Zagospodarowanie terenu wokół stawu w Wiszni Małej

computer zapisz w ulubionych

Zagospodarowanie terenu wokół stawu w Wiszni Małej

Ola Kloc
07 lutego '20
Dane techniczne
Nazwa: Projekt urbanistyczno-architektoniczny zagospodarowania terenu stawu przy ul. Sportowej w Wiszni Małej
Inwestor: Gmina Wisznia Mała
Lokalizacja: Polska, Wisznia Mała
Projekt: LAX laboratory for architectural experiments
Zespół autorski: Anna Grajper, Sebastian Dobiesz

Kalendarium:

  • projekt
  • planowana data realizacji
 
2019
2021

Powierzchnia terenu:

3,1 ha

Architekci z pracowni LAX przygotowali koncepcję zagospodarowania terenu wokół stawu przy ulicy Sportowej w podwrocławskiej Wiszni Małej. Wprowadzając drewniane konstrukcje o łagodnych, wyoblonych kształtach zaprojektowali przestrzeń, która ma szansę stać się atrakcyjnym miejscem spotkań i rekreacji dla mieszkańców.

Jak podkreślają autorzy projektu, teren wokół stawu posiada ogromny potencjał, aby stać się przestrzenią publiczną o reprezentacyjnym charakterze dla społeczności lokalnej i ponadlokalnej, zachowując przy tym swoje walory naturalne i kameralny charakter.

plan zagospodarowania
terenu

plan zagospodarowania terenu

© LAX laboratory for architectural experiments

Podstawę projektu stanowi otaczający zbiornik pomost — drewniana promenada — który pozwoli odbiorcom na kontakt z wodą z różnych miejsc. Owa pętla, oprócz spacerów, umożliwi mieszkańcom także przejście na platformę widokową, odpoczynek na ławce biegnącej wzdłuż krawędzi wody, zabawę na huśtawkach lub relaks na hamakach. Z kolei centralnym elementem projektu jest sztuczna, pływająca wyspa z drzewem wiśni, do której można podpłynąć, przycumować łódź i wyjść na jej brzeg.

Projekt zakłada również wprowadzenie trzech stref rekreacyjnych — piaszczystej plaży w części południowej, terenu rekreacyjnosportowego z boiskiem do siatkówki oraz placu zabaw, a także dwóch budynków — całorocznego i letniego.

pomost
z hamakami

pomost z hamakami

© LAX laboratory for architectural experiments

Wzdłuż zachodniej krawędzi brzegu architekci zaplanowali część wędkarską, gdzie pomost został łagodnie uniesiony i cofnięty od krawędzi wody w głąb skarpy tak, aby ruch pieszy odbywał się nieco dalej. Co więcej, pomosty wędkarskie usytuowane zostaną przy samym lustrze wody, umożliwiając wędkarzom odpoczynek i zapewniając potrzebny spokój.

Całoroczny budynek wpisywać się będzie w istniejący krajobraz, wykorzystując różnicę terenu i duże nachylenie skarpy w kierunku wody. Na parterze dostępnym z placu wejściowego mieścić się będzie kawiarnia z tarasem. Natomiast w dolnej części (na poziomie 1) architekci zaplanowali saunę fińską, z której będzie można wyjść na oddzielną część pomostu i schłodzić ciało po sesjach rozgrzewających.

plaża z letnim
pawilonem

plaża z letnim pawilonem

© LAX laboratory for architectural experiments

Z kolei architektura parterowego obiektu letniego została ukształtowana z elementu zamkniętego budynku oraz nadwieszonego dachu ponad tarasem kawiarni, na którym będzie można wystawiać stoliki latem. Sezonowy budynek mieścić będzie także przebieralnię, wypożyczalnię sprzętu oraz toalety.

 
oprac.
Ola Kloc

Głos został już oddany