shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Budynek mieszkalno-usługowy „Carbon housing”

computer zapisz w bibliotece

Budynek mieszkalno-usługowy „Carbon housing”

26 czerwca '19
Dane techniczne
Nazwa: Budynek mieszkalno-usługowy Carbon housing
Inwestor: Orange Polska
Lokalizacja: Polska, Katowice
Pracownia: 2H+ Architekci
Zespół autorski: Łukasz Homan, Anna Homan

Kalendarium:

  • koncepcja projektowa

 

2018

Powierzchnia:

20 600 m²

Kubatura:

74 470 m³

W samym centrum Katowic wyznaczona została „Strefa Kultury”, wyjątkowy obszar, który tworzą Międzynarodowe Centrum Kongresowe, nowa siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, Muzeum Śląskie oraz hala widowiskowo-sportowa „Spodek”.

Opracowany przez architektów z pracowni 2H+ budynek mieszkalno-usługowy zlokalizowany ma być w prestiżowej lokalizacji, w bliskim sąsiedztwie katowickiej „Strefy Kultury”, przy ulicy Ordona. Jak podkreślają autorzy, podczas projektowania przeprowadzono szereg analiz możliwości rozwiązań w celu osiągnięcia optymalnych wskaźników wykorzystania terenu pod przyszłą zabudowę, a sama koncepcja budynku ma na celu uzyskanie jak najbardziej wydajnej intensywności zabudowy przy jednocześnie ciekawej i dynamicznej bryle.

schemat

schemat 1.

© 2H+ Architekci

Budynek — apartamentowiec z usługami zlokalizowanymi w najniższej kondygnacji — zaprojektowany został na planie nierównoramiennego czworokąta o bokach o wymiarach około 60 metrów (od strony ul. Ordona), 52 metrów od strony północnej, 37 metrów od strony wschodniej oraz 57 metrów od strony południowej (od ul. Olimpijskiej). Jak piszą architekci z pracowni 2H+, pomysł na ostateczną, zwartą bryłę budynku z atrium polegał na wprowadzeniu w istniejący układ urbanistyczny maksymalnie możliwego obwodu budynku, a następnie jego modyfikację.

schemat

schemat 2.

© 2H+ Architekci

Dzięki wprowadzeniu wewnętrznego dziedzińca, wyciągnięciu północnych krawędzi bryły do wysokości sąsiedniej zabudowy i obniżeniu południowo-zachodniego narożnika, autorzy zaprojektowali budynek o tarasowym układzie, umożliwiający maksymalne wykorzystanie światła słonecznego. Nachylona część bryły wyposażona będzie w tarasy i balkony z widokiem na centrum miasta.

schemat

schemat 3.

© 2H+ Architekci

Jak podkreślają architekci, dla uzyskania bardziej dynamicznej formy, wprowadzili do bryły budynku podcięcie od strony północnej, którego kąt nawiązuje do nachylenia tarasów od strony południowej. W obiekcie architekci zaplanowali apartamenty o różnych wielkościach, z przewagą mieszkań jednopokojowych. Dolna kondygnacja przeznaczona będzie na funkcje kulturalne i handlowe.

aksonometria

aksonometria

© 2H+ Architekci

Jak piszą autorzy projektu, ociosana czarna bryła budynku przypominać ma kamień węgielny, białe ściany wewnątrz dziedzińca stanowić mają kontrast do jego zewnętrznej elewacji, a parter budynku wykończony  będzie szkłem o złotawym odcieniu.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego