Zobacz w portalu A&B!

Wnętrza ze złotymi refleksami. Mieszkanie na warszawskim Targówku

Dobrawa Bies
12 października '21
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie dla czteroosobowej rodziny
Lokalizacja: Polska, Warszawa, osiedle Wilno
Pracownia: Decoroom
Projekt wnętrza: Ewa Dziurska
Projekt kuchni i zabudowy meblowej: Katarzyna Domańska / Decoroom Kitchen

Powierzchnia:

95,45 m²

Zdjęcia i stylizacja: Pion Poziom, Marta Behling

Projekt:

2021

Na warszawskim Targówku znajduje się nowoczesne osiedle Wilno składające się z niski bloków ozdobionych muralami. Zieleń, place zabaw oraz stacja kolejowa docierająca do centrum Warszawy sprawiają, że tę lokalizacje do zamieszkania, często wybierają rodziny z dziećmi. Właśnie w jednym z takich bloków znajduje się mieszkanie dla małżeństwa z dwójką dzieci, zaprojektowane przez architektki z pracowni Decoroom.

Apartament o powierzchni 95 metrów kwadratowych składa się z salonu z kuchnią, trzech sypialni — dwóch przeznaczonych dla dzieci i dwóch łazienek. Już od progu wita nas duże lustro w złotej ramie, które w połączeniu z oświetleniem w tym samym kolorze zapowiada styl całego mieszkania. Architektka Ewa Dziurska, projektując przestrzeń, stworzyła jasne, przytulne wnętrza, ozdobione złotymi akcentami niczym przeplatającą się wstążką.

Widok z kuchni na
salon

drewniana podłoga przechodzi w ścianę

fot.: Pion Poziom © Decoroom

odpoczynek w złocistych welurach

Do salonu prowadzi podłoga wykończona ciemną deską z lekką, złocistą poświatą, która przechodzi w ścianę. Drewniane deski nadają przytulności i tworzą dekoracje wnętrza, jednocześnie optycznie je wydłużając i poszerzając. Drewniana ściana jest także tłem dla telewizora i szafki wykonanej według projektu Katarzyny Domańskiej z Decoroom Kitchen. Okna zajmujące całą ścianę dobrze doświetlają wnętrze. Wygodny zestaw wypoczynkowy tworzy welurowa sofa, sąsiadujący z nią fotel oraz dwie małe pufy z frędzlami — wszystko w złotawym odcieniu. Prostokątny stolik kawowy w duchu zero waste został wykonany z resztek, kamiennego blatu kuchennego, a okrągły stół jadalniany tworzy umowną granicę między strefą salonową, a kuchenną.

Biała kuchnia    Biała zabudowa kuchenna

biała kuchnia ze złotymi akcentami

fot.: Pion Poziom © Decoroom

biel z odrobiną złota

Biała i prosta w wyrazie kuchnia to projekt autorstwa Katarzyny Domańskiej. Minimalistyczna zabudowa stanowi doskonałe tło dla złotych dodatków. Złoty panel w pasie roboczym niczym, wstęga opasa przestrzeń. Nawiązujące kolorem uchwyty i lampy oraz kamienny blat ze złoceniami spinają wszystko w spójną całość. Projektantka zadbała, by w zabudowie nie zabrakło pojemnych szafek i szuflad do przechowywania.

Toaletka
w sypialni     Welurowe łóżko

w sypialni dominują pastelowe odcienie

fot.: Pion Poziom © Decoroom

pastelowy spokój

Część sypialniana mieszkania to trochę inna historia — tutaj panuje pastelowa elegancja. W przeciwieństwie do innych pomieszczeń, złoto znajduje się jedynie w dodatkach takich jak lusterko czy wazon. Naprzeciwko tapicerowanego łóżka wykończonego welurem w odcieniu pudrowego różu, znajduje się toaletka zajmująca całą szerokość ściany. Lekki metalowy stelaż jest delikatnym wykończeniem nieobciążającym wnętrza. Tafla lustra w kształcie półkola tworzy idealne miejsce do codziennego makijażu i wieczornej pielęgnacji.

Złote panele na ścianie
łazienki     Złote akcenty
w łazience

dwie łazienki z akcentami złota

fot.: Pion Poziom © Decoroom

dwie, złote łazienki

W mieszkaniu znajdują się dwie łazienki i obie, co oczywiste łączy złoty kolor. W mniejszej, gościnnej ściana za toaletą, jak i szafka, zostały zaprojektowane w tym kolorze. Złote panele i duże lustro odbijają światło, przez co optycznie powiększają wnętrze. Prostokątna umywalka została osadzona na długim blacie bez stelaża. Mimo niewielkich rozmiarów wnętrza, zmieściła się tu też kabina prysznicowa z drzwiami otwieranymi zarówno do wewnątrz, jak i zewnątrz. Większa łazienka, z wanną, utrzymana jest w jasnej tonacji. Tu złote są jedynie delikatne, ozdobne lamele, uchwyty szafek i rama owalnego lustra, którego kształt przełamuje dominujące we wnętrzu linie proste. By powiększyć optycznie przestrzeń, na jednej ze ścian umieszczono lustro sięgające od podłogi, aż do sufitu.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
Margate XLDF – cegła klinkierowa o wyjątkowej fakturze oraz barwie
REHAU NA WARSAW HOME
Farby – innowacje 2021