shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Adaptacja cukrowni Arbuckle na przestrzenie biurowe

computer zapisz w ulubionych

Adaptacja cukrowni Arbuckle na przestrzenie biurowe

02 lipca '19

Przebudowa i adaptacja zabytkowego, industrialnego budynku na potrzeby stworzenia kreatywnych przestrzeni biurowych przy Jay Street w Nowym Jorku. Pracownia architektoniczna ODA przekształciła dawną cukrownię Arbuckle w efektowny „kryształ” nad cieśniną East River, tuż przy Moście Manhattańskim.

Początki cukrowni braci Arbuckle sięgają 1898 roku. Oryginalny gmach projektu firmy George M. Newhall Engineering Co. był masywną strukturą sięgającą brzegu wody, przy której mogły dokować łodzie transportowe. W 1925 roku budynek został przekształcony w winiarnię, później przednia konstrukcja została oderwana od reszty gmachu. Przez pięćdziesiąt lat budynek stał pusty i popadał w ruinę, do czasu wykupienia go przez firmę Triangle Assets w 1991 roku.

Pierwotnie właściciele obiektu planowali przebudowę budynku z przeznaczeniem na mieszkania własnościowe, ale kiedy zobaczyli projekt zaproponowany przez architektów z nowojorskiej pracowni ODA, zrozumieli, że nie mogą rozstać się z nieruchomością i postanowili przeznaczyć wnętrza na wynajem komercyjny.

Architekci zagłębili się w historię obiektu i projektując nową elewację, szukali formy, która nawiązywałaby do kryształów cukru, połamanych geod i krystalicznych powierzchni. Ostatecznie powstała rozrzeźbiona fasada odbijająca światło, kolory parku i zachody słońca nad rzeką. 

Architekci z pracowni ODA w swoim projekcie chcieli zakwestionować tradycyjny sposób postrzegania zabytkowych budynków, tworząc unikalne wątki łączące stare z nowym, epokę przemysłową z epoką cyfrową. Zastosowanie szkła, stali i cegły dodaje budynkowi nowoczesności, bez uszczerbku na jego industrialnym dziedzictwie i charakterze. Mieniąca się fasada przyciąga wzrok i angażuje ludzi będących zarówno blisko obiektu, jak i podziwiających budynek z oddali, stając się tym samym doskonałym punktem orientacyjnym przy brzegu rzeki.

W dziesięciokondygnacyjnym budynku dostępne są otwarte przestrzenie, które umożliwiają swobodną aranżację biur i pozwalają na podziwianie widoku na Manhattan. 

 
oprac. red.

na podstawie informacji prasowej
Ilustracje dzięki uprzejmości DNA Strategic Consulting and Studio