Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Czarno-białe wnętrze od Atelier Starzak Strebicki

21 kwietnia '20

Przestrzeń domu jednorodzinnego musiała zostać przystosowana do jego mieszkańców czterech kotów i psa rasy dog de Bordeaux. Oprócz tego inwestorom zależało na unowocześnieniu przestrzeni, by była bardziej komfortowa zarówno dla nich, jak i dla czworonogów. Połączenie jasnego granitu i ciemnego drewna tchnęło we wnętrze nowe życie, mimo (a może dzięki?) redukcji barw wystroju.

Dotychczasowe wnętrze domu w Kiekrzu pełne było ścian zamykających przestrzeń. Celem architektów z Atelier Starzak Strebicki było otwarcie jej, stworzenie wielofunkcyjnych, lepiej doświetlonych pomieszczeń. Podzielone na mniejsze pokoje mieszkanie było ciemne i ciasne. Projektanci zdecydowali się na włączenie korytarza do salonu i otwarcie kuchni tak, by wraz z salonem i jadalnią stworzyła wizualnie jedną strefę. Do tej pory to właśnie kuchnię mieszkańcy domu wykorzystywali w pełni.

Przestrzeń dla zwierząt

Architekci nie zapomnieli też o czworonogach zamieszkujących dom. Psie legowisko zostało umieszczone w idealnym dla niego miejscu może monitorować domowe działania, zbierać informacje o poczynaniach poszczególnych domowników i obserwować strefę wejścia. Ponadto, ponieważ legowisko znajduje się w kuchni, może zawsze mieć nadzieję na spadający „z nieba” smakołyk. Wyłożenie podłogi i części ścian parteru „nakrapianymi” płytami granitowymi umożliwia łatwe czyszczenie powierzchni i ukrywa część zabrudzeń. Towarzystwo czworonożnych przyjaciół przynosi wiele radości, ale i wiele obowiązków, w tym sprzątania.

Wnętrze po remoncie      Wnętrze przed remontem

Od lewej: wnętrze po remoncie. Od prawej: wnętrze po remoncie

fot.  Mateusz Bieniaszczyk

W miejscach mniej dostępnych dla zwierząt podłoga została wykonana z jesionowych desek, dzięki czemu pomieszczenia wydają się ciepłe i przytulne. Meble oraz stolarkę z ciemnego drewna zrobiono z orzecha amerykańskiego.

Mimo iż wnętrze zdominowały dwa mocno kontrastujące ze sobą kolory, wprowadziło to równowagę, a dzięki otwarciu pomieszczeń, udało się stworzyć przestrzeń do rodzinnego spedzania czasu.

 

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro