computer zapisz w ulubionych

Funkcjonalność, prostota i jakość. Apartament w Łodzi projektu biura 3XEL Architekci

Ola Kloc
08 marca '21

Wnętrze 140‑metrowego apartamentu w Łodzi zrealizowane według projektu architektów z pracowni 3XEL pełne jest kontrastów — biel zestawiona jest z czernią, chłodna szarość z ciepłym odcieniem drewna, a proste linie i kąty dopełniają wyoblone krawędzie.

Łódzki apartament składa się z wysokiej, przestronnej części mieszkalnej i antresoli, na której mieści się surowa, ale funkcjonalna pracownia inwestora z dużym, mobilnym stołem roboczym, który — w razie potrzeby — zamienia się na blat do tenisa stołowego.

        

po lewej: część dzienna; po prawej: antresola

fot.: Dariusz Jarząbek

zauroczeni Łodzią

Marek i Sheila, podróżując po świecie, przyjechali do Łodzi na wycieczkę. Mimo iż zupełnie z miastem niezwiązani, oczarowała ich jej autentyczność — postanowili zostać tu na dłużej — opowiadają autorzy projektu. — Zgodna współpraca z inwestorami, oparta na zaufaniu oraz ich wrażliwości i poczuciu estetyki pozwoliły nam rozwinąć skrzydła i czerpać satysfakcję z każdego etapu procesu projektowego — dodają architekci z pracowni 3XEL.

W dolnej części apartamentu zachwyca otwarta przestrzeń — wysoki salon podkreślony przez długie zasłony podzielony jest na część wypoczynkową, strefę z podłużnym blatem przeznaczonym do pracy i jadalnię z ciemnym, owalnym stołem. W dalszej części, pod antresolą, częściowo ukryta jest czarno‑biała kuchnia oddzielona od salonu wyspą. Wzrok najbardziej przyciąga jednak rzeźbiarska, wyoblona balustrada schodów prowadzących na antresolę. Biała forma łagodnie uzupełnia klasyczne i eleganckie wnętrze.

        

po lewej: rzeźbiarska, wyoblona balustrada schodów; po prawej: czarno‑biała kuchnia

fot.: Dariusz Jarząbek

Ważną rolę w projekcie pełni także światło — zarówno to naturalne, jak i sztuczne. Wnętrze ozdobione jest stylowymi lampami, a duża ilość przeszkleń otwiera apartament na otoczenie i Nowe Centrum Łodzi. Pomieszczenia łagodnie doświetlone są dzięki wykorzystaniu szkła ryflowanego w pracowni i w sypialni.

Wrażenie robią także łazienki — jedna z nich utrzymana jest w ciepłych, piaskowych odcieniach, a druga — w czerni.

        

po lewej: łazienka w ciemnych kolorach; po prawej: jaśniejsza łazienka utrzymana w piaskowym kolorze

fot.: Dariusz Jarząbek

prostota i funkcjonalność

W założeniach projektowych miało być to wnętrze, które bazuje na naturalnych materiałach mających utrzymać przytulny i ciepły nastrój, zamiast przepychu chcieliśmy postawić na prostotę, skromność i wysoką jakość przy zachowaniu maksimum funkcjonalności. Inwestorzy chcieli również, aby w ich mieszkaniu znalazło się miejsce na produkty polskich producentów. [...] Projekt wykonywaliśmy w opcji „pod klucz”, zdecydowana większość współpracy odbywała się online, ponieważ Inwestorzy przebywali poza granicami Polski. Nie uzyskalibyśmy takiego efektu bez naszych niezastąpionych wykonawców i współpracowników, którym dziękujemy za włożony trud! — podsumowują architekci.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X