem do zabawy i relaksu.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
ALUPROF