Dom JK. Monolityczna bryła projektu PB/STUDIO

Ola Kloc
10 maja '21

Wśród gęstej zabudowy domów jednorodzinnych w miejscowości w pobliżu Gdańska architekci z pracowni PB/STUDIO zaprojektowali jasną, monolityczną bryłę wkomponowaną w trudny, nierówny teren działki o sporym nachyleniu. Jak wybrnęli z tego wyzwania?

Dom jednorodzinny, choć o tradycyjnej formie (na planie prostokąta, przykryty czterospadowym dachem) i wykończeniu (elewacja z ręcznie formowanej cegły i płaska dachówka) wyróżnia się nieregularnym układem nowoczesnych, dużych przeszkleń, kolorystycznymi akcentami podkreślającymi wejście i dostawioną do bryły wiatę oraz ciekawym rozwiązaniem piątej elewacji.

monolityczna bryła otwiera się od strony ogrodumonolityczna bryła otwiera się od strony ogrodumonolityczna bryła otwiera się od strony ogrodu

monolityczna bryła otwiera się od strony ogrodu

© PB/STUDIO

O projekcie i związanych z nim wyzwaniach opowiada Jakub Piórkowski, architekt z pracowni PB/STUDIO.

 
Ola Kloc
: Co było priorytetem dla inwestorów?

Jakub Piórkowski: Od inwestorów, jako wytyczną, dostaliśmy między innymi program funkcjonalny — bez większych ekstrawagancji, miał to być dom dla młodej rodziny, taras i dostępny z niego fajny ogród. Dodatkową wytyczną było miejsce do pracy z domu, na przykład na antresoli, co związane jest z ostatnio popularnym modelem pracy zdalnej. Do tego nachylona działka i gęsto zabudowana okolica.

rzut parteru

rzut parteru

© PB/STUDIO

 
Ola
: Bryła domu podąża za nierównościami działki, z jakimi wyzwaniami wiązało się takie wkomponowanie obiektu w topografię terenu i jak przełożyło się to na projekt wnętrza?

Jakub: Wkomponowanie domu w zastany teren i płynne połączenie poszczególnych stref było pewnego rodzaju układanką do rozwiązania. Ostatecznie całość udało nam się zamknąć w bardzo prostym i funkcjonalnym układzie. Strefa dzienna obniżona jest względem poziomu wejścia o pół kondygnacji, dzięki czemu mamy znaczną wysokość pomieszczenia (ponad cztery metry) oraz dodatkową antresolę z miejscem do pracy.

przekrój

przekrój

© PB/STUDIO

 
Ola
: Dach i elewacje pokryte są jasną, płaską dachówkąręcznie formowaną cegłą w zbliżonym kolorze. Jaki efekt chcieliście uzyskać poprzez wykorzystanie takich kolorów i materiałów?

Jakub: Zależało nam na użyciu tradycyjnych materiałów, ale w nowoczesnym wydaniu. Zbliżona kolorystyka elewacji i pokrycia dachu powoduje, że budynek działa całą bryłą. Chcieliśmy, aby, dzięki oszczędnej formie, wyróżniał się wśród okolicznej nieuporządkowanej i bardzo zróżnicowanej zabudowy. Ta monolityczna od strony ulicy bryła otwiera się w stronę ogrodu dzięki sporym przeszkleniom i jest dodatkowo przełamana akcentami kolorystycznymi w postaci podkreślonego wejścia do budynku czy dostawionej wiaty.

kolorystyczne akcenty
podkreślają wejście do domu i dostawioną do bryły wiatę        najtrudniejszym wyzwaniem dla
architektów było wkomponowanie budynku w zastaną działkę

po lewej: widok od strony ulicy; po prawej: widok od strony ogrodu

© PB/STUDIO

 
Ola
: Wystające ponad połacie dachu komin i lukarny również pokryte są szarą, płaską dachówką tworząc tym samym bardzo oryginalny kształt piątej elewacji, skąd pomysł na takie rozwiązanie?

Jakub: W tym przypadku, wielospadowy dach to wytyczna planu miejscowego. Ukształtowanie połaci w takim układzie powoduje, że piąta elewacja jest mocno wyeksponowana i nie chcieliśmy, aby elementy wystające z połaci były przypadkowe lub potraktowane jako niechciane :) Podkreślenie komina i lukarny oraz wykończenie dachówką sprawia, że odbieramy budynek całościowo, a te „dodatkowe” elementy stają się jego spójną częścią.

duże przeszklenia
kadrują widoki        wyjście na taras

po lewej: komin obłożony płaską dachówką ;po prawej: wyjście na taras

© PB/STUDIO

 
Ola
: Co było najtrudniejsze w tym projekcie, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

Jakub: Najtrudniejszym wyzwaniem było wkomponowanie budynku w zastaną działkę, zarówno ze względu na topografię terenu, jak i na gęsto zabudowane otoczenie. Ostatecznie to właśnie te trudności udało się przekuć na główne atuty tego projektu. Mimo niewielkiej powierzchni zabudowy uzyskaliśmy fajne przestrzenie do mieszkania, w tym strefę dzienną o ponadprzeciętnej wysokości, otwartą na ogród. Myślę, że udało się nam optymalnie wykorzystać zastane warunki.

Ola: Dziękuję za rozmowę.

 
rozmawiała:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview