NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Wzorcowy Wuwart pracowni Q2Studio

02 marca '20
Dane techniczne
Nazwa: Wuwart
Lokalizacja: Polska, Wrocław, osiedle Nowe Żerniki
Projekt: Q2Studio

Powierzchnie:

  • całkowita
  • użytkowa


ok. 3 561,00 m²
ok. 2 919,00 m²

Pochodząc do projektowania, architekci Q2Studio zadali sobie jedno zasadnicze pytanie: „Jakie cechy powinien posiadać kameralny budynek mieszkalny XXI wieku”?

W dobie masowo produkowanych mieszkań, kiedy deweloperzy dążą do wykorzystania jak największej przestrzeni pod zabudowę, bez zieleni i stref wypoczynkowych, na ratunek przybywa modelowe osiedle. Wrocławski eksperyment architektoniczny sprzed prawie wieku wciąż inspiruje – osiedle Nowe Żerniki, tzw. WUW-a 2, stale się rozrasta.

WuWa 1929

W 1929 roku, gdy Wrocław nosił jeszcze nazwę Breslau, została zorganizowana wstawa pt.: „Wohnung und Werkraum” (WuWa), jedna z ośmiu podobnych inicjatyw tworzonych wtedy w Europie. Składała się na nią wielka ekspozycja usytuowana w Hali Stulecia, pawilony ją otaczające i modelowe osiedle ulokowane w rejonie ul. Złotego Dębu. Do współpracy zaproszono najlepszych architektów ówczesnego Breslau z Heinrichem Lauterbachem na czele.

WUW-a 2 to zainspirowana tym przedsięwzięciem inicjatywa. Na terenie osiedla Nowe Żerniki ma powstać szkoła, przedszkole, dom seniora, dom kultury, a nawet kościół. Główne ulice zostały pomyślane jako zielone aleje, wokół których powstaną punkty handlowo-usługowe. Pojawią się tu również boiska, korty, place zabaw – pełna infrastruktura niewielkiego miasta w mieście. Nowe Żerniki składać się będą z budynków wielorodzinnych, jak i miejskich willi.

willa szufladowa

Powstający już budynek projektu pracowni Q2Studio to mająca się wpisać w ideę osiedla współczesna willa miejska. Prosty w formie, w założeniu ponadczasowy, tworzony przede wszystkim z myślą o mieszkańcach. Komfort zapewnią m.in. ogromne okna, wpuszczające do apartamentów dużo światła, prywatne ogródki, z których będzie można wyjść zarówno z salonu, jak i sypialni oraz obszerne tarasy. Ogródki znajdą się nie tylko na parterze, ale również na pierwszym piętrze od wewnętrznej strony budynku, co zapewnia, jak mówią sami architekci, „rozsuwanie szuflad”, z których składa się budynek.

Dla architektów równie ważne, co funkcjonalność przestrzeni mieszkań, było gęste rozmieszczenie zieleni. Ich celem nie było jedynie zaprojektowania „miejsca do mieszkania”, ale i rozbudowanie lokalnej wspólnoty – tworzenie przyjaznych, sąsiedzkich miejsc.

Budynek składa się z trzech podstawowych brył – każda zbudowana z dwóch pięter. Wszystkie kondygnacje mieszczą dwa mieszkania z dwustronną ekspozycją na wschód i zachód. Apartamenty będą ułożone na przemian, co zapewni prywatność mieszkańcom oraz zachowa strukturę bryły.
Brzmi jak piękny widok na przyszłość!

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy