Zobacz w portalu A&B!

Eklektyczne rozwiązania — podwarszawskie wnętrze

Wiktor Bochenek
24 lutego '22

Zielone okolice na przedmieściach Warszawy stały się miejscem, w którym inwestorzy postanowili stworzyć wymarzone miejsce rodzinne. Obok zalesionego terenu dobrze skomunikowanego z centrum miasta postanowili zrealizować wyjątkową, prywatną przestrzeń. W pomocy przy aranżacji wnętrz zgłosili się do pracowni Art’Up.

salon koresponduje
z kolorystyką klatki schodowej

salon koresponduje z kolorystyką klatki schodowej

fot. Ład Studio, © Art'Up

Po wieloletnich poszukiwaniach miejsca dla domu, posiadając wyobrażenie o jego bryle i sposobie kształtowania inwestorzy postanowili przystąpić do organizacji wewnątrz — w której szukali rozwiązań eklektycznych, łączących elementy w duchu klasycznymnowoczesnością.

Miałem twardy orzech do zgryzienia, bo przejąłem projekt po osobie, z którą właściciele nie do końca znaleźli wspólny b. We wnętrzach znalazły się klasycystyczne elementy wykończenia, jak choćby sztukaterie. Ja chętnie sięgam po rozwiązania, jak podłoga kasetonowa, sztukaterie i stolarka utrzymane w duchu klasycznym, ale zawsze zestawiam je ze współczesnymi elementami wyposażenia i nowoczesnym oświetleniem — opowiada Piotr Łucyan z pracowni Art’Up.

Istotnym elementem wnętrza
były drewniane posadzki

istotnym elementem wnętrza były drewniane posadzki

fot. Ład Studio, © Art'Up

wchodząc do domu

Pierwszym pomieszczeniem, które można zobaczyć po wejściu do domu jest przedsionek przy drzwiach wejściowych. Wykorzystano tu wyraziste, ciemnoniebieskie ściany. Na jednej z nich powieszono wyjątkowe lustro zaprojektowane przez Oskara Ziętę. Granatowe barwy kontrastują z bielą.

kolorem przykuwającym uwagę
po wejściu do domu jest nasycony granat

kolorem przykuwającym uwagę po wejściu do domu jest nasycony granat

fot. Ład Studio, © Art'Up

Po przejściu przez przedsionek przykuwa wzrok ściana wykończona złotym kolorem z motywem japońskiej wiśni — wykonaną przez włoskich artystów. Ściana zupełnie dominuje przestrzeń po wejściu do domu. Kamienne schody znajdujące się naprzeciw ściany posiadają balustradę z metalu i lakierowanego mosiądzu — ich kształt, razem z balustradą stanowi delikatne nawiązanie do stylu Art–Deco. W połowie wysokości schodów został zawieszony obraz autorstwa Romana Mazanka.

Wykonane z kamienia
schody połączone zostały metalowymi balustradami

wykonane z kamienia schody połączone zostały metalowymi balustradami

fot. Ład Studio, © Art'Up

szukając inspiracji do pozostałych wnętrz

Wszystkie pomieszczenia podwarszawskiej rezydencji dostosowane zostały do indywidualnych potrzeb właścicieli, odzwierciedlając ich potrzeby. Na parterze została zorganizowana otwarta strefa dzienna, w której centralnym miejscu pomiędzy salonem i jadalnią ustawiono fortepian, na którym jeden z domowników gra w wolnych chwilach. Istotne było rozróżnienie funkcji — na piętrze zdecydowano się na stworzenie przestrzeni bardziej prywatnej.

przestrzeń dzienna
i nocna w pokoju syna właścicieli przedzielona została czarną meblościanką

przestrzeń dzienna i nocna w pokoju syna właścicieli przedzielona została czarną meblościanką

fot. Ład Studio, © Art'Up

Na piętrze znalazł się kompleks pomieszczeń przeznaczonych dla syna właścicieli — obok pokoju znajduje się osobna łazienka i garderoba. Wnętrze podzielone jest na strefę dzienną i nocną za pomocą czarnej, ażurowej meblościanki. We wnętrzu dominują jasne brązy, czerń i biel.

Układ funkcjonalny piętra nie był zmieniany przez architekta. Z częścią syna sąsiaduje pokój gościnny i dodatkowa łazienka wraz z sypialnią i garderobą. Intencją inwestorów było uspokojenie tej przestrzeni, stworzenia atmosfery komfortu i relaksu, która ma towarzyszyć części prywatnej. Postawiono na delikatną, stonowaną paletę barwną i miękkie delikatne dodatki. Istotnym materiałem pojawiającym się we wszystkich wnętrzach jest kamień.

kamień jest elementem
pojawiającym się we wszystkich wnętrzach

kamień jest elementem pojawiającym się we wszystkich wnętrzach

fot. Ład Studio, © Art'Up

W tym projekcie miałem przyjemność pracować z bardzo świadomymi i zaangażowanymi inwestorami. Obdarzyli mnie dużym zaufaniem i akceptowali wszystkie pomysły, ze złotą ścianą na czele. Bardzo się cieszę, bo zależało mi na tym, aby ich dom był zaczątkiem historii, którą będą mogli opowiadać — wspomina okres pracy nad wnętrzem Piotr Łucyan z pracowni Art’Up.

sypialnia jest utrzymana
w delikatnych tonach

sypialnia jest utrzymana w delikatnych tonach

fot. Ład Studio, © Art'Up

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
Strefa Architekta Roben
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022